Turister boykotter Cypern efter dom for falsk anmeldelse

En britisk kvinde er dømt for falsk anmeldelse af en gruppevoldtægt begået på Cypern - nu vil flere turister boykotte den populære feriedestination

Den dømte kvinde forlader retten efter dommen. Video: AP

Siden en 19-årig britisk kvinde er blevet fundet skyldig i at indgive en falsk anmeldelse om en gruppevoldtægt begået på Cypern, er der af hendes landsmænd lanceret en boykot af den populære feriedestination.

Kvinden har fortalt, at hun blev presset af det cypriotiske politi til at tilbagetrække sin anmeldelse om gruppevoldtægt ved en otte timer lang afhøring for derefter selv at blive anholdt og tilbageholdt i landet. Hun fastholder, at hun faktisk blev voldtaget af 12 israelske mænd, som var på ferie på Cypern,

Under hashtagget 'BoycottCyprus' udtrykker flere brugere på Twitter, især briter, at de aldrig vil rejse til Cypern på ferie mere.

Cypern har ellers hidtil været et populært feriemål for briterne. Ifølge Cyperns Statistik ankom 1.327.805 briter til landet i 2018, og de er dermed den største turistgruppe. Til sammenligning er den andenstørste turistgruppe russere, hvoraf der ankom 783.631. En britisk boykot kan derfor få en stor indvirkning på Cyperns økonomi.

Flere menneskerettighedsorganisationer kritiserer retssagen, og de britiske myndigheder ser nu også med stor bekymring på behandlingen af kvindens sag. Det skriver flere medier, heriblandt BBC.

Krimi Kvinde anklagede 12 mænd for gruppevoldtægt: Nu er hun selv dømt

Artiklen fortsætter under opslaget ...

Offer for gruppevoldtægt dømt skyldig
Mandag 30. december blev den 19-årige kvinde dømt skyldig i at indgive falsk anmeldelse til politiet ved en domstol på Cypern.

Hun blev anholdt i juli, måned efter at hun havde indgivet en anmeldelse om, at hun var blevet gruppevoldtaget af 12 israelske mænd på et hotelværelse i byen Ayia Napa. Kvinden sad derefter i fængsel, men blev senere løsladt mod kaution. Siden anholdelsen er hun blevet tilbageholdt på Cypern, mens retssagen er blevet forsinket flere gange.

Den 19-årige har fortalt, at hun blev presset af det cypriotiske politi til at tilstå, at hun havde løjet om hændelsen på hotellet.

Kvinden står til at få op til et års fængsel og en bøde på 1500 euro. Straffen vil blive udmålt 7. januar.

Hendes advokat, Michael Polak, har udtalt til BBC, at de vil appellere dommen. Han kritiserer dommeren, Michalis Papathanasious, behandling af sagen, da dommeren afviste at forholde sig til beviserne for, at voldtægten havde fundet sted.

23-årige Hannah Witheridge fra Norfolk i England blev voldtaget, skamferet og hakket ihjel på øen Koh Tao natten til den 15. september 2014. Nu er en anden teenagepige angiveligt blevet voldtaget på selvsamme strand. Foto: Privat Ferie Voldtaget teenagepige advarer mod ferieparadis: Bliv væk!

Artiklen fortsætter under opslaget ...

Michael Polak siger, at kvindens tilbagetrækning blev givet, mens der hverken var en advokat eller en oversætter til stede, og dette er et brud på de europæiske menneskerettighedslove. Der er heller ikke optaget lyd eller video af kvindens afhøring, hvilket beskrives som usædvanligt. Der er kun en underskrevet tilbagetrækning, som ifølge flere medier er skrevet på dårligt formuleret engelsk.

Flere cypriotiske og internationale advokater bakker op og kalder retssagen for uretfærdig.

Artiklen fortsætter under opslaget ...

Israelere løsladt efter ti dage
De 12 israelske mænd, som angiveligt medvirkede i gruppevoldtægten, blev først anholdt af det cypriotiske politi, men efter kvinden trak anmeldelsen tilbage, blev de løsladt og returnerede til deres hjemland.

De unge mænd blev modtaget som helte i Ben Gurion-lufthavnen i Tel Aviv af deres forældre og venner. I flere videoer, som figurerer på internettet, kan man se, hvordan de israelske mænd hopper af glæde, åbner champagne og råber 'briten er en luder'.

Ifølge de cypriotiske anklagere anmeldte kvinden mændene for gruppevoldtægten, fordi hun var vred over, at mændene havde filmet hende under samtykkende sex med én af deres venner og derefter lagt videoen op på internettet.

Her ses den yderst populære Miami-strand, South Beach. Foto: Arkivfoto/Veronica Garbutt/All Over Press Ferie Turister i fare: Populær ferieby lukker strandene tidligt

Mor bakker op om boykot
Kvindens mor har udtalt til BBC, at hun ikke tror, at hendes datters oplevelser er en enestående hændelse på Cypern.

- Stedet er ikke sikkert. Det er absolut ikke sikkert. Og hvis du prøver at anmelde noget, som er sket mod dig, så bliver du enten grint ad, eller i værre tilfælde vil sådan noget, som er sket med min datter, ske, siger moderen til BBC.

Hun støtter derfor boykotten.

Den 19-årige kvinde er fortsat tilbageholdt på Cypern, hvor hun afventer strafudmålingen.

0 kommentarer
Vis kommentarer