Tusindvis af Ischgl-turister sagsøger Østrigs regering

Alle sagsøgerne havde coronavirus med hjem fra skiferie i den østrigske delstat Tyrol

De østrigske afterskibarer i Ischgl viste sig at være en rotterede for coronavirus. Arkivfoto: Lisi Niesner/Ritzau Scanpix
De østrigske afterskibarer i Ischgl viste sig at være en rotterede for coronavirus. Arkivfoto: Lisi Niesner/Ritzau Scanpix

Den østrigske regering skal stilles til ansvar for den massive spredning af coronavirus, der fandt sted i marts med skisportsstedet Ischgl som epicenter.

Det mener den østrigske organisation for beskyttelse af forbrugerrettigheder, VSV, der har i sinde at indlede et kollektivt søgsmål på vegne af over 6000 mennesker.

Organisationen har onsdag anlagt fire civile sager mod Østrigs regering, skriver BBC.

Alle fire sager handler om virusudbruddet i Ischgl, der er knyttet til coronasager i 45 lande.

Erstatningskravet lyder på 750.000 kroner.

Dansker i gruppesøgsmål: Ikke i orden at gamble med folks sundhed

Disse sager er kun begyndelsen
De fire civile sager er tænkt som en slags prøveklude. Sagerne skal give svar på, om det giver mening at gå videre med et kæmpestort gruppesøgsmål i 2021.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Skiturister festede til langt ud på natten i afterskibaren Kitzloch, hvor en bartender viste sig at være superspreder. Arkivfoto: Lisi Niesner/Ritzau Scanpix
Skiturister festede til langt ud på natten i afterskibaren Kitzloch, hvor en bartender viste sig at være superspreder. Arkivfoto: Lisi Niesner/Ritzau Scanpix

Mindst 6151 personer har skrevet under på at være med, heraf 99 danskere, ifølge de senest oplyste tal på organisationens hjemmeside.

'Hvis du var på skiferie i Ischgl, Paznauntal, St. Anton am Arlberg, Sölden eller Zillertal den 5. marts eller senere og kort tid efter blev testet positiv for coronavirus, kan du have ret til at få udbetalt erstatning af de tyrolske myndigheder og staten Østrig', skriver VSV.

Var bange for at tabe penge
Anklagen går på, at myndighederne trods omfattende virusudbrud har undladt at lukke barer og hoteller i de pågældende skisportssteder.

Myndighederne hævder, at de reagerede ud fra, hvad de vidste på tidspunktet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sagsøgerne omfatter over 6000 mennesker, hvoraf mere end halvdelen er tyskere. Omkring 100 danskere er med i gruppesøgsmålet. Arkivfoto: Lisi Niesner/Ritzau Scanpix
Sagsøgerne omfatter over 6000 mennesker, hvoraf mere end halvdelen er tyskere. Omkring 100 danskere er med i gruppesøgsmålet. Arkivfoto: Lisi Niesner/Ritzau Scanpix

Men spørger man VSV, var myndighederne udmærket klar over, at de populære skisportssteder var inficeret med coronavirus. Myndighederne tøvede med at gøre noget af forretningsmæssige hensyn, mener organisationen.

Skisportsdestination blev kendt som corona-centrum: Nu vil de feste mindre

Evakuering i tætpakkede busser
Alexander Klauser, en af advokaterne for turisterne i Tyrol, hævder, at myndighederne allerede kendte til smitten i februar.

- 25. februar lukkede myndighederne et hotel i Innsbruck, fordi en af medarbejderne var testet positivt. Myndighederne reagerede altså straks, da en sag i Innsbruck - hovedstad i delstaten Tyrol - dukkede op, sagde han onsdag på en pressekonference.

- Men myndighederne reagerede ikke på senere sager, selv om der er bevis for, at de blev informeret om Ischgl og andre skisportssteder så tidligt som 3., 4. og 5. marts.

Peter Kolba, der er formand for VSV, sagde ved samme pressekonference, at myndighedernes langsomme reaktion førte til, at evakueringen 13. marts foregik i tætpakkede busser.

Mindst 32 coronapatienter er døde efter at have besøgt et østrigsk skisportssted.

Nedslagspunkter i smittespredningen i Tyrol

30. januar: Bayern informerer Tyrol om coronapatient

Det bayerske sundhedsvæsen informerer det tyrolske sundhedsvæsen om en kvinde, der er smittet med coronavirus. Kvinden har ugen forinden været på ferie på hotel Dortmunder Hütte i Kühtai. De tyrolske myndigheder meddeler, at de med det samme har taget kontakt til hotellet.

Slutningen af februar: Første tilfælde i Ischgl

En medarbejder på et ikke navngivent sted i Ischgl er smittet med corona. Arbejdsgiveren sender medarbejderen hjem og undlader at anmelde sagen til myndighederne.

5. marts: Ischgl kommer på fareliste - men ikke i Østrig

De islandske sundhedsmyndigheder laver en rejseadvarsel for Ischgl, efter at hjemvendte islandske skiturister er testet positiv for coronavirus. Men de østrigske myndigheder reagerer ikke, ifølge anmeldelsen. Alle skilifter, barer, restauranter og hytter forbliver åbne.

7. marts: Bartender fra 'Kitzloch' testet positiv

Det bliver bekendt, at en bartender fra den store afterskibar 'Kitzloch' er testet positiv for cornavirus, men festerne fortsætter ufortrødent.

8. marts: Danmark benævner Ischgl som højrisikoområde

På trods af at de tyrolske sundhedsmyndigheder udgiver et informationspapir om, at det er 'usandsynligt at man som bargæst på 'Kitzloch' kan blive smittet med cornavirus (...) og der er ingen grund til bekymring', så betegnes Ischgl nu som højrisikoområde af blandt andet Danmark.

12. - 19. marts: Sæsonen lukker

Tyrol lukker for skisæsonen på grund af virussen. Dog indstilles liftene først 15. marts, og hotellerne lukker først 16. marts. Først 19. marts lukker de sidste østrigske skiområder.

Kilde: Focus Online