Tusindvis panikker: Antallet af danske nødpas stiger

Antallet af danskere, der mangler deres pas, når de står i lufthavnen, er stigende

I hele 2015 måtte politiet udstede 2120 nødpas til uheldige passagerer. (Foto: Polfoto)
I hele 2015 måtte politiet udstede 2120 nødpas til uheldige passagerer. (Foto: Polfoto)
Følg Ferie

Pas, boarding-kort og sygesikringsbevis. De tre vigtigste rejsedokumenter, som altid bør være ved hånden, når man står i lufthavnen.

Desværre er det ikke altid tilfældet for de danske turister, og det kan nemt udløse en hel del panik at opdage, at man mangler sit pas, når man står ved check-in. Og det scenarie er slet ikke så sjældent endda.

Antallet af danskere, der får et nødpas udstedt af politiet, er nemlig stigende, fortæller Hans Lykke, politikommissær i Københavns Lufthavn.

I de første fire måneder sidste år udstedte politiet 644 nødpas, mens det i samme periode i år var steget til 799. Fortsætter forglemmelserne i samme tempo, ender knap 2400 danskere i ferie-problemer i år, før de overhovedet er kommet afsted.

- Jeg har lige været nede i vores ekspedition til formiddag, og der var en, som ikke kunne finde sit pas. Han ved ikke, om det er stjålet eller væk. Han er helt sikker på, at det ikke er derhjemme, og derfor forventede han ikke at finde det igen, fortæller Hans Lykke om et af de typiske problemer, danske rejsende kommer med.

Det stigende antal rejsende, der ender i den uheldige situation, kunne, ifølge Hans Lykke, skyldes det stigende antal rejsende i Kastrup Lufthavn.

I sidste måned rundede Københavns Lufthavn to millioner rejsende, og det svarer ifølge lufthavnens egen hjemmeside til 7,6 procent flere sammenlignet med april sidste år.

Glemt, stjålet eller udløbet
Der kan være mange årsager til det manglende pas. Enten har passagererne glemt det derhjemme, tabt det på vejen eller endda fået det stjålet i lufthavnen.

Et andet problem, som politiet tit ser i lufthavnen, er pas, der er udløbet. Her kan politiet give en pasforlængelse, hvis det kun er udløbet inden for de sidste tre måneder.

Forlængelsen gælder typisk for perioden, man rejser i - plus seks måneder for at imødegå udlandets krav.

Hans Lykke har også en påmindelse til nygifte par, når de skal rejse sammen efter brylluppet.

- Hvis man er blevet gift, skal man huske at rette passet til. Sørg for at det har det samme navn som på flybilletten, ellers kommer man ikke med. Der er nogen, der bliver gift, som beslutter sig for at tage på ferie som nygifte. De glemmer, at de skal have nyt pas, hvis de har brugt det nye familienavn på flybilletten, siger han.

Dyrt og vigtigt
Det er ikke helt billigt at få sig et pas i sidste øjeblik. Et nødpas koster nemlig 600 kroner, og så skal du huske, at det ikke accepteres af USA.

Heller ikke alle EU-lande deltager i Schengen-landenes passamarbejde. Personkontrollen ved grænserne er ikke ophævet i Storbritannien, Irland, Cypern, Bulgarien, Rumænien og Kroatien, og der skal derfor vises pas ved både ind- og udrejse af disse lande.

Selv i lande, der er med i Schengen-samarbejdet, er det vigtigt at have passet med. Flere flyselskaber bruger det til dit boarding-kort, mens flere lande bruger det som identifikation, så du kan bevise dit statsborgerskab.

Snart kan du rejse uden pas

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde