10 alternative storbyer

Træder du efterhånden i egne fodspor i de store turistbyer, så læs med her – Gent, Leipzig og Segovia er blandt de nye stjernefrø på det europæiske turistkort

Spanske Segovia er på Unescos verdensarvsliste. Foto: Flickr/Raul A
Spanske Segovia er på Unescos verdensarvsliste. Foto: Flickr/Raul A

Får du deja-vu ved tanken om Eiffeltårnet og Tower of London, kunne det være, at du skulle gå på udkig efter Europas alternativer til en fransk visit eller ’getaway’.

Den britiske avis The Guardian har udpeget ti byer, hvor du kan få et frisk skud kultur og historie – uden at du møder din nabo på cafeen eller får din privatøkonomi flået på rejsen.

 

Verdensarv og mageligt tempo

Segovia, Spanien

Spanske Segovia er et mindre og mere stilfærdigt alternativ til Barcelona, Madrid og Bilbao. Byens enorme gotiske katedral og Disney-lignende slot er to af byens store attraktioner, ligesom i øvrigt hele den gamle by, der er på Unescos verdensarvsliste. Segovia ligger blot en halv times togtur fra Madrid.

Hvornår skal du besøge byen?
Sommer i Segovia er som regel en meget varm oplevelse. Efterår og forår finder du mere behagelige temperaturer, når du vandrer rundt i byen.

 

Sammenlignes med Berlin

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press
 

Beograd, Serbien

Beograds kulturliv har oplevet en sneboldseffekt inden for de seneste fem år. Sammen med en grovkornet arkitektur har det affødt sammenligninger med Berlin.

Men Beograd har sine egne specialiteter at byde på. Savamala er det kreative område, hvor du finder KC Grand og Mikser House, to af byens kulturhuse samt en masse barer og restauranter. Byens klubmiljø er livligt og omfatter den berømte 20/44 og den nye ’techno-katedral’ Drugstore i et tidligere slagteri.

Hvornår skal du besøge byen?
Sommeren er meget varm i Beograd, og det er her, at natklub-bådene langs floden er i fuldt sving. De bedste tidspunkter at komme til byen er i foråret eller efteråret. Vinteren i Beograd kan være en mere dyster oplevelse.

 

Fremtidens kulturby

Foto: Flickr/Linz
Foto: Flickr/Linz
 

Linz, Østrig

Østrigske Linz forener en charmerende gammel bykerne med et eksperimenterende kunstnermiljø. I december blev byen optaget på Unescos netværksliste over kreative byer, og i 2009 var Linz kulturhovedstad i Europa. På Ars Electronica Center – et fremtidsmuseum – kan du udforske samspillet mellem mennesker og verdenen omkring dem.

Hvornår skal du besøge byen?
To af de største årlige begivenheder i Linz er Ars Electronica festival i september med udstillinger, optræden og begivenheder, og Pflasterspektakel Linz i juli, en af europas største festivaler for gadekunst. Her kan du se gøglere, menneskelige statuer, klovne og dansere.

 

Skønhed og italiensk gastronomi

Foto: AP
Foto: AP
 

Torino, Italien

Lad dig ikke afskrække af Torinos beliggenhed i Italiens industrielle nord. Byen er endnu mere attraktiv end nærliggende Milano og har et cafe- og restaurantliv med det bedste, som Piemonte-regionen har at byde på.

Den historiske Caffe Torino er et klassisk sted at slappe af med dets karakteristiske art deco-interiør. Ristorante Consorzio rangerer som en af de bedste restauranter i Torino, eventuelt efter et besøg på Museo Egizio, der rummer en af Europas største samlinger af egyptiske artefakter.

Hvornår skal du besøge byen?
Foråret er et godt tidspunkt at besøge Torino, hvor vejret er ideelt til at trave rundt i gaderne, men der sker altid noget her. I oktober er der f.eks. musikfestivalen Movement, der især fokuserer på industriel techno.

 

Romantik langs flodbredden

Foto: Flickr/Julien Reboulet
Foto: Flickr/Julien Reboulet
 

Lyon, Frankrig

Knap 400 km sydøst for Paris ligger Lyon, som især er kendt for et restaurantliv af høj klasse. For nylig er det restaurerede havneområde langs floderne Rhone og Saones bredder dog også blevet en attraktion i sig selv. Her finder du det nyåbnede videnskabs- og antropologi-museum Musee de Confluence samt La Sucrierie, en ny kunst- og musikscene.

Hvornår skal du besøge byen?
Lyon har et behageligt klima om sommeren, men byen er et godt bud på en afstikker året rundt. I maj er der Nuits Sonores, en fem dage lang festival for elektronisk musik. Fra 10. september i år er byen vært for Lyon Biennale, en fire måneder lang festival med nutidskunst.

 

Eksilby for berlinere

Foto: AP
Foto: AP
 

Leipzig, Tyskland

Tilstedeværelsen af en vegansk kebab-bar i tyske Leipzig siger en hel del om byen. Her møder du et kreativt klientel, der er udflyttet fra Berlin for at befri Leipzig fra sin industrielle fortid og skabe et sjovt, billigt og kreativt bymiljø. I maj kan byen fejre 10-året for omdannelsen af byens bomuldsfabrik til et kunstværksted.

Nattelivet omfatter hipster-barer, billige knejper og det berømte Distillery – en af Tysklands ældste technoklubber.

Hvornår skal du besøge byen?
Om vinteren er der, ligesom i Berlin, temmelig koldt. Men om sommeren er Leipzig vært for en række festivaler. I oktober kan du nyde Leipzig Jazz Festival og DOK, en af verdens ældste dokumentarfilm-festivaler.

 

Mere end fremragende portvin

Foto: Flickr/Filip Knezic
Foto: Flickr/Filip Knezic
 

Porto, Portugal

Portugals andenstørste by er måske ikke så festlig som Lissabon. Men her finder du samme falmede, vibrerende kunstscene. Gaden Rua de Miguel Bombarda er centrum for byens kunstnermiljø, og her finder over et dusin gallerier. Selv de nedslidte dele af byen er et besøg værd, takket være alternative rundvisninger med unge arkitekter.

Hvornår skal du besøge byen?
Højdepunktet i juni er St. John’s Feast-festivalen, der bl.a. omfatter en tradition med at slå hinanden i hovedet med oppustelige plastik-hammere. Porto har også Optimus Primavera Sound Festival 4.-6. juni, der er en udløber af en musikfestival med samme navn i Barcelona.

 

Kreativt forår i svensk industriby

Foto: Flickr/Göran Höglund
Foto: Flickr/Göran Höglund
 

Göteborg, Sverige

Göteborg er mindre glamourøs end hovedstaden Stockholm, men byens industri er et interessant bagtæppe for det kreative miljø. Et eksempel er kunsthallen Röda Sten – et gammelt kogeri på betonsiden af Göta-elven, som nu er et kæmpe kunst- og kulturcenter. På brostensgaderne i gamle Haga-bydel kan du finde indie-cafeer, butikker og restauranter.

Hvornår skal du besøge byen?
I august er byen vært for den tre dage lange rockfestival Way Out West, som i år tiltrækker navne som Patti Smith og Beck. Samme måned er der i øvrigt den årlige kulturfestival med seks dages gratis underholdning – fra standup-komedie til spillefilm i centrum.

 

Ikonisk arkitektur

Foto: Flickr/Tom Roeleveld
Foto: Flickr/Tom Roeleveld
 

Rotterdam, Holland

Amsterdam er måske mere klassisk smuk. Men i Rotterdam, der er gennemskåret af floden Maas, vandrer du mellem en række arkitektoniske perler, der har skaffet byen tilnavnet ’Manhattan på Maas’. På udstillingerne Tent og Showroom Mama finder du højepunkter fra byens nutidige kunstscene. Nattelivet er også kendt som et af de bedre.

Hvornår skal du besøge byen?
Et af højdepunkterne i Rotterdams kulturkalender er North Sea Jazz-festivalen i juli, der i år fejrer 40-års jubilæum med besøg af stjerner som D’Angelo, Tony Bennett og Lady Gaga, Joshua Redman, Herbie Hancock og Chick Corea.

 

Flamsk arkitektur og kulørt natteliv

Foto: Flickr/Zoetnet
Foto: Flickr/Zoetnet
 

Gent, Belgien

Hovedstaden i provinsen Østflandern i Belgien har knap en kvart mio. indbyggere. Her er billedskøn flamsk arkitektur og historiske seværdigheder, som eksempelvis St. Bavo-katedralen. Gent har også et boblende kreativt miljø med trendy ’hangouts’, såsom Bar Buro, cafeen Bidon og den ambitiøse restaurant JEF. Byen har mange studerende, der holder liv i gaderne om aftenen.

Hvornår skal du besøge byen?
Om sommeren er Gent vært for en lang række festivaler, heriblandt den ti dage lange kunst-ekstravaganza Gentse Feesten. Byen er dog også smuk i løbet af vinteren. Og i november går de cykelgale belgiere højt op i byens seksdagesløb.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere