2018 betyder billigere rejser

Hvor drømmer du dig hen: Klassikere som Grækenland, Italien, Tyrkiet og Egypten er stadig de mest populære, og danskerne er mere rejselystne end nogen sinde

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

En kold drink i hånden på en perfekt, hvid sandstrand, syre i lårene og sved ned ad ryggen efter en vandretur i bjergene eller munden fuld af steak fra en af storbyens lokale restauranter.

Hvad har du mest lyst til, når grader stiger, og det bliver sommerferietid igen?

Hvis du ikke ved det endnu, så kan du være helt rolig – der er mange muligheder, hvis du spørger eksperterne.

Og da rejsemulighederne i 2018 er meget større end tidligere år, så er priserne ikke noget at være ked af. Sådan lyder det fra Ole Stouby, direktør for prissammenligningssiden Travelmarket.dk.

Han spår, at danskerne næste år vil rejse mere end nogen sinde.

- Konkurrencen blandt rejse- og flyselskaber er hårdere, og det betyder flere og billigere muligheder for at rejse. Vi ser en ’perfect storm’ i 2018, hvor udbuddet er stort, og efterspørgslen er større.

Ole Stouby forklarer, at de klassiske rejsemål som Mallorca, Malaga, Rhodos, Kreta og Alanya fortsat er blandt de mest populære, men der er mange andre muligheder, hvis man tør søge bredere.

- Har man været på Mallorca eller Kreta flere gange, har man måske lyst til at prøve noget andet, og her byder de forskellige charterselskaber hele tiden på nye spændende rejsemål.

I 2018 er det desuden blevet muligt at flyve direkte til Ibiza, Korfu, Albanien, Dubrovnik og Kos. Og så er der de gamle kendinge, som de sidste par år har været hårdt presset af frygten for terrorangreb.

Den frygt ser nu ud til at have fortaget sig.

- Jeg tror, at Tyrkiet igen vil vokse, og det samme gælder Egypten anført af Sharm el-Sheik, hvor der igen blev åbnet for rejser. Derfor vil udbuddet i 2018 vokse. Også destinationer som Kroatien, Portugal og Italien vil vise vækst i forhold til tidligere, udtaler OIe Stouby.

Mange timer i et fly afskrækker ikke danskerne som før, og det får flere til at drømme sig endnu længere væk, når det kommer til nye oplevelser.

Flyselskaberne har åbnet mange nye ruter til destinationer, hvor du skal krydse verdenshavene. Priserne er faldt med 20 til 30 procent over de seneste fem til seks år, og det giver helt nye muligheder for billige rejser til eksotiske kontinenter som Asien.

- Jeg tror, vi vil se endnu flere oversøiske rejser til både Fjernøsten og USA i sommerferien. Steder som Vietnam, Bali og Maldiverne er virkelig blevet populære i de senere år, og populariteten vil fortsætte.

- Det er fantastiske destinationer med kultur, dejlig mad, og aktiviteter som snorkling og dykning. Når mange alligevel kan rejse i 14 dage, er det oplagt at rejse længere bort, siger Ole Stouby.

Ønsker du selv at planlægge din ferie og undgå de mange pakkerejser, så er du lang fra alene.

Det er blevet mere populært de seneste år, og det kan sagtens betale sig.

- I de senere år er flere og flere begyndt at arrangere deres egen rejse, hvor de bestiller flybillet og hotelophold hver for sig.

- Det vil blive endnu mere udpræget, for det er planen, at den nye Rejsegarantifond træder i kraft første juli næste år. Det betyder, at den ikke bare dækker pakkerejser, men også, at man er dækket uanset, om man har bestilt flybillet og hotel hos to forskellige.

Det kan have mange fordele at arrangere sin egen rejse. Du kan nemlig selv bestemme varigheden, så det i stedet for otte eller 15 dage bliver 10, 12 eller 17 dage.

Har du mod på meget mere, giver det desuden den fordel, at du i samme rejse kan besøge flere forskellige lande, byer eller områder lige så meget, som du har lyst til.

Når det gælder aktive rejser som vandring, trekking og cykelferie, topper klassiske lande som Italien, Tyskland, Sverige, Frankrig og Norge. De rejseformer er for alvor populære.

Mange kører selv på ferie til de nævnte lande, og der er mulighed for både kort og lang rejsetid, hvor man kan opleve den mest fantastiske natur.

Selv om Norge kan være dyrt, er kursen på den norske krone attraktiv i forhold til den danske. Det samme gælder den svenske krone, og ifølge Travelmarket får man derfor mere for pengene.

Krydstogt hitter, og det er slet ikke nyt, at rejseforemen tiltrækker sig luksusdyrene, der altid har drømt om at feriere på de store skibe med pools, utallige restauranter, aktiviteter og underholdning ombord.

Udbuddet af krydstogtsrejser er steget i de sidste fem år, og det er en ferieform, som mange danskere har taget til sig.

- At rejse med familien på krydstogt er en fantastisk oplevelse. Det er all-inclusive til søs, og man oplever flere destinationer på én og samme rejse.

- Man kan rejse til Barcelona, Rom eller Venedig og kombinere storby- og badeferie med en uges krydstogt med stop i flere lande. Så får man virkelig noget for pengene.

* * *

Planlæg ud over flybilletternes pris

Flybilletterne og hotellet er ofte det første og nogle gange det eneste, vi tjekkerne priserne på, når vi skal vælge vores destination. Men det kan betale sig at kigge nærmere på, hvad det koster at købe mad, drikke og udflugter på sin ferie.

Ole Stouby fremhæver nogle europæiske og oversøiske ferielande, hvor man kan få rigtig meget for pengene, når først man er ankommet.

– Det er vigtigt at se på totaløkonomien, så det ikke bare er selve rejsens pris, man fokuserer på, men også hvad omkostningerne er på destinationen til mad og oplevelser.

– Vi er lige kommet retur fra Porto, hvor vi lejede en bil i en uge for 700 kroner. Vi oplevede fantastisk smukke byer nordpå, hvor man på flere caféer og restauranter kunne få en kop god kaffe, en pilsner og en sodavand for tre euro i alt. Det er jo helt utroligt, at det kan lade sig gøre i 2017, siger Ole Stouby begejstret.

Rejser man til Egypten, har man fordelen af, at det egyptiske pund sidste år er blevet devalueret, så pludselig kunne man købe alt til halvdelen af den tidligere pris.

Det giver eksempelvis rigtig gode muligheder for at købe ture og udflugter på destinationen til meget billige penge.

En heldagsudflugt til Luxor med en masse oplevelser koster bare 350 kroner, mens et større måltid mad for to personer ikke behøver være dyrere end 60-70 kroner i storbyerne.

Bali er også et af de steder, hvor man får mere for pengene, når først man er kommet dertil. Der kan man eksempelvis leje en bil med chauffør, som også agerer guide, en hel dag for bare 400 kroner.

Det kan desuden være at foretrække fremfor selv at køre, da trafikken kan være hektisk.

Ole Stouby nævner desuden Kroation, Bulgarien, Vietnem og Egypten som steder, hvor det hele kan betale sig lidt bedre.

Gode råd til billigere rejser

1 Jo mere åben og fleksibel man er med afrejselufthavn og destination, jo billigere rejser kan man finde.

2 Kan man rejse i begyndelsen af sommerferien, den sidste uge af juni, er det typisk betydeligt billigere end at rejse i juli.

3 Prøv at tjekke både pakkerejser med charterselskaberne samt fly og hotel samlet. Husk, at charterselskaberne mange gange også har billige flybilletter.