Annonce:
Annonce:

48 timer i Nordens Venedig

Med sine 14 øer og 54 broer leder svenske Stockholm tankerne hen mod sin romantiske fætter i Italien, Venedig – her får du inspiration til, hvad du kan lave en weekend i det nordlige Sverige

Den svenske hovedstad, Stockholm, er et besøg værd. Foto: Flickr/Hector Melo
Den svenske hovedstad, Stockholm, er et besøg værd. Foto: Flickr/Hector Melo
Annonce:
Følg Ferie

Uanset om du går til højre eller venstre, går der ikke længe, før du møder vandet i Stockholm. Men selv om byen siges at flyde på vandet, er det dog på land, at du får de bedste sanseindtryk, når duften fra de nybagte kanelbullar blander sig med synet af nationalromantiske bygninger og den fængende rytme fra ABBA-hittet ’Mamma Mia’.

Har du brug for en pause fra byens puls, kan du passende sejle ud med en skærgårdsbåd og se Sveriges hovedstad lidt på afstand.

DAG 1

Klokken 12:
Øen og bydelen Södermalm er Stockholms gamle arbejderkvarter, men med årene er området blevet populært, især blandt kunstnere, som finder inspiration i de rå omgivelser.

Annonce:

Det er også på denne ø, at Stieg Larsson trilogien ’Mænd der hader kvinder’ tager sit udgangspunkt, og her kan du bl.a. drikke kaffe samme sted som den mandlige hovedperson, Mikael Blomkvist. Södermalm er Stockholms største ø, og det er alment kendt, at her praler man ikke med, hvor mange penge man har, men i stedet med, hvor kulturel man er.

Går du en tur gennem dette kvarter, bør du sætte kursen mod Stockholms bedste udsigtspunkt, Utsikten, hvorfra du også kan beundre de enorme krydstogtskibe, som lægger til ved Masthamnen.

Hvor: Mellqvist kaffebar, Rörstrandsgatan 4. Utsikten, Fjällgatan 45

Klokken 14:
Stockholm er et paradis for shoppere. Gå en tur ned ad Drottninggatan, som er den svenske pendant til Strøget i København, eller besøg det kendte shoppingcenter Åhléns City for at få lysten styret. Hvis pengepungen tillader det, er NK, Nordiska Kompagni, også et besøg værd.

Hvis det luksuriøse liv er tiltalende, er det værd at gå en tur til bykvarteret Östermalm, som byder på dyre mærkevare-butikker og enorme herskabslejligheder.

Hvor: Åhléns City, Klarabergsgatan 50. Nordiska Kompagni, Hamngatan 18-20.

Annonce:

Klokken 16:
Stadshuset er byens rådhus, hvorfra Stockholm styres af 101 byrådsmedlemmer. Bygningen, som stod færdig i 1923, er bygget i nationalromantisk stil med håndlavede røde mursten og enkelte blændede vinduer. Tager du en rundtur inde i rådhuset, vil du opdage, at den blå hal ikke er blå, men derimod er den gyldne sal dækket af 18,6 mio. mosaikker belagt med 23 karat guld.

Hvor: Stadshuset, Hantverkargatan 1.

Klokken 18:
I de luksuriøse rammer i rådhuskælderen kan du nyde op til tre retter fra den årstidsbestemte menu eller vælge at bestille sidste års Nobel-menu. Til a la carte menuen kan du tilkøbe en vinmenu, som sammensættes specielt til de enkelte retter. Vil du kaste dig ud i Nobel-menuen, skal du bestille den minimum to dage før middagen. Priserne begynder ved ca. 150 kr. for en hovedret. Nobel-menuen koster ca. 1380 kr., inkl. vin.

Hvor: Stadshus Källaren, Hanverkargatan 1

Annonce:

Klokken 20:
Nyd de lyse svenske nætter og hop om bord på en af de klassiske hvide skærgårdsbåde. Enkelte har været i gang siden begyndelsen af 1900-tallet, og selve sejladsen er derfor en historisk oplevelse. Bådene sejler hver time fra Slussen i indre Stockholm ud til Fjäderholmarna og tilbage igen. Rejsetiden er 25 minutter, og der er derfor rigelig med tid til at opleve skærgården ved aftentid.

Læs mere på fjaderholmslinjen.se og fjaderholmarna.se

DAG 2

Klokken 10:
Bygget i gammel barokstil ligger det kongelige slot på en bakke i Gamle Stan med udsigt over Stockholm. Slottet er det største fungerende kongeslot i verden – kun overgået i størrelse af slottet i Versailles. Opførelsen tog næsten 60 år. Det er muligt at komme ind i slottet og se de kongelige repræsentationslokaler, kronjuvelerne og Tre Kroner-museet.

Klokken 12.30:
En gåtur i Gamla Stan er som en tur tilbage i tiden. I Prästgatan kommer du væk fra de mange turister og kan opleve de gamle, en meter smalle gader og bindingsværkshuse. Husene er originale, men restaureres til tider for at sikre, at de ikke styrter sammen.

På Stortorget, som for de historieinteresserede også dannede ramme for Det Stockholmske Blodbad i år 1520, kan man spise en let frokost, f.eks. på den hyggelige Grillska Husets Café.

Annonce:

Hvor: Grillska Husets Café, Stortorget 3

Drottningholm har i dag tre sektioner åbne for offentligheden, mens den fjerneste ende af hovedhuset stadig bruges af den kongelige familie. Foto: Sandra Lentz Dambmann
Drottningholm har i dag tre sektioner åbne for offentligheden, mens den fjerneste ende af hovedhuset stadig bruges af den kongelige familie. Foto: Sandra Lentz Dambmann
 

Klokken 14.30:
På Skansen er det som at besøge Frilandsmuseet, Den Gamle By og Hjerl Hede på en og samme tid. Skansen er verdens ældste udendørs museum og byder på en tur gennem Sveriges mange forskelle fra syd til nord med samer, lapfolk og bønder.

Hvert år i juni er der mulighed for at deltage ved det såkaldte ’drop in-bryllup’, hvor Skansen stiller op med præster, makeupartister og blomsterdekoratører til Sveriges største massebryllup.

Hvor: Skansen, Djurgårdsslätten 49-51

Klokken 16.30:
Efter 333 år på bunden af Stockholms havn blev træskibet Vasa i 1961 hejst op fra det mørke dyb og anbragt i en gammel byggedock i Stockholm. 30 år efter åbnede Vasa Museet, som viser de besøgende verdens eneste bevarede skib fra 1600-tallet. Ud af skibets 450 gæster og besætningsmedlemmer blev der kun fundet 15 skeletter om bord.

Annonce:

De kan besøges på museets nederste etage, hvor forskere har givet deres bud på, hvem de omkomne var.

Hvor: Vasa Museet, Galärvarsvägen 14

Klokken 19:
Restaurant Kitchen and Table serverer amerikansk inspireret mad med et tvist. Den svenske kok Marcus Samuelsson har hentet retter og smagsindtryk hjem fra Manhattan og kombineret det med velkendte svenske råvarer. Her kan du f.eks. prøve salat med vandmelon og gedeost, sydstatskylling fra ovn i fad med grøntsager, kartofler og krydderurter.

Hvor: Kitchen and Table, Kungsholmsgatan 31

DAG 3

Klokken 10:
Du bydes velkommen af en rød løber og træder direkte ind i ABBA-museets butik. Selve museet er beliggende i kælderen, hvor du som besøgende føres igennem historien om ABBA, fra medlemmernes barndom til gruppens opløsning. ABBA-museet er interaktivt og giver alle mulighed for at danse, synge og klæde sig ud.

Hvor: ABBA-museet, Djurgårdsvägen 68

Annonce:

Klokken 13:
Det kongelige sommerslot, Drottningholm, ligger blot 30 minutters kørsel fra Stockholms centrum og byder på udsigt over vandet og en fortryllende barokhave. Slottet er med på Unescos verdensarvsliste som Nordeuropas bedst bevarede 1800-tals-slot og fungerer i dag fortsat som kongeslot.

Det er muligt at få et glimt af den svenske kongefamilie, når du besøger slottet, og især kongen er glad for at gå i den kongelige have.

Læs mere på kungahuset.se.

Ekstra Bladet Ferie var inviteret til Stockholm af Riis Rejser.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: