Annonce:
Annonce:

Absurd tørst: Så mange liter øl bliver drukket til Oktoberfest

I september holder de lokale byboere i München og højstemte turister den årlige Oktoberfest, hvor den tyske storby i 16 dage kan opleves i oceaner af øl, skål og skrål

Oktoberfesten i München er allerede godt i gang. Foto: Polfoto
Oktoberfesten i München er allerede godt i gang. Foto: Polfoto
Annonce:
Følg Ferie

München er hovedkvarter for nogle af Tysklands største og vigtigste virksomheder som Siemens og BMW.

Men i folkemunde er byen endnu mere kendt som vært for verdens vigtigste ølbegivenhed. Oktoberfesten, der – trods navnet – skydes i gang i september.

Og festen er allerede godt i gang.

Den ultimative guide: Rejs efter øllet

De ivrigste deltagere stiller sig op langs Schwanthaler Strasse et par timer før værtshusholdernes indtog på Theresienwiese – kaldet Wiesn – der er det kogende centrum for Oktoberfesten.

Så er der gang i den med blomstersmykkede hestetrukne vogne med store øl-ankre og vinkende gæster.

Oktoberfesten, der fejres i september, er verdens største øl-festival med seks millioner gæster, kitsch, fest og farver. Foto: Polfoto
Oktoberfesten, der fejres i september, er verdens største øl-festival med seks millioner gæster, kitsch, fest og farver. Foto: Polfoto

Enorme festtelte
I optoget ledsages værtshusholderne af store musikgrupper, skytteforeninger og folkedansere.

Annonce:

Og når optoget svinger ned mod festpladsen, følger tilskuerne med, så der straks er trængsel mellem ølteltene og souvenir- og madboderne, hvor Dirndl-klæde kvinder og mænd i Lederhosen står i kø – hvis de da ikke på forhånd har sikret sig en plads inde i et af de enorme festtelte.

Løsenet for dagen er 'O ZAPFT IS'! (DEN ER ÅBEN!), hvor Münchens overborgmester med nogle slag med træhammeren åbner for hanerne til flere millioner liter øl.

Billige bajere: Få mest øl for pengene på ferien

Præcis som det er gjort siden 1810, da festen blev holdt første gang for at markere brylluppet mellem prins Ludwig og prinsesse Therese.

Dengang også med stort hestevæddeløb i byen. Siden har festen ændret karakter, men der har været Oktoberfest hvert år – undtagen i krigsår og under en kolera-epidemi.

Der er på alle måder knald på Tysklands tredjestørste by under Oktoberfesten. Foto: Polfoto
Der er på alle måder knald på Tysklands tredjestørste by under Oktoberfesten. Foto: Polfoto

Seks millioner liter øl
Dagen efter åbningsfesten er der dragt-optog, og det er også den dag, hvor kvinder i alle aldre lufter deres Dirndl og mændene deres Lederhosen – korte bukser med smæk eller knælange med seler – ternede skjorter og strikkede veste.

Annonce:

Når festen slutter efter 16 dage, har seks millioner gæster drukket seks millioner liter øl, sunget og råbt, danset og blevet øre i de vilde forlystelser, der stilles op på området.

Øllet laves i en særlig udgave til festen; Festbier – øllet, der brygges specielt til Oktoberfesten af seks lokale bryggerier – og som er ekstra stærkt (Märzen 5-6 pct.).

Prrrrroooooost! Foto: Polfoto
Prrrrroooooost! Foto: Polfoto

Bølgende kavalergange
En ting ligger fast. Øllet serveres i Mass hel-literskrus – af bomstærke servitricer med bølgende kavalergang, snøreliv og pufærmer. Menuen til øllet er enkel: Pølser, stegt svineskank og grillkylling.

Smidig druktur: Nu kan du gå til øl-yoga

Det kan være svært at finde overnatning i byen under Oktoberfesten. Bestil derfor værelse i rigtig god tid. Eller prøv lykken på turistkontoret ved ankomst til festen.

Også byens campingpladser har som regel plads til overnattende gæster under festen, der altså udspiller sig omkring Theresienwiese.

 

Tre gode steder at drikke øl - hele året

Seks millioner mennesker drikker cirka seks millioner liter øl, mens oktoberfesten løber af stablen over to uger på Wiesn. Men Hofbraühaus i det centrale München er værd at besøge hele året rundt. Foto: Polfoto

Annonce:

Hvis du skulle misse Oktoberfesten, så fortvivl ikke. Der er stadig god grund til at tage til München for at drikke øl resten af året også. Besøg blandt andet Münchens bedste Biergärten.

Før køleanlæggene blev opfundet, var det forbudt at brygge øl om sommeren. I stedet lagrede bryghusene vinterens produktion i kældre under skyggefulde kastanjetræer.

Borgerne fandt hurtigt ud af, at de fik det bedste og koldeste øl under kastanjetræerne, og derfor er de populære Biergärtens symbol den dag i dag et kastanjeblad.

Et par af Münchens bedste Biergärten er:

1. Hofbräuhaus

'Durst ist schöner als Heimweh' (tørst er bedre end hjemve, red.) står der med gotiske bogstaver over de buede døre i Hofbräuhaus.

Stedet er Ein Muss i München med øl i litervis, tjenere i folkedragter og hornmusik for fuld udblæsning.

Både tørst og hjemve har man glemt alt om efter et par øl i Mass (etliterglas), et smil fra servitricen i stramt snøreliv og andet vers af fællessangen 'In München steht ein Hofbräuhaus – oans, zwoa, gsuffa!' (én, to, drik!).

Annonce:

Stemningen stiger og swinger i takt med de fem muntre musikere i Lederhosen, som blæser op til dans under flot udsmykkede, hvælvede lofter i de historiske rum fra 1589 med plads til 900 gæster.

Ikke én fod står stille, og folk tager hinanden under armen og schunkler – svinger fra side til side. Det populære værtshus er som regel stuvende fuldt – indendørs såvel som under kastanjernes skyggefulde kroner i gårdhaven.

Der er åbent dagligt fra klokken 09 til 23.30.

Hofbräuhaus, Am Platzl 9

2. Hofbräukeller

Hofbräukeller er en typisk Biergarten – og må ikke forveksles med ovenstående med Hofbräuhaus. Også her serveres imidlertid øl og solid bayersk mad under kastanjerne.

Om sommeren er der strandbar ved Isars bred med liggestole. De lokale medbringer gerne egen madkurv; ingredienserne findes for eksempel på det livlige Viktualienmarkt.

Der er åbent dagligt på Hofbräukeller fra klokken 10 til midnat.

Hofbräukeller , Innere Wiener Str. 19

3. Biergarten am Viktualienmarkt

Annonce:

På markedspladsen, som ligger tilbagetrukket fra Marienplatz, kan man smage og købe sig gennem vin, honning og bayerske specialiteter som Weisswurst, Leberkäs og knasende sprøde Bretzeln (saltkringler).

Flere steder vakuumpakkes lækkerierne, så de kan fragtes hjem som souvenirs. Man kan også betragte det sanselige virvar over en øl under træerne på Biergarten am Viktualienmarkt, den mest centrale af Münchens Biergärten.

Inde mellem boderne er seks brønde med statuer af folkekære bayerske skuespillere og komikere, blandt andre humoristen og tegneren Karl Valentin.

Torvet ligger lige bag byens ældste kirke, Sankt Peterskirche, også kendt som Alte Peter og et populært sted at besøge på grund af udsigten fra det 91 meter høje kirketårn, der nås via cirka 300 trappetrin.

Biergarten am Viktualienmarkt har åbent fra mandag til lørdag og i godt vejr også om søndagen.

Biergarten am Viktualienmarkt, Marienplatz


Jytte Flamsholt Christensen er forfatter til ’Turen går til Sydtyskland’

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: