Annonce:
Annonce:

Advarer: Køb ikke kopivarer på ferien

Det kan være fristende at købe billige efterligninger af mærkevarer på udlandsferien, hvor det vrimler med den type af varer. Men pas på: Kopivarer kan være farlige for din og din families sikkerhed, advarer Patent- og Varemærkestyrelsen

Arkivfoto: Camilla Stephan/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Camilla Stephan/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Ferie

Flere danskere har i løbet af sommermånederne sat kurs mod udlandet for at tilbringe ferien under varmere himmelstrøg.

Og her kan man nemt lade sig friste af de mange - og ofte billigere - shoppingmuligheder, der er på diverse feriedestinationer.

Du bør dog tænke dig om en ekstra gang, før du prutter om prisen for at købe en flot taske, en ekstra mobiloplader eller noget farvestrålende legetøj til ungerne på det lokale marked.

Der kan nemlig gemme sig meget bag produkternes polerede overflade. Blandt andet kan det være decideret ulovligt at købe kopivarer på din feriedestination.

Dertil er der risiko for, at varerne kan være sundhedsskadelige, advarer Patent- og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse.

Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
 

Annonce:

- Der er mange gode grunde til at styre uden om kopivarer. Bagmændene bag kopivarer er ofte organiserede kriminelle, som også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet.

- De falske produkter kan være decideret farlige, siger varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen, Henriette Vængesgaard Rasch, og fortsætter:

- Eksempelvis kan forfalsket legetøj, tekstiler og kosmetik indeholde sundhedsfarlige stoffer, og forfalsket elektronik som mobilopladere kan risikere at bryde i brand.

Sådan er reglerne for kopivarer

Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
 

Som privatperson må du gerne eje kopivarer i Danmark. Det er dog ulovligt at sælge kopivarer.

Hvis du ejer kopivarer, som du planlægger at tage med på ferien, så tjek de gældende regler for dette på din feriedestination.

I nogle lande er det ulovligt at købe og bruge kopivarer, og du kan derfor blive straffet, hvis du eksempelvis bruger dine medbragte solbriller på ferien, hvis de ikke er den ægte vare.

Der er forskellige regler for køb af kopivarer på ferien. Det afhænger af, hvilket land man er i, herunder om det er et EU-land eller ej.

Arkivfoto: Per Rasmussen
Arkivfoto: Per Rasmussen
 

Kopivarer købt på rejsen inden for EU
Du må gerne medbringe kopivarer, som du har købt på rejsen til et andet EU-land, til Danmark.

Der gælder dog ikke de samme regler for køb, brug og salg af kopivarer i de europæiske lande, og derfor skal du tjekke op på de gældende regler for din feriedestination, så du ikke kommer i karambolage med lovens lange arm på ferien.

Du kan eksempelvis få store bøder, hvis du køber eller medbringer kopivarer til Italien, mens det i lande som Frankrig og Portugal er ulovligt at købe og bruge kopivarer.

Kopivarer købt på rejsen uden for EU
Du må gerne medbringe kopivarer, som du har købt på rejsen i et land uden for EU. Du skal dog være opmærksom på disse begrænsninger:

1. Den samlede værdi på varerne må ikke overstige 3250 kroner.

2. Varerne skal være pakket i din egen bagage.

3. Varerne må kun være købt til privat brug - ikke til videresalg.

Nogle lande uden for EU har strenge regler, når det kommer til kopivarer. Tjek derfor reglerne for din feriedestination på forhånd.
 

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Ingen adgang: Her finder de ulovlige genstande

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: