Ældgamle Split er fuld af liv

Kroatiens næststørste by rummer både livligt havnemiljø, smuk natur og verdenskulturarv

Havnepromenaden Riva er et herligt sted at slentre en tur og kigge på den livlige trafik af færger og turbåde. Foto: Morten Herlev
Havnepromenaden Riva er et herligt sted at slentre en tur og kigge på den livlige trafik af færger og turbåde. Foto: Morten Herlev

I porten til Splits gamle paladsområde står en kvindelig saxofonist og lader sine skæve, jazzede toner danse op langs de ældgamle mure. Turister fra flere verdensdele stopper op og nyder musikken og stemningen.

Et velklædt asiatisk par finder ivrigt kameraerne frem for at tage billeder af både saxofonisten og en lille lyshåret purk, der er begyndt at danse til musikken.

Romersk palads
Med tonerne i ryggen begiver turisterne sig ind i det område, der for 1700 år siden husede den romerske kejser Diokletians enorme palads.

Biograffilmen bestemmer din feriedestination  

De ældgamle ydermure står her stadig. Det samme gør blandt andet de imponerende indgangsporte, et velbevaret tempel og en smuk søjleplads, der i sin tid udgjorde hjertet af kejserens palads.

Søjlepladsen midt i det gamle paladsområde er det perfekte sted at indsnuse Splits historiske atmosfære. Foto: Morten Herlev
Søjlepladsen midt i det gamle paladsområde er det perfekte sted at indsnuse Splits historiske atmosfære. Foto: Morten Herlev
 

Det unikke og velbevarede paladsområde har sikret Split en plads på Unescos liste over verdenskulturarv, men det centrale Split er heldigvis meget mere end friluftsmuseum.

For selvom størstedelen af Splits 200.000 indbyggere bor i større eller mindre boligblokke uden for det gamle centrum, bor der faktisk også flere tusinde mennesker inden for det gamle paladsområdes ydermure.

Piloter blev blændet af lys fra stadion  

Gennem århundrederne er husene nemlig vokset op omkring gamle mure, søjler og fundamenter fra kejserens palads, og denne blanding af fortid og nutid forsyner Splits ældste bydel med masser af charme.

Perfekt til picnic

Marjan-højen er en del af et naturreservat, der strækker sig ud over en grøn halvø lige ud for Split. Opstigningen kræver lidt sved, men mens man puster ud på toppen, kan man nyde en forrygende udsigt over havet og byen med bjergene som baggrundstæppe.

På højen er der også en cafe, en ensomt beliggende kirke og en kirkegård.

De lokale bruger den grønne oase til jogge- og cykelture, men området er også som skabt til en picnic. Husk blot at proviantere, inden du begynderopstigningen.

Til en frokost i det grønne er det oplagt at købe ind af den dalmatiske skinke pršut, der minder om den italienske parmaskinke.

Hertil kan man med fordel nyde lokalt dyrkede oliven og et stykke af fåreosten Paški Sir fra øen Pag.

 

På opdagelse i labyrinten
Det er hyggeligt at vandre rundt på må og få i de labyrintiske gader. De rummer butikker, barer og restauranter. Inden for få hundrede meter indeholder paladsområdet også en række seværdigheder, der er værd at kigge nærmere på.

Man kan med fordel købe en kombineret billet til både katedralen og det gamle romerske Jupitertempel, der senere blev til katedralens dåbskapel.

Nyt SAS-fly har fire sæder du ikke kan booke  

Et af de bedste steder at slå sig ned og indsnuse stemningen i det gamle paladsområde er på trappetrinene under de smukke buer på søjlepladsen, der på kejserens tid fungerede som forkammer til Diokletians gemakker.

Fra pladsen kan man tage trapperne ned til paladsets største underjordiske sal, der nu rummer souvenirbutikker i historiske rammer.

Selvom der er meget at se inden for kejserpaladsets gamle mure, er det bestemt også værd at kigge nærmere på resten af det centrale Split.

Paladsområdet er fri for trafik og dermed ganske børnevenligt. Foto: Morten Herlev
Paladsområdet er fri for trafik og dermed ganske børnevenligt. Foto: Morten Herlev
 

Tager man vestudgangen fra paladsområdet, træder man direkte ud på det fine Narodni-torv, der huser rådhuset fra 1400-tallet.

Efter få minutters gang vestpå dukker fiskemarkedet og det livlige indkøbsstrøg Marmontova op. Herfra kan man tage trapperne op til Republike-torvet. De flotte røde bygninger, der omkranser torvet på tre sider, er nærmest nye i forhold til andre bygninger i Splits centrum. De er såmænd blot fra 1800-tallet.

De små pladser i den gamle bydel gemmer på hyggelige restauranter og caféer. Foto: Flickr/Dennis Jarvis
De små pladser i den gamle bydel gemmer på hyggelige restauranter og caféer. Foto: Flickr/Dennis Jarvis
 

Hvis man gerne vil opleve dagliglivet i det gamle Split, skal man fortsætte op gennem de smalle, stejle gader i bydelen Veli Varoš, hvor små værksteder, lokale husmødre og katte i massevis sætter stemningen.

Krydstogt i Kroatiens skærgård

Mange forskellige rejsebureauer har krydstogter i den kroatiske skærgård med udgangspunkt eller stop i Split på programmet. Heriblandt Apollo, Nyhavn Rejser, Albatros, DTF travel og Gislev Rejser.

Der er oftest tale om 7-8-dages krydstogter med besøg på flere smukke øer i den kroatiske skærgård samt andre spændende byer på kysten.

Priserne begynder ved ca. 8000 kroner pr. person og inkluderer flyrejsen samt udflugter og ofte en del af måltiderne. Tjek de enkelte rejseudbydere for mere specifikke detaljer.

 

Nyd promenaden
En lang dag i Split med oplevelser og indtryk kan man eksempelvis afslutte på havnepromenaden Riva, hvor det er let at overgive sig til den afslappede feriestemning.

Her kan man sætte sig på en af de mange bænke under palmerne og betragte færgerne og turbådene, der passerer ind og ud af havneløbet. Og bliver man selv inspireret til en sejltur, byder Split heldigvis også på mange muligheder i den retning.