Annonce:
Annonce:

Amsterdam i billeder

Den verdenskendte, multikulturelle hovedstad har 180 forskellige nationaliteter - og hollandsk hygge til overflod

En trio af stamgæster på den gamle, brune café In’t Aepjen tæt på Amsterdams 'Red light District'. Foto: Sofie Amalie Klougart
En trio af stamgæster på den gamle, brune café In’t Aepjen tæt på Amsterdams 'Red light District'. Foto: Sofie Amalie Klougart
Annonce:
Følg Ferie

Amsterdam er lille, men rummelig, og det er hollænderne stolte af. Både fra politisk side og blandt befolkningen insisterer man stædigt på at være progressive.

Der er også plads til besøgende udefra. Flere millioner turister står årligt for knap 12 millioner overnatninger, og det kræver ikke blot åbenhed at tage imod så mange gæster, men også tålmodighed i en bymidte, der er så forholdsvis lille. Og det er måske i virkeligheden det, der siger mest om byens indbyggere.

Pladsen i den centrale del af byen er stadig trang, men ingen i verden er bedre til at udnytte og dele den plads, der er, end Amsterdams indbyggere. Det vil gå op for én, når man hilser på en lokal byboer, der soler sig foran sin bolig i byens centrum. Eller når man står i deres baghave, fordi de har tilladt turisterne at kigge ind.

* * *

Annonce:

Når man kommer fra hovedbanegården og går mod Red Light District gennem Zeedijk, er In’t Aepjen den første af de brune caféer, man støder på. Sådan var det også for sømændene, der kom her i gamle dage. Det var dog ikke alle, der kunne betale for kost og logi, inden de tog ud på havene igen.

Ifølge myten gav caféejeren dem dog lov til at overnatte på én betingelse: At de skulle medbringe et styk abe, næste gang de kom hjem fra turen på havet. Dekorationen på stedet er tro mod den sjove myte, og man sidder derfor i selskab med en masse aber af træ, når man drikker sin øl.

Caféen ligger i det ene af Amsterdams to ældste huse (det andet ligger i Begijnhof) og tiltrækker mange turister, men har også et stort stampublikum.

* * *

Foto: Sofie Amalie Klougart
Foto: Sofie Amalie Klougart
 

I kanalbæltet ligger de 9 små gader. De 9 Straatjes – De ni gader – er de små tværgader, der løber mellem de tre store kanaler i den vestlige del af kanalbæltet. I sin tid lå der mange værksteder i gaderne, og gadenavnene refererer til, hvad der blev arbejdet med dengang – bl.a. skind og pels: Wolvenstraat (Ulvegade), Runstraat (Oksegade) og Berenstrat (Bjørnegade).

Annonce:

De fleste af gadernes butikker har åbent alle dage – også søndag eftermiddag.

* * *

Foto: Sofie Amalie Klougart
Foto: Sofie Amalie Klougart
 

Det er oplagt at opleve Amsterdam til vands. Man kan komme rundt i byen med en kanalbus. Der er fire ruter, og man kan hoppe af og på efter behov. Museumsbåden går i fast rutefart mellem en række museer. Man kan hoppe af og på efter behov, og undervejs bliver der fortalt, hvad man sejler forbi.

Når vejret er godt, er det desuden skønt at sidde i en åben båd, og der er flere og flere muligheder for at leje en åben båd til enten store eller små selskaber, bl.a. hos Canal Company. Hvis man vil en tur over til den nordlige del af Amsterdam, skal man bare tage en af færgerne bag banegården. Det er gratis.

* * *

Foto: Sofie Amalie Klougart
Foto: Sofie Amalie Klougart
 

Annonce:

Et stenkast fra Albert Cuyp Markt og 1E van der Helststraat i det gamle arbejderkvarter de Pijp ligger den charmerende Sarphati Park. Der er ikke lige så meget trængsel i denne park som i storebroren Vondelpark et par kilometer vest herfor. Og det er bestemt positivt, især hvis man gerne bare vil flade ud og slappe af.

Smuttur til de riges Berlin

De mange gode madboder på og omkring markedet kan man med fordel plyndre for noget godt at tage med sig i parken, hvor kærestepar, jødiske familier og arabiske mænd daser i solen.

* * *

Foto: Sofie Amalie Klougart
Foto: Sofie Amalie Klougart
 

En gammel tunnel under Mr. Visserplein lige ved siden af rådhuset og Waterlooplein er indrettet til en kæmpe legeplds, hvor man kan rutsje, klatre, kaste med bolde, lege med Lego og hoppe i kæmpe hoppepuder. TunFun er for børn fra 1 til 12 år, og de 1-4 årige har deres eget område. De voksne kan i mellemtiden snuppe en kop kaffe i caféen HapSap.

* * *

Foto: Sofie Amalie Klougart
Foto: Sofie Amalie Klougart
 

Annonce:

Man skal ikke sidde længe på barstolen i en af Amsterdams brune caféer, før man må indse, at det er helt fejlagtigt at tro, at danskerne har patent på ordet hygge. På hollandsk hedder det gezelligheid, og det dyrkes flittigt blandt de lokale stamgæster og smitter hurtigt til gæsterne. Der ligger en oase for ølelskere, hvis man gider at lede lidt i de små gader omkring gågaden Nieuwendijk.

I den gamle Café In de Wildeman (Hos vildmanden) kan man vælge mellem godt 250 forskellige øl – 18 af dem fra fad. Caféen er fra 1690, og en del af det gamle interiør er bevaret.

* * *

Foto: Sofie Amalie Klougart
Foto: Sofie Amalie Klougart
 

Stedelijk er et af de verdensklassemuseer, der fuldender perlerækken på den berømte Museumplein. I folkemunde går det under øgenavnet badekarret, efter at den sjove tilbygning blev rejst som en del af en større udbygnings- og renoveringsplan tegnet af det hollandske arkitektfirma Benthem Crouwel.

For da det store museum stod klar til genåbning i september 2012, lignede det vitterligt, ja, et badekar. Her finder man værker af de helt store kunstnere fra 1800- og 1900-tallet, bl.a. mestrene Chagall, Picasso og Matisse i fin forening med helt unge kunstnere.

Danskernes storby-favoritter

Annonce:

Dansk design er også repræsenteret, ligesom et par af de danske Cobra-kunstnere er. Oprindeligt var samlingen privat og tilhørte den passionerede kunstsamler Sophia Adriana de Bruijn og hendes mand. Før sin død skænkede hun hele samlingen til byen, under forudsætning af at den skulle deles med offentligheden. Det blev muligt fra indvielsen i 1890.

Museet har også en rigtig god boghandel, hvor man kan studere videre.

* * *

Foto: Sofie Amalie Klougart
Foto: Sofie Amalie Klougart
 

I det gamle Heineken-bryggeri kan man se, hvordan man brygger øl og smage på slutproduktet. Den daglige produktion er dog for mange år siden rykket til Den Bosch og Zoetermeer. Dertil kommer de hundredvis af afdelinger, som Heineken har over hele verden, og som gør bryggeriet til et af verdens største.

Den kun 22-årige Gerard Adriaan Heineken købte i 1864 byens største bryggeri De Hooiberg (Høstakken), som havde brygget øl siden 1600-tallet midt i byen. Men det gik skidt for firmaet, og unge Heineken ville flytte produktionen ind i et nyt bryggeri uden for byen, nemlig på Stadhouderskade.

Annonce:

Efter nogle år med hård konkurrence fik han succes med sin øl, og firmaet kunne gå i arv til sønnen Henry og sønnesønnen Alfred Heineken. Sidstnævnte trak sig fra ledelsen i 1989. I dag sidder hans datter i bestyrelsen.

* * *

Foto: Sofie Amalie Klougart
Foto: Sofie Amalie Klougart
 

Der må ikke skænkes alkohol til unge under 16 år. Hollænderne kan godt lide en øl eller genever, men det sker oftest på en beværtning fremfor på gaden. Man kan godt drikke offentligt, men så er det bedre skik at gøre det i en park end på gaden.

Hollænderne nyder ofte en genstand – en øl, genever eller andet – på stamcaféen efter arbejde i den såkaldte borreluur (drink-time). Derfor er der trængsel på caféerne mellem klokken 17 og 19.

Det er nemt og bekvemt at komme rundt med sporvognen i Amsterdam, også hvis man har været længe ude. Sporvognene skramler nemlig gennem byen det meste af døgnet og kan godt være med til at holde den lette sover vågen om natten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

De er åbenbart i fuldstændig chok - udmærket
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: