Lille og lækker...ferieø

Gå efter ferieøen Menorca, hvis du foretrækker den smukke og rolige variant af Ibiza og Mallorca

I Cala 'n Bosch kan du finde masser af små strande - og ofte have dem helt for dig selv. (Foto: Helen Karlsson/Star Tour)
I Cala 'n Bosch kan du finde masser af små strande - og ofte have dem helt for dig selv. (Foto: Helen Karlsson/Star Tour)

Sol, svømmeture og afslapning – helst uden alt for mange turister på vejene og i strandstolene. Det kan du få på Menorca – naboø til de mere kendte og populære Mallorca og Ibiza.

Hvad enten I er et par, der vil have en romantisk ferie, et slæng veninder, som er kommet ud over diskoteksalderen, eller familie med en eller to voksne, er Menorca et anderledes, men helt fornuftigt sommerferievalg.

Læs også: Fire fede havnebyer

Vores familie består af en voksen og to børn på syv og 17, og jeg må indrømme, at jeg helst rejser til et sted, hvor jeg kan slappe af og føle mig tryg som alenevoksen – selv om min ældste snart ikke kan kaldes et barn længere.

Strand og atter strand
Flyet lander syd for den ene af Menorcas to hovedbyer, Mahon, i øst. Herfra er der 50 km ad hovedvejen til Ciutadella i vest, før bussen drejer sydover og kører de sidste omkring ti km til Cala 'N' Bosch, en lille by, der omkranser en hyggelig marina.

I Cala 'N' Bosch er der en lille strand, omgivet af klipper og med det klareste, turkise vand. Og ligegyldigt hvilken vej du kører ad fra hovedvejen, ender den i en strand. Nogle med strandstole og parasoller til leje samt en restaurant, nogle mindre besøgte.

Grøn og frodig
Andre igen kan du kun komme til ad søvejen, hvilket der er mulighed for fra Cala 'N' Bosch med glasbundsbåd og ophold i en lagune i halvanden time inklusive sol- og vandbadning.

På den én time lange køretur fra lufthavnen slår det mig, hvor grønt her er. Træer i alle mulige afskygninger flankerer hovedvejen, og markerne er omkranset af de karakteristiske lave stengærder, som er bygget efter den såkaldte drystone-metode.

Da bønderne før i tiden skulle rydde deres jord for de mange sten, samlede de dem og lagde dem oven på hinanden som et puslespil, uden mørtel til at binde stenene sammen. Og sådan står de i dag, hundreder af år senere.

Læs også: Love du ikke vil overtræde

I sensommeren bliver alt det grønne brudt af et farveorgie, når de mange blomster i vejkanten og op ad stengærderne springer ud. Siden 1993 har øen været udnævnt til Unesco Biosfære Reservat. Det betyder, at 40 procent af øen er fredet, og at både lokalbefolkning og gæster værner om miljøet.

Utallige strande
Menorca er ca. 50 km lang og 15 km bred, og der er 140 bugte rundt om øen med de fineste strande. I hovedstaden Mahon findes verdens næststørste naturhavn, kun overgået af Pearl Habour på Hawaii.

Øen er rolig, lokalbefolkningen er imødekommende, og selv trafikken er der styr på. Det er utroligt nemt og sikkert at tage rundt i bil på Menorca.

De hundreder af rundkørsler med tydelig skiltning gør, at det er umuligt at fare vild – alle veje fører tilbage til hovedvejen. Her er kun ganske få lyskryds, og de befinder sig i Mahon og Ciutadella. Det betyder, ud over trafiksikkerhed, en besparelse på elektricitet, lige i Menorcas grønne ånd.

Mad på Menorca
Hovedparten af turisterne på Menorca er englændere. Den mere rolige af slagsen, men desværre med kostvaner, som menorquinerne gerne vil imødekomme.

Det betyder pommes frites som tilbehør og usunde børnemenuer, men spørg efter grøntsager og kogte kartofler til det møre lammekød eller den saftige kylling, eller bed om en caldereta de llagosta, øens berømte hummersuppe, der fås i mange kvaliteter og prislejer.

Læs også: Her er verdens ti bedste lufthavne

Bedst og dyrest i Fornells på nordsiden af øen, en smuk, kridhvid by, hvor den spanske konge sejler til for at spise den lokale delikatesse. Her koster suppen 76 euro, cirka 570 kroner, men så sidder du også på havnemolen, og meget bedre fås hverken mad eller omgivelser.

Delemad
På marinaen i Cala 'N' Bosch finder du restauranter i alle mulige afskygninger. Hos Mr. Jaume er betjeningen afslappet og hyggelig, menukortet byder bl.a. på lammespyd og fisk, og børn er mere end velkomne. I Las Tapas bestilte vi 15 småretter, bl.a. fritterede rejer, stegte, sprøde kartofler med aíoli (hvidløgsmayo), kylling i menorquinsk sovs, Mahon-ost og babyblæksprutter, og den yngste var vild med det.

– Skal vi ikke gå derned, hvor vi alle sammen kan dele maden, spurgte hun allerede om formiddagen.

Ved siden af Las Tapas er der cocktailbar med den lækreste pinâ colada, og ved en bod kan man købe kæmpepandekager med Nutella og friske jordbær. I Sant Lluis syd for Mahon, eller Maó, som byen hedder på menorquinsk, ligger den lille vingård Bodegas Binifadet.

Læs også: Hvem vil du helst undgå på ferien?

Her viser den sympatiske vinbonde Luis Anglés rundt i produktion og kælder, og til smagsprøverne får gæsterne serveret små kiks med vingårdens egen syltetøj, lavet på vin, og gedeost med vin i.

Bodegas Binifadet producerer to rødvine, to typer cava, en uovertruffen Chardonnay og en lige så himmelsk muscat.

Ekstra Bladet var inviteret af Star Tour

Læs også: Vind en rejse til rummet

Læs også: Så vilde er Royal Caribbeans nye superskibe

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen