Stoffer i ferieparadiset

Ny bog beretter om Balis bagside

Turisterne flokkes om Kuta Beach nær hovedstaden Denpasar. Men her er der ikke blot familiehygge og vandsport. Også handelen med stoffer florerer i bedste velgående. (Foto: AP)
Turisterne flokkes om Kuta Beach nær hovedstaden Denpasar. Men her er der ikke blot familiehygge og vandsport. Også handelen med stoffer florerer i bedste velgående. (Foto: AP)

Rigtig mange danskere har besøgt Bali - den lille hinduistiske enklave i verdens mest folkerige muslimske land, Indonesien.

Og de fleste vender hjem med følelsen af, at det er noget nær et paradis på jord.

Men de venlige og smilende indbyggere, de smukke soldnedgange og den frodige natur, er naturligvis ikke hele sandheden om Bali. Således har den australske journalist Kathryn Bonella nu skrevet sin tredje bog om øens kriminalietet, der hedder 'Snowing in Bali'. Hun brugte halvandet år på sin research, der blandt andet gik ud på at interviewe lokale narkobaroner og småpushere.

LÆS OGSÅ:

(foto: Jens Erik Rasmussen) Udland Underskønne Ubud

En af førstnævnte var den brasilianske surfer Rafael, der midt i 90'erne rejste til Bali med sin kæreste. Han blev så vild med øen, at han lod pigen rejse hjem alene, hvorefter han svælgede i sol, surfing og sex med smukke kvinder, indtil pengene var brugt op, og han skulle have noget at leve af.

Her blev han tilbudt at sælge stoffer af en anden brasilianer, og efterhånden arbejdede han sig op til at blive en af øens største kokainrigmænd.

LÆS OGSÅ:

Se også: Her er det billigst at backpacke

Hurtige biler og motorcykler, orgier, dyre smykker og designertøj blev hans hverdag. Alt blev betalt kontakt. Også hans hus, der trods et forbud, fik lov at blive bygget på stranden. Han betalte blot cirka 100.000 kroner i bestikkelse til de lokale myndigheder. Og på Bali spørger ingen, hvor pengene kommer fra.

SE OGSÅ:

Se også: TV: Sådan stopper smugleren narko i din kuffert

Bali besøges hvert år af cirka 2,9 millioner turister. Det er cirka det samme som antallet af indbyggere, og det gør kontrollen med narkotrafikken særdeles svær. For narkosmuglerne ligner alle andre turister. Surfboards og rygsække fuldes med kokain og ligner til en forveksling alt det andet grej, ikke-kriminelle turister ankommer med.

LÆS OGSÅ:

Se også: Dennis Knudsen: Skulle aldrig være gået om bord på den båd

Men nogle bliver fanget, skriver Kathryn Bonella i sin bog. Heriblandt 27-årige Luis Alberto Cafiero. Han rejste fra Brasilien til Bali med flere surfbrætter, da tolderne opdagede, at han slet ikke var solbrændt. En nærmere undersøgelse viste, at han havde 7,3 kilo kokain i sin bagage.

- Han lignede bare ikke en person, der brugte sit liv på stranden, sagde en politibetjent.

De fleste stoffer på Bali ender i Kuta. Øens mest populære surferstrand, der tiltrækker festglade unge fra hele verden. Også stoffer, der ikke er stoffer. For mange af øens fattige lykkejægere sælger små poser i nattens mulm og mørke indeholdende harmløse ting, som ingen får nogen rus af. I bedste fald er det knuste hovedpinetabletter.

LÆS OGSÅ:

Se også: Når hanaber er som mænd

Et kilo coke koster 5-15.000 kroner i Sydamerika. Den pris er oppe på cirka 110.000-500.000 kroner på Bali. Og yderlige op til halvanden million kroner, hvis det skippes videre til Australien. Prisen er afhængig af, hvor meget 'det sner' på Bali. Altså hvor meget kokain, der er på øen.

Også europæere forsøger at smugle stoffer ind eller ud fra øen. Heriblandt en 37-årig dansk kvinde, der i 2011 fik fem års fængsel for at have forsøgt at smugle 218 gram hash ind på øen via Thailand.

LÆS HER:

Se også: Dansker får fem års fængsel for Bali-hash

Og i januar blev den 56-årige britiske bedstemor, Lindsay Sandiford, idømt dødsstraf, da hun blev taget i lufthavnen i Denpasar med 4,7 kilo kokain.

Det er dog sandsynligt, at dommer bliver omstødt til livstid efter flere års løbende appel på dødsgangen.

Ifølge forfatteren bliver omkring ti procent af narkosmuglerne taget. Det er en vurdering baseret på udsagn fra de mange pushere og indsatte, hun har talt med.

'Snowing in Bali' strøg på ingen tid til tops over bøger solgt i Australske lufthavne.

1 af 2 Særligt australierne kommer i massevis for at surfe på Bali. Men enkelte af dem har ikke rent mel i posen - men derimod kokain. (Foto: AP)
2 af 2 Turisterne flokkes om Kuta Beach nær hovedstaden Denpasar. Men her er der ikke blot familiehygge og vandsport. Også handelen med stoffer florerer i bedste velgående. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere