Annonce:
Annonce:

Vikingernes Spanien

Tag til vikingefest i Galicien og oplev et herligt miks af keltisk kultur og sydlandsk charme

Byen Catoira fejrer, at de gav vikingerne tæv i år 859 og 968 med en årlig vikingefest. Omkring 30.000 feststemte besøgende deltager i løjerne.
Byen Catoira fejrer, at de gav vikingerne tæv i år 859 og 968 med en årlig vikingefest. Omkring 30.000 feststemte besøgende deltager i løjerne.
Annonce:
Følg Ferie
Annonce:

Vikingeskibe ved hvide sandstrande og stærke mænd iklædt skjold og hjelm. Det findes faktisk uden for Norden. I Galicien i Nordspanien er de i hvert fald vilde med fortidens vikinger.

Tager du til Galicien i starten af august, må du ikke snyde dig selv for vikingefesten i Catoira, kun en halv times kørsel fra hovedstaden Santiago. Catoira er en lille by på 3000 indbyggere, der ligger i bunden af Arousafjorden. Her fejrer man, at vikingerne blev slået tilbage for lidt over tusind år siden.

– Vi ved, at vikingerne angreb flere steder på den galiciske kyst. Vi ved også, at de led et af deres sjældne nederlag netop her, kommer det fra en lettere stolt borgmester Alberto García.

Faktisk fik vikingerne ifølge de lokale krøniker tæsk to gange, nemlig i år 859 og 968, da de forsøgte at komme forbi fæstningsanlægget i bunden af fjorden. Anlægget var bygget for at forsvare det kristne Galicien mod alle former for hedninge. Ikke kun vikinger, men også muslimer, der på det tidspunkt kontrollerede størstedelen af Den Iberiske Halvø. Og anlægget med to høje forsvarstårne lå her, fordi apostlen Jakob var begravet i Iria Flavia, tæt ved det nuværende Catoira.

I ugen op til den første søndag i august kan du opleve vikingespil i Catoira, der har hentet inspiration i sin danske venskabsby Frederikssund. Men den begivenhed, der hvert år trækker op imod 30.000 tilskuere, er ’La Romería Vikinga’, som henviser til vikingernes angreb på byen.

Keltiske rødder
I kopier af et dansk og et norsk vikingeskib kommer de udklædte vikinger sejlende ind ad Arousafjorden. Her lægger de deres drakkare op på stranden, hvor du stadig kan se ruinerne af de gamle forsvarstårne, og kaster sig med hævede sværd og iltre kampråb ind mod menneskemængden. Og så flyder blodet, men i dag kun i form af lokal rødvin, som de hælder ud over hinanden.

På mange måder har Galicien mere til fælles med sine keltiske brødre Irland, Wales, Skotland, Cornwall, Isle of Man og Bretagne end med resten af Spanien. Disse syv områder har ikke kun Atlanterhavet, vejret og geografien til fælles. De har også samme tradition inden for musik (sækkepibe) og byggestil f.eks. de såkaldte ’horreos’, der er et magasin, der er hævet over jorden for at beskytte de høstede afgrøder fra fugt og rotter.

Som regel holder nedbøren pause i juli og august, og Galicien har nogle af Spaniens skønneste strande. De mest kendte ligger på eller ved øen El Grove i mundingen af Arousafjorden. For eksempel er ’La Lanzada’ det nærmeste, du kommer masseturisme i Galicien. Vil du opleve færre turister og mere vild strandnatur, bør du tage til nordkysten til fiskerbyen Viveiro eller 25 km længere mod øst i Ribadeo, hvor du finder ’Las Catedrales’. En af Spaniens smukkeste strande med klippeformationer så store som netop katedraler.

Viveiro
I dag er der gode veje til Viveiro. Men indtil for en snes år siden var byen isoleret. På egnen sagde man, at Viveiro var nærmere England end den spanske hovedstad Madrid. Stort set al handel og transport skete via havet, og Viveiro modtog også mange pilgrimme, der kom med skib til Galicien, og vandrede de sidste ca. 125 km til Santiago. Men der er en særlig grund til at besøge Viveiro i påskeugen, når byen nærmest ånder og lever for sine spektakulære optog.

En tredjedel af byens 16.000 indbyggere deltager aktivt i de 45 processioner, der finder sted i alle påskedagene, og som gennemspiller hele Jesu lidelse og opstandelse.

– Viveiro blev grundlagt af franciskanermunke i det 13. århundrede, og da startede traditionen med påskeoptogene. Så mens islam dominerede i størstedelen af Spanien, gik man i kristne påskeoptog i Galicien, fortæller Viveiros byhistoriker Carlos Nuevo Cal.

Påskeoptogene – der i dag foregår overalt i Spanien –- blev især udbredte i det 16. århundrede, sandsynligvis som et modsvar på Luthers reformation.

– I det 17. århundrede var der en striks kontrol med de pilgrimme, der kom sejlende til Viveiro og den galiciske nordkyst. Fandt man ud af, at de var protestanter, blev de passet ekstra godt på, fordi man frygtede, at de kom for at omvende katolikker, fortæller byhistorikeren.

Som regel holder nedbøren pause i juli og august

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: