Her er verdens højeste forladte bygning

Spøgelseshotellet Ryugyong i Nordkorea er 330 meter højt. Opførelsen begyndte i 1987, men først nu ventes det at blive færdigt

Det 105 etager høje Ryugyong Hotel i Nordkoreas hovedstad Pyongyang ventes at åbne næste år. Det skal drives af den tyske Kepminski-hotelkæde. (Foto: AP)
Det 105 etager høje Ryugyong Hotel i Nordkoreas hovedstad Pyongyang ventes at åbne næste år. Det skal drives af den tyske Kepminski-hotelkæde. (Foto: AP)

Hvis du ikke betragter Pyongyang som et turistmål, så er du bestemt ikke den eneste. Og det notorisk lukkede regime i Nordkorea har da heller ikke gjort meget for at sælge varen til udlændinge, siden man i 1953 oprettede en demarkationslinie til Sydkorea.

Men selv om Nordkorea tager imod stadig flere turister fra primært Kina, så er der lang vej endnu, før Ryugyong Hotel bliver fyldt op.

LÆS OGSÅ:

Se også: Her er verdens værste flyselskab

Da man begyndte at opføre det 330 meter høje pyramidehotel i 1987, havde man store planer. Men der skulle altså gå 25 år, før gæsterne begyndte at ankomme. Således er den tyske kæde, Kempinski Hotels & Resorts, gået ind i driften af den 105 etager høje kolos, der har kostet det forarmede land 4,4 milliarder kroner eller to procent af bruttonationalproduktet.

LÆS OGSÅ:

Se også: På kummerligt krydstogt med Kim Jong-il

Ryugyong Hotel forventes at åbne delvist i 2013, men i første omgang bliver kun 150 værelser tilgængelige. Angiveligt vil resten af hotellets 360.000 kvadratmeter gradvist blive fyldt op med forretninger, restauranter og mødelokaler, skriver cnn.com.

LÆS OGSÅ:

Se også: Turistboom i Nordkorea ...

Hvis alt går efter planen, vil Kempinski Hotels & Resorts være det første vestlige brand, der åbner en virksomhed i Nordkorea.

- Dette pyramidemonster af et hotel vil monopolisere hele virksomheden i byen. Jeg sagde til mig selv: 'Vi skal have dette hotel, hvis vi får chancen, fordi det vil være som en seddelpresse, hvis Nordkorea en dag åbner sig for omverdenen,' fortalte chief executive officer i Kempinski, Reto Wittwer, på et pressemøde i Seoul sidste uge.

LÆS OGSÅ:

Se også: Det sjoveste sted i Nordkorea

Hotellet skulle have været færdigbygget i 1989, men angiveligt voldte kontruktionsmetoden og materialerne de lokale ingeniører problemer. I 1992 løb man så ind i monetære problemer, og i 1993 blev byggeriet helt indstillet på ordre fra den kære leder.

LÆS OGSÅ:

Se også: Nu vil turister til Nordkorea

I 2008 blev det byggeriet dog genoptaget, da den egyptiske televirksomhed Orascom betalte en millliard kroner for at færdiggøre hotellets facade. Det var angiveligt en del af en aftale om monopol på en telelicens til en værdi af 2,4 milliarder kroner, som det nordkoreanske styre udbød samme år.

1 af 2 Kolossen rager godt op i landskabet. Men hotellet har været en spøgelsesbygning i 25 år. (Foto: AP)
2 af 2 Det 105 etager høje Ryugyong Hotel i Nordkoreas hovedstad Pyongyang ventes at åbne næste år. Det skal drives af den tyske Kepminski-hotelkæde. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen