Barbados-rom i fare

USA udkonkurrerer de caribiske lande ved selv at producere rom på licens i Puerto Rico

De fleste forbinder rom med sol, strand og nydelse. Men industrien er under stærkt pres på Barbados, og tusinder af mennesker risikerer at miste deres levebrød. (Foto: Colourbox.com)
De fleste forbinder rom med sol, strand og nydelse. Men industrien er under stærkt pres på Barbados, og tusinder af mennesker risikerer at miste deres levebrød. (Foto: Colourbox.com)

Det er umuligt at sige Barbados uden også at sige rom. Øen er kendt for noget af det fineste rom i verden, og med over 1.500 romforretninger fordelt på 430 kvadratkilometer er det sjældent svært at få fat på en flaske af den stemningsskabende eliksir.

Men en romkrise er undervejs. For både Barbados og de andre romproducerende caribiske lande risikerer at måtte droppe fremstillingen.

LÆS OGSÅ:

Der er masser af fantastiske strande, laguner og bugter med det blødeste hvide sand i Caribien. (Privatfoto) Udland Fruens første tur til Caribien

Øens romindustri får nemlig skarp konkurrence fra USA, der producerer rom på licens i Puerto Rico og på Jomfruøerne.

Disse steder slipper med en betaling på 20 dollar per ton melasse, der er en afgørende ingrediens i romproduktionen, mens Barbados og de andre caribiske lande må betale mere end 200 dollar per ton.

LÆS OGSÅ:

Se også: Rihanna skal skaffe turister til Barbados

Det fordyrer produkterne betragteligt og gør dem ukonkurrencedygtige.

- Enhver diskussion om rom er en diskussion om Barbados og vice versa. Det har været en integreret del af øens arv, historie og økonomi i mere end 350 år, lyder det på hjemmesiden for Barbados Food & Wine and Rum Festival, der finder sted 16.-19. november.

LÆS OGSÅ:

Se også: Barbados boomer

Mindst 15.000 af Barbados' 284.000 indbyggere er direkte involveret i romproduktionen. Eksporten tilfører hvert år cirka 100 millioner dollar til landet, skriver Barbados Today.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen