Griner de lokale ad dig?

Vi synes måske selv, at vi er nogle rigtige globetrottere. Men ikke sjældent har fremmede folkeslag fået sig et godt grin over en af os blegfede vikinger

Vi dasker afslappede rundt, når vi er på ferie. Og nogle gange glemmer vi helt, at vi ikke længere er på stranden. (Polfoto)
Vi dasker afslappede rundt, når vi er på ferie. Og nogle gange glemmer vi helt, at vi ikke længere er på stranden. (Polfoto)

Morten Stausholm har været rejseleder hos Spies i mere end ti år. I øjeblikket arbejder han i Grækenland, men tidligere har han taget sig godt af danske turister i Afrika, Asien og Sydeuropa. Og arbejdet har ført til mange gode grin, når kulturerne mødes.

– Vi danskere kan godt blive betragtet som nogle lidt spøjse typer, når vi rejser i udlandet. Vi tror, at dansk er et verdenssprog. Jeg har virkelig tit hørt en dansker komme med bestillinger a la 'I would like one øl' og så slet ikke kunne forstå, hvorfor det ikke giver mening for en spansk tjener, når nu det bliver udtalt så tydeligt: 'One ØL, tak!', fortæller Morten Stausholm.

Og det er i det hele taget ofte, når vi skal indtage mad og drikke, at det der med de fremmede kulturer kikser lidt for os.

– Danske turister kan have enormt svært ved at forstå, hvorfor man ikke kan få flæskesteg og røde pølser i Tyrkiet, og her har jeg sågar overhørt en dansker, der forsøgte at bestille bøf med løg.

– Og findes der en dansk restaurant, der serverer karbonader og den slags, spiser de gerne der hele ferien igennem. Det kan være ret sjovt at se de lokale stå og ryste beklagende på hovedet.

LÆS OGSÅ: Gode grin fra hele verden

Ud over vores hang til danske hjemstavnsretter er vi tilsyneladende også nemme at skille ud fra mængden.

– Man kan næsten altid spotte en dansk turist. Klichéen med hvide tennissokker i sandalerne og en T-shirt påtrykt 'Danish Dynamite' holder altså stadig.

– Vi vil næsten hellere rende rundt i sutsko på ferien end risikere, at skoene trykker i varmen. Men det er altså ikke særlig pænt, og mange steder i syden går de indfødte meget op i at se præsentable ud i det offentlige. Dér skiller danskerne sig altså tit ud, fortæller Morten Stausholm.

Masser af selvironi
Men selv om det nok hverken er første eller sidste gang, at en dansker gør sig til grin i udlandet, slår den erfarne rejseleder dog én ting fast. Danskerne er nu gode nok, og det synes de lokale på rejsedestinationerne også.

– Vi har jo masser af selvironi og kan for det meste godt selv se, når vi opfører os lidt mærkeligt. Og det synes de lokale vældig godt om. I det hele taget har danskerne tendens til at komme ret godt ud af det med de lokale, når vi rejser.

– Vi er overbeviste om, at vi er blevet bedste venner med Pablo nede fra restauranten på hjørnet – uden at tænke over, at Pablo nok bliver 'bedste venner' med de første 500 turister i løbet af sæsonen, fordi det er godt for hans forretning. Så ja, vi er nok lidt godtroende og klodsede, men også meget vellidte.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen