Kejserlige kager

Man kan næsten høre Mozart spille til

Østrigs hovedstad, Wien, er en af verdens smukkeste hovedstæder.

Den er Mozarts og wienerschnitzlens hjemby, og derudover er Wiens indbyggere verdensmestre i kaffe og kage.

Den wienske kaffekultur er så særegen, at den optræder på Unescos liste over verdens unikke kulturarv.

Den gamle by vrimler med fantastiske, smukke, gamle kaffesaloner, hvor kulturelle mastodonter som Mahler og Klimt mødtes til intellektuelle passiarer og nogle søde kalorier, og hvor wienerne den dag i dag ofte mødes for at indtage wienermelange og sachertærte.

Tyrkerne efterlod bønnerne
Legenden fortæller, at cafekulturen opstod i kølvandet på den anden tyrkiske belejring af Wien i 1683. Tyrkerne skulle efter sigende have efterladt sække med kaffebønner ( kaffe var en almindelig drik i det ottomanske imperium), som Jerzy Franciszek Kulczycki, en soldat fik fingre i, hvorefter han startede det første ' kaffehus' i byen - resten er historie..

Kaffesalonerne er strøet ud over byen med mild hånd, og der er alt fra sublime kagehuse til tarvelige turistfælder. Mange af cafeerne ligner mere mini-paladser end små hyggelige konditorier.

En af de smukkeste og mest berømte cafeer er: Cafe Central, Herrengasse 14 Cafe Central åbnede sine mahognidøre i 1876 og blev hurtigt et tilholdssted for politiske tænkere og revolutionære. Bl. a. var Siegmund Freud, Leon Trotskij, Adolf Hitler og Lenin alle gæster på stedet i 1913. Den underskønne cafe med de hvælvede lofter tiltrækker forståeligt nok mange turister, men selv om priserne er over middel, er kvaliteten god, og den er absolut et besøg værd.

Wiens ældste cafe er: Cafe Frauenhuber, Himmelpfortgasse 6 Her får man en bid af den gamle verden, og gæsterne tiltales stadig ' gnädiger Herr' og ' gnädige Frau'.

Både Mozart og Beethoven har på dette sted akkompagneret gæsternes indtagelse af kaffe og kage med genialt, let klaverspil. Faktisk lagde denne cafe vægge til Mozarts allersidste offentlige optræden 4. marts 1791! Af Wiens myriader af lækre tærter og kager er ingen så berømt som Sachertorte. Kagen er desværre blevet lidt af en turist-kliché og er ofte tør og kedelig, når den serveres.

Kagen, der er dækket af chokoladeglasur, består af flere lag chokoladekage påsmurt abrikosmarmelade.

Serverer også mad
Kagen har været midtpunktet i et større juridisk tovtrækkeri om ophavsret mellem Hotel Sacher og familien Demel. Vores tip: Spis en anden kage! Bemærk, at de fleste kaffesaloner ikke kun serverer kaffe og kage, men almindeligvis også serverer regulær mad, som f. eks. wienerschnitzel, gullasch og andre gedigne specialiteter.

Guten appetit!

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen