Fede strande tæt på Lissabon

Du skal under tre kvarters kørsel fra centrum, før du kan kaste dig i bølgerne

Zumba i solen. På Costa da Caparica kan man svinge hofterne og lufte dellerne med en zumba-time i strandkanten.
Zumba i solen. På Costa da Caparica kan man svinge hofterne og lufte dellerne med en zumba-time i strandkanten.

Kridhvide sandstrande, gigantiske bølger og et brølende Atlanterhav. Tæt på Lissabon ligger der en perlerække af fede strande, hvor man kan hænge ud på svedige strandbarer, snorkle mellem farverige fisk og surfe på nogle af verdens vildeste bølger.

Efter at have tilbragt nogle svedige og forpustede dage på at træde ferie-sandalerne flade i de bakkede brostensgader i Portugals hovedstad, trænger man til en svalende dukkert i det krystalblå Atlanterhav.

Her gælder det blot om at krybe i badebukserne og gribe badehåndklædet.

LÆS OGSÅ: Tag sporvognen i Lissabon

For hvad enten man sætter kursen mod strandene syd eller vest for byen, tager det mindre end 45 minutter i transporttid fra Lissabons centrum, til man kan kaste sin overophedede krop i de rullende atlanterhavsbølger.

Mondæne Cascais
Er man til luksuriøst strandliv, hvor man nipper til kølig hvidvin og sætter tænderne i grillede hummere, mens man danderer den i velpolstrede strandstole, skal man sætte kurs mod byen Cascais, som ligger 25 kilometer vest for Lissabon.

Cascais er den portugisiske solkysts juvel, hvor storladne villaer og funklende, femstjernede hoteller gør byen til et fashionabelt feriested. Ankommer man med tog fra Lissabon, ligger den første strand, Praia do Conceição, blot et frisbee-kast væk fra stationen.

Et mondænt sus af historie blæser fra den nærliggende by Estoril, som er forbundet med Cascais via en hyggelig, tre kilometer lang strandpromenade. Estoril var tidligere et helle for eksil-monarker og velklædte spioner med lange ører og dunkle motiver under smokingjakkerne.

LÆS OGSÅ: Sanselighedens Portugal

I dag er Estoril især kendt for sit gigantiske kasino, som er Europas største, og som hver aften tiltrækker spillelystne lykkejægere fra den ganske verden. Er man løbet tør for jetoner, eller trænger man til at få sol på rygstykkerne, er den nærliggende strand Praia do Tamariz, som ligger lige over for Estorils togstation, et behageligt sted.

Her kan man udsætte sin krop for afslappende oliemassage, få de nedbidte negle manicureret, eller man kan afkøle drøblen med farverige drinks i parasolskyggen.

Strandene mellem Cascais og Estoril ligger i behageligt læ fra de stærke vinde, så har man små børn med til stranden, er det her, man skal bygge sandslotte og jagte eksotiske muslingeskaller.

Surfparadis for de øvede
Vest for Cascais åbner landskabet sig i smukke, vindblæste strande. Et område, som er et rendyrket paradis for surfere. Og hvad enten man er til bræt-, wind- eller kitesurfing, er bølgerne langs stranden Praia do Guincho legendariske, hvorfor de hvert år tiltrækker mestersurfere og frygtløse vovehalse fra hele kloden.

Stranden er flere kilometer bred, og bølgerne kommer rullende med en enorm styrke, hvorfor nybegynderen bør holde surfbrættet på land her.

Guincho kan dog andet end at få adrenalinsuset frem blandt langhårede surfere. I et gammelt fort –Fortaleza do Guincho – ligger nemlig et luksushotel, som huser en af Portugals få Michelin-restauranter. Køkkenet har specialiseret sig i franskinspireret gourmet-kunst, og vinkortet tæller over 800 vine.

Femten kilometer nord for Guincho finder man den mere familievenlige strand Praia da Adraga, hvor bølgerne og naturkræfterne er knap så voldsomme.

Den største og mest livlige strand, Praia das Maçãs, ligger få kilometer længere mod nord. Stranden ligger ved foden af en lille, hyggelig fiskerlandsby, hvorfor flere gode fiskerestauranter holder gang i grillkullene fra tidlig morgen til hen under midnat.

Praia das Maçãs er områdets ubestridte familiestrand, hvor man efter solbadningen, strandfodbolden og pétangue-dysten kan sætte tænderne i grillede sardiner eller saftige tunbøffer og skylle grundigt efter med en kold fadøl –uma imperial – eller en lokal hvidvin – vinho branco.

Frank Sebastian Hansen har skrevet 'Turen går til Lissabon', som udkom i foråret.

1 af 2 Kølige drinks, æggende bossanovarytmer og bløde liggestole finder man på Praia da Mata.
2 af 2 Zumba i solen. På Costa da Caparica kan man svinge hofterne og lufte dellerne med en zumba-time i strandkanten.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen