Indsnus den friske havluft i Brighton

Hvis du vil undgå OL-tumulten i London, så følg med de lokale sydpå

Brighton er englændernes badeby nummer et. Den besøges hvert år af syv millioner turister. (Foto: AP/Ruth Lumley)
Brighton er englændernes badeby nummer et. Den besøges hvert år af syv millioner turister. (Foto: AP/Ruth Lumley)

Halvanden time i tog. Længere tid tager det ikke at komme fra den pulserende storby London til havnebyen Brighton på den engelske sydkyst. Og det er også oplagt at stoppe der, hvis du selv kører rundt i Sydengland.

Du vil hurtigt opdage, at der er en verden til forskel på de to byer, men englændernes favoritferieby skuffer ikke. Hverken de historieinteresserede. Dem med et veludviklet shoppegen. Eller dem, der bare vil slappe af med Atlanterhavet som udsigt og feriekulrede englændere som selskab.

Brighton åbner sig mod havnefronten, og byens sandstrande tiltrækker hvert år millioner af englændere. Midt på havnepromenaden ligger den ikoniske mole Brighton Pier, der bedst kan sammenlignes med Dyrehavsbakken på pæle.

LÆS OGSÅ: Her slipper du for OL-hysteriet

På den 120 år gamle mole findes alt, hvad hjertet kan begære af rutsjebaner, karruseller, spillemaskiner og restauranter. Alt sammen med den flotteste udsigt over havet og ind mod Brightons hvide husfacader.

Tilbage på fastlandet er det oplagt at stille sulten i en af de mange fish 'n' chips-boder, der findes langs havnepromenaden, men byen byder også på et utal af etniske og vegetarrestauranter.

En af disse er Terre a Terre, der til rimelige priser kan overbevise selv den mest ihærdige kødspiser om at lade sig omvende.

Kongeligt palads
Når man første gang kaster blikket på The Royal Pavilion, der er placeret et stenkast fra havnen, føler man sig hensat til Indiens mystik eller en Aladdin-film. Den engelske prins George, der senere skulle blive George den Niende, var tosset med alt, der bare mindede om Østen, og han opførte derfor slottet med klare referencer til Taj Mahal i Indien.

LÆS OGSÅ: England vil have englændere til at blive i England

Slottets minareter og kupler står i skærende kontrast til byens øvrige bygninger, og man bør ikke snyde sig selv for en guidet tur gennem den imponerende bygning. Indeni står slottet nemlig præcist, som det gjorde for 200 år siden, komplet med kinesisk porcelæn, gigantiske lysekroner og en bordopdækning, der får en til at miste mælet.

Går man væk fra havnefronten med de tusindvis af måger, befinder man sig hurtigt i et mylder af smågader. Og her er der virkelig mulighed for at få luftet shoppetrangen. Små finurlige designbutikker ligger side om side med tøj- og skobutikker, og når benene trænger til en pause, kan man lade hvilen falde på sig i en af byens mange parker, der kan byde på noget så eksotisk som palmer.

Ekstra Bladet var inviteret af DFDS

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen