Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Sex, rock og Reeperbahn

Der er stadig steder, hvor der er adgang forbudt for kvinder i Hamborgs livlige red light-distrikt

Området omkring Reeperbahn har i årtier været lige så berømt for sine spillesteder, som det har været berygtet for sine sexshows og prostituerede.
Området omkring Reeperbahn har i årtier været lige så berømt for sine spillesteder, som det har været berygtet for sine sexshows og prostituerede.

Som en sidegade til Reeperbahn ligger Grosse Freiheit. Et gadenavn, der nok kan få julelysene frem i enhver inkarneret Beatles-fan – det var nemlig bl.a. her i nr. 39, at Liverpooldrengene trådte deres musikalske barnesko. Det vender vi tilbage til ...

I dag ligger her et etablissement med røde lamper ved navn Thai Paradies, der tilsyneladende tager det med 'Twist and shout' og 'shake it up, baby' meget mere bogstaveligt, end The Beatles gjorde. Og netop den detalje er på mange måder kendetegnende for området omkring Reeperbahn i Hamborg, som i årtier har været lige så berømt for sine spillesteder, som det har været berygtet for sine sexshows og prostituerede.

Helt så meget sex og rock'n'roll, som der var tilbage i begyndelsen af 1960'erne, er her ikke i dag, hvor sexshopper ligger side om side med döner-bikse, og peepshows er skiftet ud med Pizza Hut og pæne butikker.

Adgang forbudt for kvinder
En enkelt gade i kvarteret har dog ikke forandret sig meget, siden den blev etableret i 1778, nemlig Herbertstrasse, en sidegade til Davidstrasse bag ved politistationen Davidswache på Reeperbahn.

LÆS OGSÅ: Musikalsk storbyferie

– Forsvind, råber de to prostituerede piger i dynejakker, som holder vagt, da Ekstra Bladet Feries udsendte, kvindelige medarbejder står stille og åbenbart kigger lidt for længe.

I Herbertstrasse er der nemlig adgang forbudt for kvinder, som ikke arbejder der, og gaden er behændigt spærret af for nysgerrige blikke med et stort plankeværk, der har en lille dør.

– Du risikerer simpelthen, at de smider rådne grøntsager og brugte kondomer efter dig, hvis du vover dig derind som kvinde, advarer Stefanie Hempel, som er guide i Reeperbahn.

Guidet hore-tur
Da vi tilfældigvis kører forbi Herbertstrasse næste morgen, står porten til det forbudte paradis åben og afslører en øde, regnvåd gade med små, faldefærdige huse. Pigerne er gået hjem, og skraldemændene er rykket ind for at rydde op.

Vil man ikke vove sig rundt i St. Pauli-kvarteret på egen hånd, kan man vælge at tage en guidet rundtur.

LÆS OGSÅ: Hamburg er en overset metropol

Har du f.eks. lyst til at få kastet en anden slags lys end kun det røde over prostitutionen på Reeperbahn, så tag med på 'hurentour' –en guidet vandring rundt i kvarteret, som giver dig et historisk indblik i 'verdens ældste fag'.

De kvindelige guider er klædt i de opsigtsvækkende røde og gule dragter, som var obligatoriske for de prostituerede i 1500-tallets Hamborg, og de fortæller med tilpas blanding af seriøsitet og humor om de prostitueredes forhold både dengang og nu – og du får alt fra kirkens syn på de letlevende damer i gamle dage til en fremvisning af et par værelser på et moderne, lokalt bordel.

Turen er – selvsagt? – kun for folk over 18 og skylles ned med et shot 'huren-schnaps' til sidst.

Og nej, vejen går ikke ned ad den berygtede Herbertstrasse … Der er og bliver adgang forbudt for kvinder (og mindreårige, i øvrigt).

I Beatles' fodspor
Beatles-fans, som hellere vil have kastet lys over idolernes første musikalske fodspor, skal naturligvis heller ikke snydes.

'Jeg voksede op i Hamborg, ikke Liverpool', sagde John Lennon. Og Hamborg er da også det sted, hvor Beatles spillede allerflest koncerter – over 300 mellem 1960 og 1962, fortæller singer-song-writer og guide Stefanie Hempel, der gennem syv år har guidet turister rundt på en Beatles-tur.

Tørstige 'biller'
Stefanie fortæller levende og detaljeret (på engelsk) om The Beatles' spæde start i byen på spillestederne omkring Reeperbahn – fra før Ringo Starr kom til, og de unge 'biller' spillede deres første koncerter på spillestederne Indra og Kaiserkeller i 1960, til de rykkede videre til Jägerpassage, Top Top Ten og Star Club.

Man går fra sted til sted, og undervejs viser Stefanie Hempel billeder af de purunge musikere, udpeger, hvor de unge Beatler boede, og giver et par numre på sin medbragte ukulele. Og ja, det er også underholdende og interessant, selv om man ikke er inkarneret Beatles-fan – og så kan man jo passende slutte turen af på et af de mange hyggelige værtshuse i området, f.eks. Gretel & Alfons, der – som en lang række andre værtshuse i området – hævder at have været 'die Stahm-kneipe der Beatles'.

– Skal man tro dem alle sammen, så må The Beatles dels have været meget tørstige, og dels ikke have haft særlig meget tid til at spille deres mange koncerter. Men om ikke andet, så er mange af stederne meget hyggelige, konstaterer Stefanie Hempel tørt.

1 af 2 I Herbertstrasse er der adgang forbudt for kvinder, som ikke arbejder der. Gaden er spærret af for nysgerrige blikke med et stort plankeværk, der har en lille dør.
2 af 2 Området omkring Reeperbahn har i årtier været lige så berømt for sine spillesteder, som det har været berygtet for sine sexshows og prostituerede.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen