Med Flipper til bagbord

På fjorden Khor Sham i Oman kan man være næsten sikker på at opleve de nuttede springfyre

Vores dhow overhales af flere smuglerbåde, der er på vej til Iran med varer.
Vores dhow overhales af flere smuglerbåde, der er på vej til Iran med varer.

– Det var hurtigt, konstaterer vores guide med tilfredshed, da han efter ti minutters ekspeditionstid kommer ud fra grænsestationen med vores stemplede pas i hånden.

Vi sætter os ind i bussen og triller ind i Oman, nærmere bestemt Musandam-halvøen, der udgør sultanatets nordlige del og ligger adskilt fra resten af Oman. I midten ligger De Forenede Arabiske Emirater, og det er herfra, at vi ankommer på en heldagsudflugt.

En halv times kørsel senere er vi fremme ved den lille havneby Khasab, hvor flere af de traditionelle, arabiske dhow-både ligger klar til at tage imod dagens last af oplevelseshungrende turister.

Vi stævner langsomt ud i en af dem og overhales flere gange af hurtigtgående speedbåde, der er lastet til bristepunktet.

– Det er smuglerbåde, der er på vej til Iran med varer, som er svære at skaffe derovre, fortæller vores guide. Angiveligt er denne trafik ikke ulovlig i Oman, og den foregår da også ganske åbenlyst.

LÆS OGSÅ: Danser med delfiner

Oman og Iran ligger adskilt af det smalle Hormuz-stræde, der samtidig adskiller Den Persiske Golf og Oman-bugten. Vi har ligesom speedbådene retning mod Hormuz-strædet, men drejer af og ind i den 16 km lange fjord Khor Sham.

På delfinjagt
Fjorden er kendt for sin righoldige bestand af delfiner, og det er primært dem, vi er på jagt efter. Mens den fire mand store besætning spejder efter Flipper, nyder vi andre udsigten til de høje, golde bjergsider, der rejser sig på begge sider.

Bjergene fremtræder i både røde, grå og lyse nuancer, og nedenfor ligger enkelte små fiskerlandsbyer, som der kun er adgang til ad søvejen.

Efter 20 minutters sejlads råber skipper pludselig op. En delfin er spottet, og da vi kommer tættere på, kan vi se, at det drejer sig om en hel gruppe.

De leger glade i vandet, og vores ankomst forstyrrer dem ikke. Tværtimod retter de hurtigt opmærksomheden mod os og nabobåden. De to skippere er vant til delfinerne, og de sejler af sted med få meters afstand, mens delfinerne svømmer mellem bådene og indimellem springer op af vandet.

En særlig legesyg delfin svømmer indimellem ind under vores båd for så at dukke op på den anden side, inden den kort efter er tilbage hos sine artsfæller.

Det er stort, og vi nyder delfinernes tilstedeværelse i fulde drag. Det er sjældent, at man kommer så tæt på dem, og der er noget ganske særligt ved delfiner, som det er umuligt at stå for. Deres glade ansigter og kåde leg varmer om hjertet og gør denne sejlads til en ganske særlig oplevelse.

Højdepunktet indtræffer, da en lille flok med tre voksne delfiner og to unger lægger sig mellem bådene. Alle fem er jævnligt over vandoverfladen med et lille spring, og det er tydeligt, at forældrene lærer ungerne kunsten at lege med dhow-bådene.

Flipper siger farvel
På et tidspunkt får delfinerne nok og svømmer deres vej. Vi søger ind på lavere vand, for nu er det tid til at snorkle i det krystalklare og dejligt lune vand.

Korallerne er ikke noget at råbe hurra for, men til gengæld stifter vi bekendtskab med masser af farverige fisk. Forekomsten nærmest eksploderer, da mandskabet smider lidt brød ud i vandet og sørger for fiskenes frokost.

Derefter er det vores tur til frokost, og det foregår på træbåden, hvor man sidder overraskende komfortabelt på de mange puder, der er strøet ud over dækket.

Efter at have slået mave er det tid til at vende tilbage til Khasab. På sejladsen tilbage spejder vi efter Flipper, som dog lader til at have glemt os.

Men til sidst er heldet med os, og to af de smilende springfyre lægger vejen forbi. Vi vinker til de grå svømmere og får sagt pænt farvel til Flipper – verdenshavenes sødeste indbygger.

1 af 2 Højdepunktet indtræffer, da en lille flok med tre voksne delfiner og to unger lægger sig mellem bådene.
2 af 2 Vores dhow overhales af flere smuglerbåde, der er på vej til Iran med varer.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen