Det hemmelige Tyrkiet

Sæt kompasnålen i retning af uspoleret idyl, og glem alt om brægende basarer og dunkende 1990'er techno på den overfyldte strand. Ekstra Bladet Ferie giver dig fem anderledes tyrkiske eventyr

Tag på trekking i Kackar-bjergene i Østtyrkiet. (Polfoto)
Tag på trekking i Kackar-bjergene i Østtyrkiet. (Polfoto)

I luften og i jorden

Ordet fantastisk er muligvis misbrugt, men det er dækkende, når det drejer sig om landskabet i det midttyrkiske område Kappadokien – natur og kultur går i et.

For mange millioner år siden var Kappadokien en myretue af aktive vulkaner, der sprøjtede så meget lava ud, at laget nogle steder var op til 100 meter tykt. Siden har vind og vejr slebet landskabet til, så klipperne i dag fremstår … anderledes. Hvorfra oplever man det bedst? Fra luften, naturligvis. Snup en tur med en varmluftsballon og nyd skønheden sammen med fuglene.

Når I rammer jorden igen, kan I tage en tur ud i landskabet, hvor huler gemmer på både hoteller og restauranter. Læs mere på: turkeyballoons.com

Tiden står stille på prinsens øer

Træt af menneskeinferno og smog i Istanbul? Tag skibet ud til prinsens øer – Adalar – ud for millionbyen.

Med dampskib tager det en time at sejle ud til øerne. En time, der transporterer dig tilbage i tiden. Biler er ikke tilladt på øerne, så transport af varer og deslige foregår med hestevogn.

Adalar har fire hovedøer, der blomstrer i tiden fra maj til september. Her kan du finde alt fra kultur over hyggelige restauranter til afslapning. Hvis du virkelig vil væk fra det hele, skal du besøge den tredjestørste ø, Burgazada, hvor der nærmest ikke kommer turister. Nyd stilheden, aaahhh …

Dampskibet til Adalar sejler fra Sirkeci ved Topkapi-paladset.

Med eventyret under fødderne

O.k., det her er ikke for tøsedrenge … eller tøsetøser for den sags skyld. Landskabet i Tyrkiet indbyder til trekkingture gennem bjerge og dale. Hjemmesiden lycianway.com guider til flere forskellige vilde ruter rundt i landet.

Du kan blandt andet kaste dig over trekking i Kaçkar Daðlar* – Kaçkar Bjergene – der ligger i den østlige del af Tyrkiet, eller på St. Paul-ruten, der starter ved Antalya og slutter ved Yalvac godt 500 kilometer senere.

Den sidste tur følger en del af den rute, som apostlen Paulus angiveligt skulle have brugt på sin første missionsrejse i Lilleasien. Hvis du har højdeskræk, skal du holde dig væk. Undervejs kommer ruten op i 2200 meters højde med to muligheder for at komme op i 2800 meters højde.

Ruterne er markeret med skilte på dele af strækningerne.

Læs mere på: Lycianway.com

De tyrkiske religiøse rødder

Mardin-provinsen i det sydøstlige Tyrkiet giver et smukt indblik i den tyrkiske kultur. Især byen Midyat og området Tur Abdin er en tur tilbage til tyrkernes rødder.

Tur Abdin betyder løst oversat 'Tjenernes bjerge' – et navn, der strækker sig tilbage, til før romerne gjorde deres indtog i Tyrkiet. Bjerge er måske så meget sagt, for bulerne på jorden minder mere om bakker end om bjerge. Men lad nu det ligge.

I det fjerde århundrede blev klostertanken indført i området, og i dag lægger Tur Abdin jord til et charmerende virvar af klosterruiner. Når du udforsker dem, er det smartest at arbejde ud fra en fast base, da landsbyerne i området sjældent har faciliteter til turister, Her kommer Midyat ind i billedet. I kan for eksempel sove på Hotel Kasr-I Nehroz, der er et fabelagtigt hotel bygget i et gammelt kloster.

For mere information om Tur Abdin kan du læse Hans Hollerwegers bog 'Tur Abdin: Living Cultural Heritage'.

Læs mere på: hotelnehroz.com

Drop masseturismen

Med en uges ferie kan det være svært at nå helt ud til det tyrkiske eventyr. Især, hvis man har 1,6 barn på slæb. Heldigvis behøver det hele ikke gå op i vandland og McDonald's.

Olympos Beach syd for Antalya er det perfekte alternativ til masseturismen i Alanya. Her, bare halvanden time fra badebyen, ligger en af Tyrkiets bedste strande og venter på at blive erobret.

I landsbyen Olympos er det ikke muligt at bo på de klassiske all-in resorts, tvært om kan man bo på hostels, hvor man kan blive indlogeret i hyggelige træhuse.

Ved stranden er det muligt at lave alt fra fede kajakture til snorkling, mens de forskellige hostels arrangerer alt fra mountainbiking til bjergbestigning på land.

Læs mere på: bayrams.com/En/

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere