Med bilen til EM-fodbold

Pak klaphatten og kør mod klassebold i Østeuropa til sommer

Når EM-slutrunden er færdig 1. juli, vil hverken polakker eller ukrainere være i tvivl om, hvad en roligan er! (Foto: Finn Frandsen)
Når EM-slutrunden er færdig 1. juli, vil hverken polakker eller ukrainere være i tvivl om, hvad en roligan er! (Foto: Finn Frandsen)

Når en fodboldslutrunde skal spilles delvis i et af vores nabolande, kan man jo lige så godt tage bilen et smut derned for at se kampene. Det behøver faktisk slet ikke være så svært.

Sjællændere kan tage færgen fra Gedser til Rostock og køre derfra til Polen, eller den mindre kendte færgerute fra Ystad i Sverige direkte til polske Swinoujscie. Herfra er der bare fire en halv time i bil til Poznan og mindre end seks timer til Gdansk. Læg en time oveni, hvis du kommer fra Rostock.

LÆS OGSÅ: Her skal du bo i Kharkiv og Lviv

Både Poznan og Gdansk byer har fremragende EM-kampe på programmet. For eksempel mødes stormagterne Italien og Spanien i første runde i Gdansk 10. juni.

Danmarks drenge
Er du allerede i Poznan, har du bare 180 kilometer til Wroclaw og 320 kilometer til Warszawa – og dermed nem adgang til alle Polens EM-byer.

Men det er jo i Ukraine, det danske landshold spiller sine tre indledende gruppekampe. Første kamp – mod Holland – spilles i den østukrainske by Kharkiv. Det er det en tur på 2100 kilometer fra København. Og halvdelen ad ukrainske veje, som ikke har ry for at være blandt de mest velholdte.

Tjek Berlin og Krakow
Er det en for stor mundfuld, er det heldigt, at kampene mod Portugal og Tyskland spilles i Lviv i det vestligste Ukraine. Lige op og ned ad den polske grænse. Befinder du dig i Warszawa, har du under 400 kilometer til Lviv. Dermed er der masser af muligheder for at kombinere en tur mod Danmarks to sidste kampe med en tur til nogle af de andre landes EM-kampe i Polen.

LÆS OGSÅ: Charterfly til to ud af tre EM-kampe

Og vælger du at køre af sted bare for at se Danmark spille, kommer du forbi byer som Berlin og Krakow på den direkte vej til Lviv.

Værd at vide om Polen i bil

Du behøver ikke bekymre dig om andre papirer eller tilladelser end de sædvanlige, når du kører i Europa: Original registreringsattest, kørekort, forsikringspapirer.

Færdselsreglerne er stort set som i Danmark. Dog må du køre 140 km/t. på motorvejene.

Promillegrænsen er 0,2.

Politiet kan idømme og opkræve bøder på stedet.

Var du i Polen, før de blev medlemmer af EU, vil du blive overrasket over, i hvor god stand, vejene er i dag.

Der er vejafgifter på flere af de store veje. Typisk mellem 20 og 30 kroner for almindelige personbiler.

Den polske bilklub oplyser, at trafikkulturen i Polen kan være temmelig hidsig, og man skal derfor udvise ekstra opmærksomhed.

Prisen på både benzin og diesel ligger lige omkring 10 kroner pr. liter lige nu.

Kilde: FDM

Værd at vide om Ukraine i bil

Når du krydser grænsen til Ukraine, får du et særligt stempel i dit pas, som fortæller, at du er kommet i bil. Det er ganske ufarligt – det er bare for at tjekke, at du også tager bilen ud af landet igen.

Du behøver ikke bekymre dig om tilladelser eller visum. Alle må tage til Ukraine, hvis de skal være der mindre end tre måneder.

Færdselsreglerne er stort set de samme som i Danmark. Dog må du køre 110 km/t på store hovedveje og 90 km/t på landeveje.

Bemærk at politiet ikke har tilladelse til at indkræve bøder på stedet.

Vejene i Ukraine er ikke i særligt god stand mange steder.

Der er ingen vejafgifter.

Der kan være langt mellem tankstationerne, hvis du er langt fra de store byer.

Priserne på benzin og diesel ligger lige omkring 7 kroner pr. liter lige nu.

Den ukrainske vejklub oplyser, at bilisterne til tider mangler disciplin i byerne.

Kilde: FDM