Annonce:
Annonce:

De borede efter olie men fandt vand ... og jublede

Ekstra Bladet Ferie har besøgt byen Aqaba på kanten af Israel, Egypten og Saudi-Arabien

Aqaba har både Saudi-Arabien, Egypten og Israel som nære naboer. Fra havnepromenaden i Aqaba har man udsigt til Eilat få kilometer væk. (Privatfoto)
Aqaba har både Saudi-Arabien, Egypten og Israel som nære naboer. Fra havnepromenaden i Aqaba har man udsigt til Eilat få kilometer væk. (Privatfoto)
Annonce:
Følg Ferie

- For ti år siden drog både et amerikansk og et norsk olieselskab til Jordan. De var sikre på, at den enorme ørken, Wadi Rum, var fuld af olie. Og de gravede og gravede, fortæller vores jordanske guide på et gebrokkent, men indlevende norsk. Ali har nemlig studeret på universitetet i Bergen i fire år og kender således til både den skandinaviske og arabiske kultur.

Og i mellemtiden købte de Ferrarier og Land Rovere, og alle var helt oppe at ringe over den snarlige rigdom, der ville gøre jordanerne rige som Saudierne, når det sorte guld sprøjtede op af ørkensandet.

Og en dag fossede det endelig op af ørkensandet.

Annonce:

LÆS OGSÅ OM EKSTRA BLADET FERIES BESØG I DEN ENESTÅENDE KLIPPEBY PETRA

100 års tænkepause
- Men det var ikke olie, men derimod vand, beretter Ali. Og i næsten ethvert andet land ville det have været en enorm skuffelse. Men ikke i det knastørre Jordan, der er 80 procent dækket af ørken, og som indtil da havde været nødt til at importere sit vand fra nabolandene.

- Så vi jublede. For selv om vi ikke havde råd til dyre biler, så havde vi vandreservoirer til 100 år og dermed et helt århundrede til at løse vores vandproblemer.

LÆS OGSÅ:

Vi tror vi har set Kolossen på Rhodos

Og det skal nok lykkes. For jordanerne er et veluddannet folk takket være den på flere områder vestlige og demokratisk indstillede Kong Abdullah. Og det oplever man også under sit besøg.

Jordan fylder stadig meget lidt i vestlige turisters bevidsthed i modsætning til nabolandene Egypten og Israel. Men det varer med garanti ikke ved. For gennem de senere år har man valgt at satse stort på turismen. Og der er virkelig også noget at komme efter.

LÆS OGSÅ: Mudderbad og Indiana Jones Mudderbad og Indiana Jones

Verdens vidundere
Foruden at være et særdeles liberalt arabisk land med en venlig befolkning og et godt klima (om sommeren lige varmt nok. Der kan blive op til 55 grader!), så råder man over tre af verdens vidundere: Det Døde Hav, der ligger 420 meter under havoverfladen og har et saltindhold på ni gange Middelhavets, er velgørende for huden og lader den badende flyde på vandet som en pimpsten. Dernæst ørkenen Wadi Rum, der med sit røde sand og enestående klippeformationer går for at være verdens smukkeste ørken, og så naturligvis klippebyen Petra, der er landets absolut største turistattraktion.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: