Flensborgs varme oase

Det fem-stjernede hotel Alter Meierhof har alt, hvad en kold vinterkrop trænger til

Alter Meierhof ligger med udsigt ud til Flensborg Fjord. De regnfulde efterårsmåneder indbyder til varme hyggestunder i hotellets lækre spaområde.
Alter Meierhof ligger med udsigt ud til Flensborg Fjord. De regnfulde efterårsmåneder indbyder til varme hyggestunder i hotellets lækre spaområde.

Græsplænen lyser stadig af shorts og sommer, men de pletvise angreb af nedfaldne bøgeblade i dødskramper viser, hvilken vej året bevæger sig. Sent efterår. Små krusninger på fjordens overflade reflekterer skyernes farver. Gråt. Tusinder af regndråber masserer mere eller mindre blidt vandet, græsplænen og de nedfaldne blade. Og hvad så? Jeg mærker ikke meget til den begyndende kulde, for jeg nyder livet i et udendørs svømmebassin, hvor vandet er 30 grader varmt.

Det femstjernede spahotel Alter Meierhof ligger i landsbyen Meierwick godt ti kilometer fra idylliske Flensborg lige syd for den dansk-tyske grænse. Her er dømt luksus i luksusklassen – intet mindre.

Hotellet blev bygget helt ud til fjorden i 1999, og i 2006 fik Alter Meierhof den anerkendte kok Dirk Luther som køkkenchef. Derfor er det muligt at spise på den to-stjernede Michelin-restaurant Meierei Dirk Luther, men også restauranten Brasserie – hvor folk med en normal pengepung spiser – er i topklasse.

LÆS OGSÅ: På cykel i Grænselandet

Vi ankommer fredag aften, og efter en lækker velkomstchampagne tager vi badetrusserne på og svøber os ind i de badekåber, som hotellet har lagt frem. Min kåbe er så blød, at jeg føler mig som en ulden Lambi, mens vi går ned i hotellets spaområde, Hof-Therme.

Wellnessfaciliteterne er inspireret af Østens mysterier, men der er intet mystisk ved dampbadet, de to saunaer, svømmepølen, hamam-området. Ja, jeg kunne blive ved … men i stedet svømmer jeg ud gennem skydedøren, der adskiller den indendørs pøl fra den udendørs. Regnen plasker ned omkring mig … men pølen holder mig varm.

Selv om Alter Meierhof kun har en snes år på bagen, trækker hotellet på fortiden. I middelalderen havde godsforvalterne hos hertugerne i det nærliggende Glücksburg titlen Meier, der er latinsk for major. Siden indtog den glücksborgske slægt Danmark i overført betydning. Da Kong Frederik VII døde barnløs i 1863, måtte en anden gren af kongeslægten tage over … siden har glücksborgerne siddet solidt på tronen.

Et lille stykke af himlen
Om de havde tyrkiske bade – hamam – i Glücksburg i middelalderen, tvivler jeg stærkt på. Hvis de ikke havde … stakkels dem. Jeg ligger splitterravende nøgen på en marmorbriks med et lille lændeklæde, der lige dækker rumsterstangen, mens en mand vasker mig fra top til tå … hmm … det kunne lyde som kulminationen på en homoerotisk Barbara Cartland-roman. Men nej, tværtom.

LÆS OGSÅ: Mojn og velkommen til fest

Det er forkælelse af kroppen på højeste niveau. Først bliver jeg gennemvarmet i dampbad … nøj, ti minutter kan føles som lang tid, når man er tørstig … hvorefter telakken, den tyrkisk hamam-mester, tager over med en rensende peeling. Herefter sæber han mig ind i olivenoliesæbeskum og vasker hverdagens ørkensand af mig iført handsker af råsilke.

Køn, lille købstad
'Flensborg er simpelthen en så hyggelig by!'

Inden afrejsen til det nordtyske kørte ovenstående sætning på repeat, når jeg talte med venner og bekendte. Faktisk mindede vennerne mest af alt om aldrende lp'er, hvor pick-uppen havde sat sig fast.

Men efter bare fem minutter i Slesvig-Holstens tredjestørste by måtte jeg give dem ret. Flensborg er en virkelig hyggelig by.

Som jeg slentrer ned ad Strøget, siger jeg højt til mig selv:

– Det minder jo lidt om en dansk købstad.

Min hustru nikker i stille accept.

En sen lørdag eftermiddag på Strøget i Flensborg vil en stuvet sild måske have albuerum, men for en tossegod dansker er antallet af mennesker på gaden imponerende. Men her er også masser at se på.

De indbydende caféer ligger side om side med spændende butikker med alt fra surfergrej til pynteperler.

Gammel købstad
De gamle huse oser af dansk kultur, men de sidste godt 150 års tysk indflydelse er allestedsnærværende. Heldigvis. I Flensborg føler jeg mig hjemme, selv om jeg er ude.

Mit nordtyske hjertebarn er dog havnen. Flensborg er en gammel købstad – det er 728 år siden, byen fik den status – og derfor er den naturligvis bygget op omkring vandvejen.

På sydsiden ligger de moderne lystbåde og vugger i takt, mens nordsiden er indtaget af gamle sejlskibe, der kysser bolværket gennem solide fortøjninger. Mod øst rejser den moderne skibsindustri sig.

Jeg napper en lokal Flensburger pilsener. Kiosken har desværre ikke bier vom fass … men mindre kan også gøre det. Med et 'psssssst' åbner jeg flasken, mens fortiden, nutiden og fremtiden flyder sammen på havnen i Flensborg.

Prost!