Økonomiprofessor: Rejs til Grækenland

Statsbankerot eller ej. Ekspert anbefaler ferie i Grækenland ud fra et økonomisk perspektiv

Ikke blot er Grækenland omgivet af et fantastisk hav. Det bliver stadig billigere at være på ferie dernede. (Foto: Colourbox.com)
Ikke blot er Grækenland omgivet af et fantastisk hav. Det bliver stadig billigere at være på ferie dernede. (Foto: Colourbox.com)

Grækenland er arnested for nogle af verdenshistoriens bedste hjerner som Aristoleles, Arkimedes, Platon og Sokrates. Dem kunne man godt have brugt i stedet for de politikere, der har sendt grækerne ned i en dyb økonomisk krise, der nu både truer med at sende Grækenland ud af Euro-samarbejdet og ud i en decideret statsbankerot.

LÆS OGSÅ:

Se også: Kretas køkkenhave

Men som turist kan du selv gøre noget klogt ved at vælge Grækenland som dit næste feriemål. For der er gode handler at gøre, fortæller professor i økonomi ved CBS, Pascalis Raimondos-Møller.

LÆS OGSÅ:

Se også: Det ægte Hellas

- Det kræver dog, at du er parat til den usikkerhed, der er ved at komme derned uden på forhånd at have bestilt et værelse, siger Pascalis Raimondos-Møller til ekstrabladet.dk/ferie.

LÆS OGSÅ:

Se også: Det var i Grækenland og det involverede absint ...

Professoren, der selv stammer fra Grækenland, taler også af personlig erfaring, og da han i julen var i hjemlandet sammen med sin familie, spurgte han på et hotel, hvad værelsesprisen var, hvortil svaret lød: 'Hvad vil I gerne betale?'

LÆS OGSÅ:

Se også: Hjælp Grækenland - køb en ø

Der er naturligvis ikke mange penge at spare ved at købe rejsen gennem et dansk rejsebureau, for så er det nogle andre, der tjener på differencen. Men tager du et rutefly og ser, hvad der sker, så kan du gøre nogle gode handler.

LÆS OGSÅ:

Se også: Her finder du europas bedste badevand

Priserne er for længst begyndt at gå ned, og hvis landet går bankerot, så bliver hotellerne ikke påvirket af det. Men skulle Grækenland mod forventning melde sig ud af Euroen og genindføre drachmerne, så er det noget andet. For her vil det givetvis føre til inflation, hvilket gør den danske krone mere købedygtig i Grækenland og dermed gøre rejsen endnu billigere.

LÆS OGSÅ:

Se også: Halv pris på fødevarer i de mest populære rejselande

- Hvis landet går bankerot, så betyder det bare, at nogle pensionister og offentligt ansatte ikke får deres løn. Men som turist bliver man ikke påvirket af det, andet end at nogle restauranter vil lukke. Men omvendt vil mange restauranter være endnu mere sultne efter at få gæster, og det kommer turisten til gode, siger professoren og tilføjer:

LÆS OGSÅ:

Se også: Yoga på Lesbos så tårerne triller

Og hvad angår Euro-samarbejdet, så kan ingen andre lande smide grækerne ud. Det sker kun, hvis de selv vælger det.

- I så fald skal de printe rigtig mange drachmer for at dække deres underskud. I løbet af meget kort tid vil det give inflation, og priserne vil gå op, men varerne vil miste værdi i forhold til den danske krone. Så turister vil opleve, at det bliver meget billigt.

LÆS OGSÅ:

Se også: Ren retro på Rhodos

- Tror du, det vil føre til et boom i rejser til Grækenland?

- Det burde det. Men jeg tror bare, at mange folk fravælger det på grund af usikkerhed i forhold til ord som statsbankerot og krise. Men det er ikke en rationel tanke. Den rationelle turist burde rejse til Grækenland lige nu, uanset om der bliver statsbankerot eller ej.

LÆS OGSÅ: Rhodos for fuld skrue

Risikoen for, at Grækenland melder sig ud af Euro-samarbejdet er dog meget lille. Ifølge professoren er det kun partier uden indflydelse ude på venstrefløjen, der ønsker at gå den vej.

0 kommentarer
Vis kommentarer