Køretur til tysk velvære

Salt, frisk bjergluft, fred og ro – og en bar røv i Harzen

'Kristall Therme' i Altenau rummer spa for naturister – altså velvære uden en trevl på kroppen - både inden og udendørs.
'Kristall Therme' i Altenau rummer spa for naturister – altså velvære uden en trevl på kroppen - både inden og udendørs.

Harzen, er det ikke mest for pensionister? Sådan lyder spørgsmålet fra flere af vennerne, da jeg fortæller, at det er der mini-ferien går til. Og jo, der er måske noget om snakken. For hvis jeg havde knoklet hårdt et helt liv, og nu skulle nyde min tredje alder på bedste vis, så ville jeg da forkæles. Og forkælet, det bliver man i dén grad i det nordtyske bjergområde.

Turen til tysk velvære begynder tidligt om morgenen en kold novemberdag i København. Bilen bliver pakket med tøj til lidt af hvert, rundstykker, masser af friskbrygget kaffe og – ikke mindst – et efterårstræt kærestepar, der godt kan bruge lidt kvalitetstid og et pusterum fra den travle hverdag.

Efter otte timers tysk autobahn er vi fremme – klar til at forkæle de mørbankede kroppe.

En verden af salt
Første stop på vores 'Tour de Velvære' er den lille bjergby Braunlage, der ligger midt i naturparken Harz. Byen er kendt for sit sunde klima og ligger omkranset af kæmpe graner og høje bjergsider.

I den lille butik og mini-kursted 'Salzwelt' skal jeg opdage, hvad gode salte og mineraler kan gøre ved kroppen.

LÆS OGSÅ: Harzen er blevet populær igen

I butikken bliver jeg mødt af to meget venlige damer, der straks serverer en kop te at varme sig på i novemberkulden. Rundt omkring mig er hylder fra gulv til loft spækket med salt-produkter i alle afskygninger.

På en hylde med kryddersalte finder jeg himalayasalt, citrussalt, rosensalt, persisk salt, rosmarinsalt og alpesalt, for blot at nævne nogle stykker af udvalget. Her er salte nok til at få selv den tørreste bøf til at smage af noget.

Men salt kan bruges til meget mere end mad. På andre hylder finder jeg badesalte i alle farver og duftvarianter. Her er cremer med salt, sæbe med salt, pomader med salt, æteriske olier og duftlys. Faktisk alt hvad man skal bruge – og mere til – for at lave sit helt eget velduftende spa derhjemme.

En lille lur for sundheden
De mange muligheder for at købe sig fattig i salte er dog ikke det eneste Salzwelt byder sine kunder. Butikken har to små 'salt-rum', hvor gæsterne kan slappe af og tilsyneladende blive lidt sundere.

I det ene rum, bliver jeg mødt af et varmt, orange lys. Både vægge og fliser består af store saltblokke og i midten af rummet ligger en lille bunke af saltsten, hvorfra der stiger en tynd tåge.

– Dampen renser luftvejene og gør dig godt, fortæller ekspedienten.

Jeg bliver placeret i en liggestol og pakket godt ind i varme tæpper. Her skal jeg ligge i 45 minutter til lyden af rolig musik ala de No Stress-cd'er, min mor hørte så meget, da jeg var barn. I løbet af seancen skifter lyset i rummet også flere gange fra orange til lilla til helt mørkt og så lyst igen. Det er næsten umuligt ikke at falde i søvn, men det er vist også meningen ...

Da musikken og de skiftende lysforhold stopper igen, og jeg vågner af min slumren, kan jeg ikke rigtig mærke nogen forandring. Ud over at jeg er lidt søvndrukken, føler jeg mig ikke meget sundere. Til gengæld er jeg dejligt afslappet og varm i hele kroppen, og det er sikkert også sundt.

De har jo ikke noget tøj på!
Efter mødet med alverdens salte er det blevet tid til en svømmetur. Vi kører i en lille halv time fra Braunlage til byen Altenau, hvor spabadet 'Kristall Therme' ligger. Min kæreste har desværre glemt sine badebukser, så vi spørger om det er muligt at købe et par.

– Nej, desværre. Men det er slet ikke noget problem, han må gerne bade nøgen, fortæller en venlig receptionist os.

LÆS OGSÅ: Nøgen gennem Harzen

Overrasket over det tyske frisind bevæger vi os ind for at klæde om i hver sin lille bås. Jeg har heldigvis min bikini med og spekulerer på, om min kæreste virkelig vil gå med til at bade for øjnene af alle, som Vor Herre har skabt ham.

Asocial bikinipige
Sammen med en modig, nøgen, men noget betuttet kæreste træder jeg indenfor i spaområdet – og taber kæben. Jeg er den eneste, der har en trævl på kroppen.

Aldrig i mit liv har jeg set så mange tyske 60-årige uden tøj på. Kæresten griner vantro over, at vi er havnet i et nudistspa, men er dog opløftet over, at han ikke er den eneste, der har stillet sine ædlere dele til frit skue.

Faktisk begynder jeg hurtigt at føle mig lidt asocial, som jeg render rundt i min blå bikini og er hende, der ikke rigtig vil være med i 'klubben'.

Efter det første chok lader vi os glide ned i stedets varme bade. Og nøgen eller ej, så er det en skøn oplevelse. Spabadet har flere indendørs små pools, nogle med bobler, nogle over 30 grader varme og nogle iskolde. Så der er ingen undskyldning for ikke at få gang i blodcirkulationen.

I kælderen ligger et dampbad, og spabadet har også flere saunaer med forskellige temperaturer, så der både er noget for de, der gerne vil kunne trække vejret i varmen, og de, der gerne vil koges levende.

Udendørs pool og boblebad
Udenfor er der også både en varm pool og et boblebad, og det er fantastisk at svømme rundt i det varme vand, når luften er kold, og der er udsigt op til bjergene.

Dampen fra de varme pools lægger et luftigt slør hen over vandoverfladen, og hele scenariet er faktisk ret romantisk på sådan en kold vinterdag.

Liggestole er der også masser af, både udendørs og indendørs, hvor folk enten tager en lur indhyllet i en badekåbe, læser en bog eller drikker en øl fra caféen.

Vores første møde med nudistkulturen viser sig faktisk at være ganske behageligt, og når først man har stirret på tre runkne par baller, føles det hele egentlig meget naturligt.