Byernes blodårer

Verdens kanalbyer byder på spændende oplevelser midt i storbyens kaos

Gondolerne: Den klassiske måde at komme rundt i Venedig på. I dag bliver gondolerne mest brugt af turister. (Foto: Colourbox)
Gondolerne: Den klassiske måde at komme rundt i Venedig på. I dag bliver gondolerne mest brugt af turister. (Foto: Colourbox)

Amsterdam, Venedig, Bangkok, København… Fire byer, hvor vand spiller en stor rolle. I gamle dage var vandet den nemmeste måde at fragte sine varer og sig selv. Derfor tænkte byplanlæggerne kanalerne ind i opbygningen af infrastrukturen.

I dag skærer kanalerne stadig gennem byerne som livgivende blodårer. Men nu står den på hygge og atmosfære, når bådene glider over vandspejlet. I modsætning til en tur på de asfalterede fætre byder vandvejen ikke bare på en rejse fra A til B – du får også en oplevelsestur væk fra hverdagens stress og jag.rejser@eb.dk

Venedig – Kanalbyernes moder

Venedig er kanalbyen over dem alle. Byen er bygget på 117 små øer i Venedig Lagune, der ligger ud til Adriaterhavet. I middelalderen og renæssancen var Venedig en magtfaktor i den europæiske handel med bl.a. silke og krydderier. Handelen gjorde byen yderst velstående – noget du kan se den dag i dag.

Læs mere på: comune.venezia.it

Seværdigheder:

Gondolerne: Den klassiske måde at komme rundt i Venedig på. I dag bliver gondolerne mest brugt af turister. Prisen er pebret, men turen er pengene værd.

Palazzo Ducale: Lige ved Piazzetta San Marco ligger Dogepaladset, der var republikken Venedigs politiske hovedsæde. Udvendigt er paladset smukt, og indvendigt taber du både næse og mund.

Amsterdam – Nøgne kvinder og fede tider

Amsterdam og Venedig konkurrerer indædt om titlen som verdens mest berømte kanalby. Selv om Venedig sidder på førstepladsen, ligger Amsterdam ikke langt efter. Det har Unesco anerkendt ved at ophøje byens kanaler til en verdensarv. Konstruktionen af kanalerne begyndte i det 17. århundrede og består overordnet set af fire kanaler: Herengracht (Herrekanalen), Keizersgracht (Kejserens kanal), Prinsengracht (Prinsens kanal) og yderst Singelgracht.

Læs mere på: iamsterdam.com

Seværdigheder:

Red Light District: Selv om du måske hellere vil se end røre, så er forlystelseskvarteret i Amsterdam spændende.

Kanalhusmuseet: Hvorfor ikke lære lidt mere om Amsterdams berømte kanaler. Grachtenhuis Museum viser historien bag kanalerne – både via multimedia på selve museet og ved ture ud på kanalerne.

Bangkok – Østens knaldperle

Bangkok har nemlig det hele: Luderbarer, smukke templer, palmetræer – og kanaler.

Bangkoks fulde navn er … og hold nu fast: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. I gamle dage blev byens kvarterer bundet sammen af kanaler – i Bangkok kendt som Khlongs. I dag er de fleste fyldt op, men byen gemmer stadig på et omfattende netværk af kanaler og ikke mindst flydende markeder.

Læs mere på: bangkok.com

Seværdigheder:

Patpong: I forlystelsesdistriktet kan man købe alt for penge, og derfor er Patpong ikke for små børn og sarte sjæle. Men det er stadig et besøg værd – om ikke for andet, så for forargelsens skyld.

Templerne: Bangkok er fyldt med templer, og det kan være svært at vælge. En mulighed kunne være Wat Phra Kaew eller Smaragd-buddhaens Tempel, der er det vigtigste buddhistiske tempel i Thailand. Inde i templet har de en knap halv meter høj buddha – skåret ud af et stykke jade.

Mexico City – Nordamerikanske gondoler

Den mexicanske hovedstad er bygget på resterne af en sø. I området Xochimilco får man syn for sagn. Her er over 170 kilometer kanaler med kunstige øer – chinampas – som turister kan komme til med gondolagtige både kaldet Trajineras. Kanalerne er et World Heritage Site, men den massive forurening i Mexico City er langsomt ved at ødelægge dyrelivet i kanalerne.

Læs mere på: visitmexico.com

Seværdigheder:

Museo Dolores Olmedo: Forretningskvinden Dolores Olmedo donerede sit hus og omfattende kunstsamling til Mexico City. Samlingen indeholder bl.a. værker af Diego Rivera og hans hustru Frida Kahlo

Museo Arqueológico de Xochimilco: Det arkæologiske museum indeholder genstande, der er fundet i området – bl.a. 10.000 år gamle mammutknogler.

Suzhou – Orientens Venedig

Suzhou er en af Kinas ældste byer. Byen ligger ved Yangtze-floden, der med sine 6300 km er Asiens længste flod. Yangtze har altid fungeret som transportvej, og som så mange andre valgte magthaverne i Souzhu at bygge kanaler gennem byen, så varerne fra floden let kunne bringes til alle kvarterer i byen. En tur gennem de historiske områder Shantang og Pingjiang viser samhørigheden mellem vand og land på bedste vis.

Læs mere på: classicsuzhou.com

Seværdigheder:

Haverne: I Suzhou ligger Kinas smukkeste haver, og mange af dem er af Unesco blevet gjort til en del af verdensarven. Besøg for eksempel den over 500 år gamle 'The Humble Administrator's Garden'.

Silkemuseet: Sozhou er Kinas silkehovedstad, så et besøg på byens silkemuseum er næsten obligatorisk. Den dominerende farve i silken fra Suzhou er hvid, hvilket repræsenterer silkens renhed.