Pejsehygge og ski for begyndere i fjeldene

Norske Gaustablikk byder på enestående natur, familiebakker og et vaskeægte højfjeldshotel

Med Gaustatoppen – områdets muskelpukkel – i det fjerne som baggrund, ligger Gaustablikk Hotellet og tilbyder en udsigt, der ka' ta' pusten fra enhver. (Foto: Gaustablikk Hotellet)
Med Gaustatoppen – områdets muskelpukkel – i det fjerne som baggrund, ligger Gaustablikk Hotellet og tilbyder en udsigt, der ka' ta' pusten fra enhver. (Foto: Gaustablikk Hotellet)

Skiene er cirka af samme længde, sneen er omtrent lige så hvid, og de lokale piger er pakket lige så godt ind – om end en anelse mere yndige her.

Alligevel føles Alperne ufatteligt langt væk, når man betragter panoramaet fra de store ruder i det familieejede højfjeldshotel, Gaustablikk Hotellet.

Her er hverken rytmiske vibrationer eller vaklende teenagere på gangene. Tværtimod. Hotellets atmosfære synes at have meget tilfælles med hotellets udgangspunkt. En rolig fjellstue omgivet af dalende sne og smukke bakker med Gaustatoppen – områdets muskelpukkel – i det fjerne.

Intim romantik
Arkitekturen med tykke, rå bjælker, indretningen med klassisk dansk design fra 1970'erne samt ild i pejsen og en skudt elg på menuen, giver højfjeldshotellet karakter af en forstørret intim skihytte – hvor man selv slipper for at lave maden, og hvor skilejen og liftene ligger belejligt tæt på.

LÆS OGSÅ: Weekend på Tryvann

Men lige så meget, der er lagt op til hygge indenfor, bærer bakkerne uden for de store vinduer også præg af at være en anelse for hyggelige for den øvede skiløber.

Gaustablikk Skicenter har trods Gaustatoppen, der ellers kaldes Telemarkens stolthed, blot tolv lifte og blot 30 kilometer pister.

De mange grønne piste snor sig igennem smuk natur, mens terrænet tillader tre af de sorte. Skiløbere, der er vant til sorte piste i alperne, vil nok kalde den sorte farve en grov overdrivelse – og med rette. Manden, der har gradueret pisterne, skulle da efter sigende også være farveblind.

Undgå kæresteklynk
Omvendt kan man så glæde sig over, at man med god samvittighed kan slippe eventuelle unger løs i naturen samt undgå kærestens klynk over stejle piste. Og så er der endda god plads på pistene, så man undgår at blive fræset ned af en hovmodig dansker.

Med andre ord er Gaustablikk ren familieidyl – endda med et romantisk potentiale foran pejsen i den store bjælkehytte.

Gaustablikk ligger to og en halv times kørsel fra Oslo, det er Sydnorges højeste fjeld og er placeret i regionen Telemarken.

Sidstnævnte bliver man evindeligt mindet om på bakkerne, når næsten hver anden skiløber behersker de berømte, men mærkværdige 'telemarksving'. Sving, nordmændene i området også er ganske stolte af og gerne uddyber over for gæster på regionens historiske museer.

LÆS OGSÅ: Skiferie med skib

Har man mod på nye oplevelser, findes de også i Telemarken. Ikke langt fra Gaustablikk, i det søsterklingende Gaustafall, er der mulighed for at prøve skiskydning og ture på snescootere.

Vil du bare nøjes med at løbe på langrend eller alpint, skal det dog på det kraftigste anbefales at blive i Gaustablikk, hvor naturen er smukkere, og pistene er flere og mere kuperet.

Farveblind pistebedømmer eller ej – Gaustatoppen er ikke uden grund døbt 'Telemarkens stolthed'!

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen