Læserrejse: Buddhas smukke baghave

Oplev det gamle Asien på en helt særlig rundrejse i munkenes Burma

Mandalay Palace ligger umådelig smukt og er et must på denne særlige rejse. (PR-foto)
Mandalay Palace ligger umådelig smukt og er et must på denne særlige rejse. (PR-foto)

Når du rejser til Burma fra Thailand, stilles uret 30 minutter tilbage. Men du kunne lige så godt skrue tiden 30 år tilbage, for Burma er Østen af i går.

Her høster bønderne stadig ris med segl, og knirkende oksekærrer triller hjemad med det sidste læs hø. Templerne runger af messende stemmer, og i de tusindvis af klostre lever munkene en tilværelse, der ikke har ændret sig synderligt i århundreder. Selv byerne synes at høre en anden tidsperiode til.

Og det giver Ekstra Bladet nu dig mulighed for at opleve med et ganske særligt tilbud på 13 dages specialrundrejse i landet, der i dag hedder Myanmar.

Solnedgang med munkene
Turen starter i den tidligere hovedstad Yangon. Det ligner dog ikke en asiatisk hovedstad: Her er ingen trafikpropper, ingen store shoppingcentre, ingen fortravlede forretningsmænd – bare et vidunderligt afslappet tempo, frisk luft og grønne parker. Asien, som det så ud midt i sidste århundrede.

Men seværdigheder er her naturligvis nok af. Den, du helt sikkert ikke vil gå glip af, er Shwedagon-pagoden. Den 96 meter høje, forgyldte helligdom hæver sig over Yangon fra sin lille høj midt i byen. Kronen af bygningen er dækket af tusindvis af diamanter, og for foden af den gyldne stupa ligger en hel lille magisk verden af eksotiske former, fabeldyr og gyldne spir.

Her er altid livlig aktivitet. Barfodede burmesere tripper rundt på det store tempelområde med blomster og røgelse. Her og der sidder folk i små grupper og drikker te, mens de får sig en hyggelig sludder.

På rundturen slår vi os ned her en stund og nyder atmosfæren og solnedgangen sammen med de lokale munke.

Verdens største by
Siden bringer turen dig også forbi buddhismens højborg, Mandalay, som er spækket med spektakulære templer, inden du tager med flodbåd til Bagan – et af Sydøstasiens største arkæologiske vidundere.

Tusindvis af klostre og vældige templer ligger spredt over en tør, flad slette på 40 kvadratkilometer. Oplev, hvor storslået byen Bagan har været i sin storhedstid omkring år 1044, da kong Anawratha indførte buddhismen til området. I denne periode var Bagan en af verdens største byer og det gigantiske imperiums politiske og religiøse centrum.

I dag har Unesco optaget byen på sin eksklusive liste over verdens kulturarv. Men stadig er det dog kun få turister, der finder vej til disse storslåede ruiner.

Og den er endda bare et af de utallige imponerende områder, du får lov at opleve på denne mageløse rundrejse, specielt sammensat til Ekstra Bladets læsere.