Musikalsk storbyferie

Eftersommeren markerer afslutningen på den danske musikfestivalsæson. Men fortvivl ej, ude i Europa holdes festivalfanen højt

Koncert under Iceland Airwaves i Den Blå Lagune. (Foto: Asbjørn Auring Grimm/Jyllands-Posten)
Koncert under Iceland Airwaves i Den Blå Lagune. (Foto: Asbjørn Auring Grimm/Jyllands-Posten)

Hvis ikke du har fået dit musikfix denne sommer, så er der stadig gode muligheder for at få behovet dækket her i efteråret. Og musikoplevelserne kan kombineres med (stor)byferie i Berlin, Hamborg og Reykjavik.

Vulkanøens verdensstjerne synger hver aften

Det er måske en tilsnigelse at kalde Reykjavik for en storby, men hvad Islands hovedstad ikke har i millionbefolkning og højhuse, bliver opvejet af byens provinsagtige hygge og det omgivende landskabs storhed. Og når den årlige Iceland Airwaves-festival skydes i gang, bliver Reykjavik forvandlet til en stor, pulserende musikfest, som kan måle sig med New York, London og Berlin.

Iceland Airwaves er den største, kulturelle begivenhed på Island og gør stolt en dyd ud af at præsentere morgendagens stjerner for islændingene, en horde af musikglade turister og den internationale musikpresse, der gladelig tropper op til den eksotiske festival, som er kendt for en helt særlig atmosfære.

Storslået natur
Musikken kører i fem dage på en håndfuld spillesteder, barer, caféer og kunstmuséer i centrum af Reykjavik, som helt berettiget har ry som én af verdens hippeste byer, dens lille størrelse til trods.

Ud over flere end 100 kunstnere fra hele verden kan man i år opleve den lokale folkehelt og verdensstjerne Björk i det nye imponerende koncerthus, hvor hun hver aften under festivalen optræder med sin særegne popmusik.

Og når tømmermændene skal plejes efter en lang nat, er der rig lejlighed til at komme ud og opleve vulkanøens storslåede natur med de åbne vidder, vandfald og gejsere på forskellige dagsture.

Hvad: Iceland Airwaves

Hvor: Reykjavik

Hvornår: 12.-16. oktober

Hvor meget: 750 kroner

Læs mere på: icelandair.us/airwaves

Musik hele ugen i Berlin

I starten af september kommer den samlede musikbranche til Berlin for at være en del af Berlin Music Week, der strækker sig over fem dage 7.-11. september, hvor den store branchefestival Popkomm og musikfestivalen Berlin Festival løber af stablen.

Hvor Popkomm primært henvender sig til branchefolk, er Berlin Festival en to dages festival for et almindeligt musikinteresseret publikum. Store navne som Suede, Primal Scream og Public Enemy er på festivalens program sammen med en vifte af nye, fremadstormende navne – de fleste med en stor hipness-faktor, som nyder anerkendelse på toneangivende musikblogs og magasiner. Vi er vel i Berlin.

Slipper for smat
Så forvent et ungt publikum, ikke ulig Roskilde Festivalens gæster, for hvem musikken er lige så vigtig som festen. Og, som det altid er tilfældet i Berlin, en afslappet atmos-fære.

Oven i købet slipper man for smat og steghede telte, da der ikke er mulighed for at campere på festivalen, som foregår på den gamle lufthavn Tempelhofs område. Der er dog gode muligheder for at finde hostels og billige lejligheder eller hoteller i byen.

Festival-armbåndet giver desuden 20 % rabat på en række turistaktiviteter i Berlin, for eksempel leje af de science fiction-agtige Segway-køretøjer, sejlture på Spree-floden gennem det historiske regeringskvarter og rickshaw-ture rundt i den levende millionbys gader.

Hvad: Berlin Festival

Hvor: Tempelhof, Berlin

Hvornår: 7.-11. september

Hvor meget: 600 kroner

Læs mere på berlin-music-week.de

Rock'n'roll på Reeperbahn

Flere og flere danskere får øjnene op for Hamborg som et alternativ til populære Berlin, der efterhånden er blevet en lille danskerkoloni. Og det er ikke kun lystige Reeperbahn – millionbyens svar på Istedgade eller Amterdams Red Light District – danskerne kommer til Hamborg for at opleve.

Den store havneby, som ligger blot nogle få timers kørsel syd for grænsen, har et rigt kulturudbud og tysk charme i massevis. Netop de tre ting – tysk charme, kultur og Reeperbahn – smelter sammen, når den årlige Reeperbahn Festival åbner for et program med en række spændende musiknavne i bydelen St. Paulis mange barer og klubber.

I Beatles' fodspor
Den kulørte del af byen, hvor Beatles huserede, inden deres karriere tog fart i start-60'erne, er om muligt endnu mere levende i de tre dage, festivalen varer, hvor 18.000 festivalgængere kan opleve 170 bands på 25 forskellige spillesteder.

Kun få af de mange kunstnere er internationalt etablerede, da festivalen fokuserer på at præsentere ny musik – herunder en række danske navne, som arbejder på at få fodfæste på det store, tyske marked, som Fallulah, When Saints Go Machine og The Raveonettes.

Sideløbende med musikken er der en kunstfestival, som præsenterer nye tendenser inden for film, litteratur og street art.Hvad: Reeperbahn Festival

Hvor: Hamborg

Hvornår: 22.-24. september

Hvor meget: 450 kroner

Læs mere på reeperbahnfestival.com

1 af 2 Islands verdensstjerne, Björk, er det store trækplaster, og hun spiller minsandten hver aften under festivalen i Reykjaviks nye koncerthus. Wauw et trækplaster at ha'. (Polfoto)
2 af 2 Koncert under Iceland Airwaves i Den Blå Lagune. (Foto: Asbjørn Auring Grimm/Jyllands-Posten)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen