Norsk seerhit: Syv timers tog-tv

Uventet succes på tv og nettet: Mere end en million nordmænd har set en syv timer lang 'dokumentar' med togturen fra Oslo til Bergen. Bliver du også bidt?

Nordmændene er vilde med udsigter som denne - et tv-program med hele togturen fra Oslo til bergen har storhittet i Norge. (Still fra filmen)
Nordmændene er vilde med udsigter som denne - et tv-program med hele togturen fra Oslo til bergen har storhittet i Norge. (Still fra filmen)

Noget kunne tyde på, at vores norske venner har rigtig god tid til at se fjernsyn.

I hvert fald brugte godt 1,2 millioner nordmænd en af de sidste dage i november på at se det hele - eller lidt af - en syv timer og 16 minutter lang dokumentar på NRK om togrejsen fra Bergen til Oslo - også kendt som Bergenbanen.

Dokumentaren blev optaget og vist første gang i slutningen af november på 100 års jubilæet for strækningen. Siden er den blevet genudsendt hele to gange. Senest dagen efter juleaften.

Efter den første udsendelse i november henvendte flere nordmænd sig til den norske tv-station, NRK, for at få mulighed for at se dokumentaren igen - og nu kan den altså downloades i sin fulde længde fra stationens hjemmeside.

På Youtube findes en sammenklippet version med titlen, 'Bergensbanen på syv minutter og 14 sekunder', hvis man ikke lige er til den lange version. Se videoen øverst i artiklen.

Den amerikanske avis, Chicago Tribune, kårede i 2005 Bergensbanen som en af de ti flotteste jernebanestrækninger i hele verden.