Vulkan i Chile kan plage flytrafik længe

Ingen tegn på, at askesky, der plager flytrafik i Sydamerika og Australien, er aftagende

Puyehue-Cordon Caulle har lammet flytrafikken i Sydamerika, men også Australien og New Zealand er påvirket. (Foto: AP)
Puyehue-Cordon Caulle har lammet flytrafikken i Sydamerika, men også Australien og New Zealand er påvirket. (Foto: AP)

Vulkanudbruddet i Chile, der har ført til store forstyrrelser i den internationale flytrafik, viser ingen tegn på at aftage. Det siger geologer.

Vulkanen Puyehu, der ligger i det sydlige Chile, gik i udbrud den 4. juni for første gang i mere end et halvt århundrede, og en askesky har skabt kaos for flytrafikken i Sydamerika og helt over til Australien og New Zealand. Mange flyvninger aflyses på grund af frygt for, at asken kan skade flymotorer.

Der er ingen klare udmeldinger om, hvornår krisen for flytrafikken er ovre. Et udbrud i 1921 varede i to måneder.

I Australien aflyste Virgin, Qantas og Jetstar onsdag fly til og fra Perth. Adskillige andre selskaber aflyste flyvninger delvist fra den australske storby, hvor askeskyen betegnes som er tæt og farlig.

- Den vulkanske aske ventes at drive hen over Perth i en højde, som vil hindre sikker flyvning, hedder det i en erklæring fra Virgin.

En talsmand for selskabet siger, at 'vi er nu i vejrgudernes hænder', og alting afhænger af, hvor lang tid der går, før askeskyen bliver blæst væk fra området.

Forstyrrelserne i flytrafikken har nået et omgang, som ikke er set siden vulkanaske over Island i 2010 førte til lukning af det meste af Europas luftrum.

Puyehu ligger 870 kilometer syd for Chiles hovedstad og er en del af landets enorme vulkankæde, der består af 500 potentielt aktive vulkaner. Det er verdens næststørste, som kun overgås af en vulkankæde, som ligger i Indonesien.

0 kommentarer
Vis kommentarer