Tramp rundt i New York

Helt nye vinkler på byen: Det Store Æble har på rekordtid fået anlagt cykelstier efter københavnsk model

400 km cykelsti har New York fået anlagt i de senere år, så nu kan du kaste dig ud i trafikken på to hjul. (Polfoto/Look)
400 km cykelsti har New York fået anlagt i de senere år, så nu kan du kaste dig ud i trafikken på to hjul. (Polfoto/Look)

Set i bakspejlet var det dumt ikke at bære hjelm. Ikke at der skete noget – 7-9-13 – men selv som rutineret cyklist i den danske hovedstad får man sin sag for i Manhattans til tider heftige trafik.

Intentionerne er skam gode nok. Beundringsværdige faktisk, for på ganske få år har den berømte metropol fået anlagt 400 km cykelsti i en gennemgribende grøn proces.

LÆS OGSÅ: New York får extreme makeover

Der ligger ligefrem deciderede studieture til København til grund for planlægningen, og på sigt ønsker millionbyen at kunne prale med 2900 km cykelsti i 2030.

Med til planen hører også, at new yorkerne vænner sig til cyklen som hverdags-transportmiddel. At nogle af bilerne kommer ud af byen, og at de bliver ligesom os, der cykler hele tiden. I runde tal.

Men i 2011 er der stadig en del flere biler end cykler i bybilledet, og det kræver, at man holder tungen lige i munden, hvis man selv er på pedalkraft.

Til gengæld giver jernhesten frihed og mulighed for at se byen, som den ikke kan opleves fra hverken subway eller yellow cab. Eller gåben for den sags skyld, for Manhattan er 21 km lang.

Af banen, spader
Byen opererer med forskellige typer af cykelstier, og dem bør man sætte sig ind i, inden man kaster sig i sadlen.

Således var vi noget chokerede over, at cykelstien på 2nd Avenue kun var mærket med et lille, grønt skilt sporadisk placeret i lygtepæle, og vi dermed tonsede af sted ved siden af både tre og fire spor af storbytrafik.

Vi nåede også en kvart omgang i Central Park, inden en lokal cyklist råbte 'Wrooong waaaay!' til os. I byens grønne åndehul cykler man nemlig kun i én retning: mod uret.

LÆS OGSÅ: New York skodder smøgerne

Men når først man er blevet nogenlunde tryg ved 1) sin lejede jernhest, 2) motortrafikken omkring sig og 3) reglerne, så er det bare om at lægge en plan.

Vi valgte Manhattan rundt, ikke helt sikre på, hvor langt der var, eller hvor lang tid det ville tage. Derfor lagde vi også Plan B og Plan C i tilfælde af, at tiden løb fra os.

Start var på halvøens østside, hvor en cykelhandler i Lower East Side-kvarteret lejede os to cykler for 30 dollar (157 kr.) pr. stk. pr. dag. Cykellås og gratis cykelkort fulgte med, og her er nøje markeret, hvilke gader der har decideret cykelsti, begrænset cykelsti, diskret markeret cykelsti eller 'her må du gerne cykle, men det står ikke rigtigt nogen steder'-cykelsti.

Lidt start-vanskeligheder
Og så cyklede vi nedenom, med uret, og havde første stop ved Battery Park og kig til Frihedsgudinden efter en lille halv time inklusive nogle startvanskeligheder a la, hvordan man kom op på en given cykelsti eller under en bro.

Manhattans sydlige udkigspunkt voldte også nogle problemer, da det (på det tidspunkt, red.) var lidt vanskeligt at finde den gennemgående cykelsti hele vejen rundt om spidsen. Således måtte vi et par gange stige af dyret, bakse det op eller ned ad nogle trappetrin og uden om gående turister.

LÆS OGSÅ: Blodsugende væggelus invaderer New York

Den følgende time foregik på vestsiden, nordpå, med kurs mod Central Park. Her kørte vi langs Hudson River Park – et stort, grønt aktivitetsområde med baseballbaner, trapez-skole, kajaksejlads m.m. – og kom bl.a. forbi byens store krydstogthavn.

Et godt stykke over frokost og med knurrende mave ramte vi nordøst-siden af Central Park, hvor vi gudskelov fandt et deli-marked, der solgte os salater, brød og delikatesser, som vi tog med ind i parken og nød.

Hektisk hjemtur
Derefter opstod situationen med uautoriseret kørsel i forkert retning, men da først vi fandt melodien derinde, gik det glat og gelinde mellem løbere, cyklister, hundeluftere og barnepiger.

Det gjorde hjemturen til gengæld ikke helt. Den foregik nemlig på en af de knapt afmærkede cykelstier på den brede 2nd Avenue. I myldretid. Og blandt taxaer, lastbiler, busser og almindelig storbytrafik var vi cyklister nederst i fødekæden.

Med tungen lige i munden nåede vi sidst på eftermiddagen Lower East Side, hvor vi afleverede cyklerne igen. Godt trætte i stængerne, men svært begejstrede – og ganske sikre på, at vi skal leje dyrene igen næste gang, vi besøger New York. Og så lover vi også at tage hjelm på.

Fem vandhuller, du ikke må gå glip af:

[anmeldelse]

1 af 3 Tidligere supermodel Helena Christensen er blandt de kendisser, der benytter pedalkraft, når de skal rundt i New York. (Foto: All Over)
2 af 3 I den sydligste del af Central Park deler man trafik med hestevogne, gøglere og sælgere, men det behøver ikke at volde problemer. (Foto: AP)
3 af 3 400 km cykelsti har New York fået anlagt i de senere år, så nu kan du kaste dig ud i trafikken på to hjul. (Polfoto/Look)
0 kommentarer
Vis kommentarer