Krydstogt for begyndere

Få styr på, hvordan du gebærder dig om bord på havenes giganter

Hele dæk 15 er til sport og solbadning, og dette er blot en af fire pools. Derudover er der et helt børneområde med flere forskellige pools, et strandområde med sand og et utal af boblebade.
Hele dæk 15 er til sport og solbadning, og dette er blot en af fire pools. Derudover er der et helt børneområde med flere forskellige pools, et strandområde med sand og et utal af boblebade.

Denne artikel er en del af Ekstra Bladets store krydstogt-tema

Hvis jeg selv skulle være i tvivl om, hvorvidt dette er min debut på krydstogt, behøver jeg blot at kigge ned på det blå, runde klistermærke, jeg blev udstyret med, da jeg gik om bord. 'New cruiser' står der.

Det er for så vidt frivilligt at bære det, men det viser sig hurtigt at være belejligt at gå rundt med på blusen. For så kan man bare løfte øjenbrynene spørgende, når man bliver sendt hen til Diningroom 2 … som ligger hvor? Eller man kan kigge spørgende på servitricen, som så forklarer, at alt i caféen er gratis, og om man ikke vil have to stykker kage, nu man er her?

For hvis man er 'Expert cruiser', som dem med de gule klistermærker, ved man tilsyneladende det hele. Man ved, hvad tallene på ens billet står for, kan afkode dem og dermed finde sin kahyt.

Man ved, at al mad er gratis, medmindre andet er oplyst, og man har et afslappet forhold til at gå ind på en restaurant, café eller bar og bare bestille. Og så i øvrigt gå uden at betale.

Beroliget af 12-årig
Man ved, at der kaldes til obligatorisk samling for en gennemgang af sikkerhedsreglerne første eftermiddag på båden, og at det derfor er dumt at stå på løbebåndet på det tidspunkt. For så bliver man hentet af folk i gule veste.

Selv føler jeg mig fortabt på dette enorme skib, allerede inden jeg stiger om bord.

Det er også verdens største med plads til 5400 passagerer og 2000 besætningsmedlemmer. Men de fleste 'almindelige' krydstogtskibe har også plads til flere tusinde, og jeg aner ikke, hvad man gør, hvis man farer vild.

– Don't worry, siger en pige i 12-årsalderen til mig i shuttlebussen på vej til skibet.

– Der er store touch screens på hver etage, som kan hjælpe dig med at finde vej til din kahyt.

Det beroliger mig faktisk.

Restaurant i tre etager
Og netop min ca. 10 kvm store kahyt er det sted, jeg føler mig bedst tilpas de første dage. Den er til at overskue. Værelse, bad, balkon. Bum.

I modsætning til 16 dæk, 2700 kahytter, 24 caféer og restauranter, hvoraf en af dem er i tre etager og har plads til 3000 gæster. Ja, jeg nævner det bare.

Men da først jeg har lokaliseret pooldækket med fire pools, jacuzzier med havudsigt og strandområde med rigtigt sand og kulørte parasoller, liggestolene på øverste dæk, træningscenteret med udsigt og morgenmadsrestauranten med ditto, så er det en ret fantastisk oplevelse at feriere til søs.

Og mange hoteller og øvrige servicehverv kunne lære noget af tonen om bord. Her er smil, hjælp og høflig opmærksomhed. Og alt i verden du kan drømme om af mad, af drikke, af wellness.

Største udfordring er næsten at holde igen. For der er mad 24 timer i døgnet, og meget af den er ret god. Og både sød og en anelse syndig, hvis du spørger damebladene.

Læn dig tilbage – og nyd!
Men det behøver du ikke, for der er rig mulighed for at bede om tilgivelse. F.eks. i det enorme fitnesscenter med løbebånd foran kæmpe koøjer, så udsigten er upåklagelig, mens du forbrænder kagen.

Eller på basketballbanen på øverste dæk. Eller til nogle af de pilates-/spinning-/spark i røven-timer, som du har mulighed for at tilmelde dig. Nogle mod ekstra betaling, selvfølgelig. Sådan er det med det hele. Der er nogle ting, der er inkluderede i dit betalte ophold. Og så er der ekstraydelserne – som sættes på regningen til din kahyt og først bliver trukket på sidstedagen. Bare til orientering.

Men når du har styr på dét, på din kahyts beliggenhed, på solcremen, på familien og på dit kamerabatteri, så er det bare om at læne dig tilbage og nyde livet til søs.

Ekstra Bladet var inviteret af Royal Caribbean Cruise Lines.