Bilferie i spanske bjerge

Costa del Sol er andet end strande og barer - kun få kilometer adskiller turistbyerne fra de romantiske bjergbyer

Det er let at være bilist i Sydspanien, for vejene – selv i bjergene – er gode og brede. Og så er det sjovt, fordi man af og til strejfer en sky på de lange stræk i bjergene.
Det er let at være bilist i Sydspanien, for vejene – selv i bjergene – er gode og brede. Og så er det sjovt, fordi man af og til strejfer en sky på de lange stræk i bjergene.

H.C. Andersen elskede Malaga og de maleriske, hvide landsbyer i Andalusiens bjerge. Siden har mange danskere fulgt i hans fodspor, både som tilflyttere og turister. Og det er let at forstå. Den spanske solkyst – Costa del Sol – er nemlig et stykke paradis, hvor der er masser af oplevelser for dem, der opsøger det.

I Malagas lufthavn stod der en velkørende Opel Vectra og ventede på os. Og selv om den er lige lovlig stor til de mindre landsbyveje, klarede den fint at køre bjerge op og bjerge ned med os, så vi kunne nyde udsigten fra en særlig høj top, smage på kaffen i en særlig hyggelig landsby og beundre de hvidkalkede huse, der ligger som små, hvide klatter i de grønne bjerge.

Bedst at fare vild
Så store bjerge og sådan et godt vejnet skriger på at blive erobret, og mottoet var derfor: Op! At vores medbragte gps 'Viola' havde det med at lokke på afveje, så vi sneglede os op ad stejle grusveje mellem små bondegårde, var en begynderfejl. Vi lærte hurtigt at indstille damen til hurtigste rute – i stedet for korteste. De bedste oplevelser kom som regel, når 'damen' var slukket, og vi bare kørte på må og få.

Som da vi landede i landsbyen Benahavis en fredag eftermiddag. Her op til weekenden spadserede folk rundt i deres stiveste puds, småsnakkende og hilsende på forbipasserende.

LÆS OGSÅ: Oplev et andet Algarve

Fra en udendørs bodega slubrede vi kaffe, beundrede den lavt hængende sol og lurede på landsbylivet – uden at blive det mindste overrasket over pludselig at se to arbejdsheste komme forbi med hver sin landarbejder på ryggen.

Et magisk øjeblik – som der var flere af dagligt.

Perlen over dem alle, byen Mijas, bød os velkommen med et styrtebad af regn, men hvad gør det, når byens mange appelsintræer bugner af runde, modne appelsiner, og blomster-amplerne på husmurene er fyldt med blomster?

Velkomst af H. C. Andersen
Malaga er Andalusiens største by og stedet for shopping, udendørs tapas og regulær sightseeing. Det er Picassos fødeby og meget svært at komme uden om Spaniens store maler. Dels på grund af de to museer i hans navn – hans kunst som kan anbefales og barndomshjemmet, som kun er værd at se, fordi det er gratis – den smukke skulptur foran fødehjemmet og de mange butikker og barer, der bruger hans navn.

Men byen har også en skulptur af en anden stor kunstner – vores egen H.C. Andersen – som er så populær, at han prydede forsiden af byens turistbrochure.

Frækhed belønnes
Hvis man bevæger sig væk fra den elegante gågade og smutter rundt i de mindre stræder, får man landsbystemningen, hvor folk livligt diskuterer på tapas-barer rundt om vintønder og kønne mørkhårede børn leger på pladserne.

Det er svært at navigere ind til Malagas centrum, men kør efter havnen. Her er en parkeringskælder tæt på det gamle centrum, som kan bruges, hvis man er en førsteklasses bilist. Båsene er så snævre, og bilerne holder så tæt, at det ikke undrede os spor, da vi opdagede, at vores sidespejl var blevet snittet af en bilist.

LÆS OGSÅ: Porten til Afrika

Spaniere er nemlig ikke forsigtige bilister, og tålmodighed er ikke en dyd, når man sidder bag rattet – kun hvis man lige har brug for at holde og snakke med en forbipasserende på gaden. Det er helt ok. For frækhed belønnes – også på motorvejen, hvor folk hader at forlade overhalingsbanen, uanset om de kører 90 eller de tilladte 120 km/t. Vi så endda en løber, der løb i motorvejsrabatten ... så med en omskrivning af St. Ambroses berømte ord: 'When in Spain, drive as the Spanish do'.

Se en landsby eller fem

Nok er Fuengirola en populær by med sine restauranter, barer, butikker og den lange strandpromenade. Malaga er en charmerende storby med flotte butikker, og Marbella med jetsettets lystbådehavn Puerto Banus er bestemt seværdig. Men det er landsbyerne, der for alvor får alle 'åh'erne' og 'ah'erne' frem.Her er en håndfuld af de mest betagende:

[anmeldelse]

1 af 3 H.C Andersen elskede også den spanske solkyst.
2 af 3 Andalusien er kendt for sine hvide landsbyer.
3 af 3 Det er let at være bilist i Sydspanien, for vejene – selv i bjergene – er gode og brede. Og så er det sjovt, fordi man af og til strejfer en sky på de lange stræk i bjergene.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen