Annonce:
Annonce:

Elefantpasser for en dag

Tag en afstikker fra badeferien i Phuket og kom i nærkontakt med de store dyr.

Huden er lidt ru, ånden er varm, og elefanten meget ferm med snablen . Og den tager gerne imod flere portioner, selv om der ikke er plads til mere i munden. (Foto: Jonas Hüttel)
Huden er lidt ru, ånden er varm, og elefanten meget ferm med snablen . Og den tager gerne imod flere portioner, selv om der ikke er plads til mere i munden. (Foto: Jonas Hüttel)
Annonce:
Følg Ferie

Hvis man nogensinde skulle være i tvivl om en elefants intelligens, eller hvorfor de husker så godt, så er det bare at kigge dem i øjnene.

Som de trækker nærmere sammen med deres mahout – elefantpasser – kan man tydeligt mærke og se, at de ved, hvad der skal ske de kommende timer.

Af Thailands cirka 2000 elefanter i fangenskab har denne gruppe også en temmelig god tjans. De bor i Elefant Hills nord for Phuket i nationalparken Khao Sok og lever et rigtigt driverliv.

Her kan turister få lov til at komme i nærkontakt med de store dyr, og som del af Siam Safarias såkaldte 'Elephant Experience' kommer man helt tæt på.

Din tur
Der indgår ganske vist en tur i junglen, hvor man rider på elefantens ryg. Men det er i den første del af programmet, at denne oplevelse adskiller sig fra andre trekkingture med elefanter.

Gæsterne skal nemlig tage del i elefantpasserens hverdag.

Annonce:

Maden skal forberedes. Dyrene skal fodres, og bagefter skal de vaskes for at holde parasitter væk – også bag ørene.

Sikke en snabel
Elefanterne og deres mahout danner par for hovedparten af deres liv, og faktisk strejker elefanterne, hvis der ikke bliver taget ordentligt hånd om dem. Så eksempelvis elefantbadningen er ikke for turisternes skyld.

Selv om der ikke er gået en dyrepasser tabt i dig, så er det svært ikke at blive fascineret, når man langer melon og bambus hen mod de vældige gab. Grådigt, men med sikker snabel labber elefanterne i sig.

I det hele taget er snablen et kapitel for sig. Den alene gemmer på 100.000 muskler – mennesket har i alt sølle 639 – og der er altså noget mere eksotisk over at røre ved sådan en, når man fodrer den, end at give gulerødder til geder i en dansk zoo.

Annonce:

Thailand har kun 1000 vilde elefanter tilbage, og det er efterhånden småt med områder, hvor de kan leve vildt. Tidligere blev de brugt i skovhugningsindustrien, men siden den thailandske regering i slutningen af 80'erne indførte forbud mod skovhugst, er turisme den eneste vej, disse elefanter kan overleve.

Stor begejstring
– Det er vigtigt ikke at have ondt af dem. De her dyr er født i fangenskab. Og elefanter er store dyr, som har brug for at røre sig, fortæller Jonathan Chell, som er marketingchef for Siam Safari.

Alligevel er det hans håb, at folk på sigt vil komme til Elephant Hills for at være i nærkontakt med dyrene i stedet for bare at ride på ryggen af dem.

Oplevelsen vil appellere til alle, som er glade for dyr og ikke bange for at få en smule elefantsnot på hænderne. For de alleryngste børn kan oplevelsen godt være lidt overvældende.

– Børn reagerer meget forskelligt. De mindste bliver nogle gange lidt forskrækkede over de store dyr, men de fleste er meget begejstrede, siger Jonathan Chell.

Annonce:

'Elefant Experience' kan laves som endagstur, men indgår også i selskabets to- og tredages-ture i regnskoven nord for Phuket. Så hvis man ikke ønsker at tilbringe en halv dag i bil, er det en god idé at tage en tur med overnatning.

Kommer man fra Khao Lak, kan en endagstur bedre forsvares.

Ekstra Bladet var inviteret til Thailand af Spies og Thomas Cook.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: