Kaos i Moskvas lufthavne

Tusindvis af desperate passagerer er strandet i Moskvas lufthavne uden mad og drikke og fungerende toiletter

Vejret har givet enorme forsinkelser mange steder i Nordeuropa, men det er ikke noget at regne, når man ser på de strabadser, som passagerer de sidste tre dage er blevet udsat for i Moskvas to store lufthavne. Det er endt i protester, slagsmål og desperation.

Det er så alvorligt, at den russiske anklagemyndighed tirsdag indleder en undersøgelse af, hvad det er, der er hændt i lufthavnene Domedovo og Sjeremetjevo.

For at 'beskytte passagernes rettigheder', hedder det.

Tusindvis af mennesker har siddet fast i lufthavnene de sidste tre dage uden vådt eller tørt. Toiletterne er brudt sammen, og Domedovo har været uden strøm, efter at tung sne og is fik el-kabler til at knække. Og mange fly er forsinket - meget forsinket.

- Folk er på randen af et nervøst sammenbrud, fortæller en passager.

Fordi der ikke er nok forsyninger i lufthavnene, er priserne på det sorte marked skudt i vejret. En flaske vand koster op mod 100 kroner, fortæller passagerer. Taxichauffører tager næsten 1800 kroner for at køre de 40 minutter til Moskva.

I Sjeremetjevo satte hundredvis af passager sig på gulvet og bankede med blå plastikbeholdere, mens de råbte 'skam jer'.

Direktøren i lufthavnen, Mikhail Vasilenko, siger, at de mange forsinkelser skyldes isslag og de enorme mængder is, der lægger sig på flyene.

Men mange mener, at myndighederne og de ansvarlige i lufthavnen har ansvaret for det store kaos. En blogger skriver, at lufthavnen ikke sørgede for en rampe, da en ambulance skulle hente en lille pige med et hjertetilfælde.

- Havde vi været i USA, så ville I være hevet i retten, og resten af medarbejderne ville være brændt på bål af affald, uden at det ville få straffemæssige følger, skriver en anden.

Mange klager over, at de er blevet kostet fra den ene kø til den anden. Det udløste i et tilfælde et større slagsmål.