Yoga på Lesbos så tårerne triller

Tag på en mærkværdig rejse i dit indre. Yogaferie er zen for sjælen - prøv det, hvis du tør!

Yogaferier er for krop og sind.
Yogaferier er for krop og sind.

Dag 1
Det ser forkert ud. Indholdet i min kuffert: Løse bukser, blomstrede bukser, løbebukser. Slatne trøjer, sports-bh og flade sko. Alt for meget søndagstøj og alt for få stiletter og korte kjoler.

13 timer senere sidder jeg bænket med en velfortjent suppe serveret efter rejsen fra København til Lesbos i Grækenland.

- Du skal betragte dette som din indre rejse. Denne uge er til for dig... Forbered dig på følelsesmæssige udfordringer og psykiske rutsjeture.

Rejseguide og instruktør Karina Helsted forbereder os inden sengetid på ugen. 'Os' er den gruppe af individer, der har valgt en anderledes ferie. En ferie i velværets tegn: Yogaferie.

Den kvindelige flok er lige så forskellig som alderen fra 28-57: Karrierekvinder, arbejdsløse, gravide, fraskilte, homoseksuelle, københavnere, jyder, teoretikere og fabriksarbejdere, yogaproffer og yoganovicer... Personligt hører jeg til den sidste kategori, men nu er jeg flygtet fra hverdagens stress og alskens elektroniske afhængighed - for kun at lade én ting op - mig selv!

Dag 2
Klokken er 06.50, da jeg i slatne gevandter og yogamåtte når den polygonformede sal. Flere ligger allerede som solstråler i en cirkel på måtter og ligner små tæppeindrullede pupper. Stilheden er massiv.

- Trææææk vejret ind - oooooog pust langsomt ud, næsten hypnotiserer underviseren.

Vi har først fokus på åndedrættet. Dernæst udsættes min krop i to timer for alverdens stillinger med uvante navne og begreber. Rod-, kron- og hjerte-chakra. Ploven, Dronningen, Kobraen. Muskler spændes, løsnes, ben i krampetilstande og glemte lemmer, der gør ondt. Maven ud, maven ind, træk vejret ind og pust ud.

Resultat: Efter morgenmaden kl. 09 forplantes en latent dunken under panderynkerne på mig resten af dagen. Yogaen har sat gang i mit system. Affaldsstofferne er på vej ud af kroppen, forlyder det.

Men mine 'buddhistiske tømmermænd' følger mig stadig, da vi indleder aftentimen kl. 16. Sveden pibler frem. Jeg må åbne et vindue. Står i en fuldstændig akavet stilling med arm og legeme vredet halvt af led. Giver op. Maven stritter imod. Kvalmen lurer. Da jeg går i seng kl. 22, har jeg dog ikke tænkt på arbejde eller computer en eneste gang. Og hovedpinen er forsvundet.

Dag 3
Jeg ser det mærkværdige spejlbillede af en grim tunge, som jeg skraber ren for affaldsstoffer med en teske. Så børster jeg gudhjælpemig tænder i rent salt. Effekten er dog behagelig. Det kaldes renselse.

Mit mystiske morgenritual bliver symptomatisk for dagen. Under morgenyogaen triller tårerne pludselig ned ad mine kinder. Vi ligger under tæpper til afspænding og følger terapeutens billede, hvor jeg møder mig selv som lille. Jeg er hverken præmenstruel, har hjemve eller traumer over mine tykke barnekinder, men jeg tuder altså.

Timen startede ellers med en opsang: Ingen kaffe, brød og sprut, ingen chokoladekiks og sukker. 'Askesen' er sat ind. Da vi går ned til morgenmad, spiser ingen sirup på yoghurten.

Aftenyogaen ender i en sand ud-af-kroppen-oplevelse. Sluserne åbnes igen. Hænderne snurrer som en højspændingsmast. Jeg fyldes af tristesse, taknemmelighed og lykke på én gang. Tårerne triller, og jeg aner ikke hvorfor. Alle tuder. Min sidekvinde forlader lokalet. En må hjælpes op. Andre begynder at grine over det sekt-agtige trance-flæberi. For at dulme 'chokket' slutter jeg derfor dagen af med te og et hemmeligt antal chokoladekiks. Jeg skraber dem jo alligevel af tungen i morgen.

Dag 4
Ømheden er sat ind efter de uvante stræk og torturlignende tovtrækkeri. Men vi starter lige på og hårdt: Op og stå på storetåen. PÅ storetåen. Op på tåspidserne og løfte, sænke hælen. Øvelsen er sindssyg! Så til 'Navlekrigeren'. En øvelse jeg simpelthen ikke evner, men den kan angiveligt helbrede alt. Maven tømmes for luft, og mens man holder vejret, skal mavemusklerne bølge som en slangekrop. Forvirret? Jeg hiver i stedet efter vejret. Har for mange spændinger i maven, lyder det.

Vi fortsætter med 'Yogaens Dronning', 'Båden', 'Solhilsner', 'Kobraen'. Øvelserne er ved at sætte sig - også i leddene, for jeg opdager, at jeg ikke længere får kvalme. Afspændingen af hele kroppen er min favoritdisciplin. Eneste minus er, at de meditative elementer ofte sender mig i drømmeland. Jeg vågner da også her ved mit eget ucharmerende snork.

Dag 5
Utroligt som 15 kvinder i ét lokale kan være så stille. Og i næste nu lyde som et helt bordel eller en fødselsforberedelsestime: 'Mmm'. 'Aah'. 'Uhh', stønnes det under de lange stræk, og afløses af 'Hu hi, hu hi', når vi i lotusstilling løfter og sænker armene lynhurtigt. Det er følelsernes og lydenes frirum. Én slår en højlydt prut. Alle griner. Lettede over, at det hidtil er lykkedes at holde ens egne gasser lydløse. Også skedeprutterne, som vi er advaret om, er en helt naturlig fanfare, når man arbejder med disse regioner.

Eftermiddagen går med decideret meditation med 'lotusknude' på benene. Meditationen giver mig en indiskutabel ro og velvære. I en hel time sidder vi som fastfrosne stumme figurer, imens solen går ned over Lesbos.

Dag 6
Jeg vågner før vækkeuret. Skraber min tunge og børster med salt. Er fuld af energi med en behagelig ømhed i kroppen. Har fået favoritøvelser, og selv om jeg til tider stadig er tæt på krampe under øvelserne, føles det fuldendt godt.

Forundres igen - nu over kæbemassage. For ikke at tale om selv-massage af brystbenet. Kønt ser det ikke ud, men dagens aha-oplevelse er dog, da jeg ved at dreje hovedet bagud pludselig kan se mine hæle. Jeg bliver svimmel, lider, men lethedsfølelsen i skulderpartiet er bagefter opløftende. Og så mærker jeg endelig 'suset' i 'Navlekrigeren'. Min krop fyldes af en fantastisk ro, da vi slutter med at meditere til musik. Kun salighed eksisterer.

Dag 7
Sidste reelle yogadag. En stressfaktor med hverdagen lige om hjørnet, men det får dagens tåmassage mig til at glemme. Ikke mindst fordi det nu går mere smidigt end hidtil.

Efter fem dage føles mine overarme ømme, men stærkere. Mavemusklerne fastere og mere markante, og 'nye' muskler er dukket op. I dag formår jeg endvidere, vist første gang siden folkeskolen, at stå i bro i et helt minut. Ved afspændingen holder jeg mig ved bevidsthed, og under meditationen svæver mine lemmer. Jeg ER overordnet velvære. Solen, yogaen, medmennesker, vores gæstfrie værtspar, omgivelserne, dagen, livet.

Dag 8
Ferien er slut. Hjemme er jeg straks tilbage i hverdagens korrespondance-virvar af sms, msn, mail, telefoner, møder og opgaver. Men jeg er som afskærmet af et usynligt værn af ro, koncentration, fordybelse, hjerterum, tålmodighed og positive tanker omkring mig.

Jeg tror, det må være det, man kalder zen.

Hvad er yoga
Yoga er en 5000 år gammel livsstil, åndelig disciplin, motion eller træningsform, der via dybtgående afspænding i kroppen og fysisk træning stræber efter den bedst mulige sundhedstilstand, hvor krop og sind er og forbliver i harmonisk balance.

Yoga er et effektivt middel mod muskelspændinger og har en alsidig og dybtgående virkning på hele kroppens psykofysiske struktur.

Meditation er yogaens vigtigste energi. Gennem meditation genvinder man sindets oprindelige renhed og styrke ved at samle tankerne i ét punkt, glemme alle andre tankestrømme og være til stede i nuet. Øger koncentrationsevnen og nedbringer stress.

Hatha-yoga er en særlig yogaform, hvor de klassiske yogastillinger kombineres med meditation og åndedrætsøvelser. Øvelserne udføres i et roligt og afstressende tempo for at nå helt i dybden.

Hatha repræsenterer dualiteterne i livet. Yin og yang, det maskuline og feminine, lyset og mørket.

Priser
Fly: Fra 1500-2500 kr.
Logi: Milelja Guesthouse fra 2100-3500 kr. Der er fire hovedmåltider + morgenmad med i prisen. Resten betaler man selv. Beregn ca. 100-150 kr. pr. måltid.
Yogaundervisning: 2500 kr. i seks dage fire timer dagligt.
Selvvalgte behandlinger: Fra 300-700 kr.
Se mere på www.milelja-inselgarten.com og www.dyssekildeyoga.dk.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde