Annonce:
Annonce:

10 ting, man ikke gør i Thailand

Thailand er et af danskernes favoritrejsemål. Men der er visse ting, man lige skal have med i overvejelserne, når man befinder sig i smilets land

Gå aldrig ind i et hus eller en forretning med sko på. For slet ikke at tale om templer eller hellige steder. (Foto:AP)
Gå aldrig ind i et hus eller en forretning med sko på. For slet ikke at tale om templer eller hellige steder. (Foto:AP)
Annonce:
Følg Ferie

1. Kritiser aldrig kongen eller hans familie offentligt. Det kan opfattes som majestætsfornærmelse – og ikke alene det – det kan give lange fængselsstraffe.

Annonce:

Thaierne selv taler med lav stemme, når de, om end sjældent – diskuterer forhold, der vedrører den kongelige familie. Eksempler: – 41-årig Australsk forfatter idømt tre års fængsel for utilbørlige påstande i en bog.

– 57-årig schweizer idømmes ti års fængsel for at oversprøjte kongeportræt med sort maling.

– 34-årig Thai laver cyberfornærmelse imod kongehuset og idømmes ti års fængsel

2. Billeder og statuer af Buddha anses for hellige, og man skal derfor omgås dem med den højeste form for respekt.

Munke er ophøjede og hellige. En kvinde må ikke røre en munk, give ham noget direkte eller bare strejfe hans klædning med sin hånd. Han vil herefter skulle udsætte sig selv for omfattende renselsesceremonier.

En familie, som var kravlet op på en Buddha-statue for at lade sig fotografere, blev for nogle år siden idømt fængselsstraf. Retten overhørte totalt familiens indvendinger om, at de bestemt ikke havde haft i sinde at fornærme nogen.

3. Klap ikke folk på hovedet. Hovedet er den mest ophøjede del af kroppen og som sådan helligt. Thaier bryder sig meget lidt om det, vi andre anser for helt naturligt, nemlig at kysse på kinden eller klappe på hovedet.

4. Lige så helligt hovedet er, lige så uhellige er fødderne. Fødder anses for snavsede, den laveste del af kroppen. Brug derfor aldrig fødderne til at pege med eller anbringe dem på stole eller borde. Det anses for toppen af uhøflighed. At træde på noget, som indeholder kongens portræt, f.eks. mønter og pengesedler er absolut tabu.

Fødder skal ALTID pakkes pænt væk, IKKE vises frem. Læg mærke til, hvordan thaier sidder i templer eller ved bordet – eller rettere på gulvet. Benene er bøjet ind under kroppen, og man støtter sig med den ene arm for at sidde oprejst. Stillingen er meget ubekvem for vesterlændinge.

5. Gå aldrig ind i et hus eller en forretning med sko på. For slet ikke at tale om templer eller hellige steder. Det vil blive taget MEGET ilde op. Se efter, om der er sko foran en forretning eller et hus. Hvis der er, så tag skoene af selv.

6. Peg ikke direkte på personer. Man kan pege på ting – men ikke på mennesker. Det opleves som meget ubehageligt af thaier. Historien fortæller, at kongen, for at statuere et eksempel, kunne finde på at kalde en landsbys beboere sammen, for så at pege på nogle undersåtter, der straks måtte lade livet. At pege på nogen genkalder denne historie.

7. Vis ikke følelser offentligt. Selv det at holde i hånden er ikke velset. For slet ikke at tale om kys eller omfavnelser. Thailandske ægtepar kan finde på at gå efter hinanden, som om de nærmest ikke kender hinanden. Men underligt nok kan to personer af samme køn godt holde hinanden i hånden eller rundt om skulderen. Logik?

8. Thaier er meget sky over for nøgenhed af enhver art. De bader f.eks. oftest med alt tøjet på. Det virker derfor også stødende, at man går rundt på hovedgaden i en strandby kun iført bikini.

For kvinder: Gå altid med bh. Det er ikke velset at vise ’bodyparts’, inkl. brystvorter.

Selv de frække damer bruger bh.

For mænd: Brug badeshorts – ikke leopard-hylere. Thaier har det ikke godt med, at man kan se for meget af den mandlige anatomi.

9. Vis respekt over for øvrighedspersoner. Især politi. De diskuterer ikke. De bestemmer. Så det er med at holde masken, se venlig ud, mens den groveste uretfærdighed bliver ført ud i virkeligheden. Oftest er det ved politikontroller på hovedvejene, at man oplever det.

10. Og så til sidst: Der er et skældsord, som anvendes, når det begynder at gå hedt til:

’Ai Lao!!! ’– prøv det – og løb for livet!

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Det er en alvorlig situation, siger Mette
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: