Dødsoprydning på Everest

Døde kroppe og andet affald sviner på toppen af verdens højeste bjerg. Modige bjergbestigere risikerer livet for at rydde op

Det bliver med livet som indsats, at 20 bjergbestigere skal gøre rent på Mount Everest.(Foto: AP)
Det bliver med livet som indsats, at 20 bjergbestigere skal gøre rent på Mount Everest.(Foto: AP)

Jeg besteg engang lidt af Mount Fuji i Japan. Jeg kom ikke så højt op, men bare på den lille stigning jeg nåede, var der enkelte brækklatter her og der fra folk, som ikke helt kunne tåle højderne.

Så jeg kan blot forestille mig hvor klamt, der er langt oppe på Mount Everest.

Lig på toppen
Miljøaktivister siger da også, at bjerget er fyldt med efterladenskaber fra tidligere ekspeditioner, men også ligene af bjergbestigere, der ikke kom ned i live, ligger og flyder.

Livsfarlig ekspedition
Det har en gruppe af de bedste nepalesiske bjergbestigere nu tænkt sig at gøre noget ved. De risikerer liv og lemmer ved at rydde op på verdens højeste bjerg, men de mener, at det er nødvendigt, skriver Courier Mail.

- Everest er ved at miste sin skønhed, lyder det fra lederen af den kommende ekspedition, 30-årige Namgyal Sherpa, som hele 18 gange har besteget det legendariske bjerg.

- Toppen af bjerget er fyldt med ilt flasker, flag, reb og gamle telte. Mindst to døde kroppe har ligget der i årevis, siger han.

Dødens zone
Sherpa samler derfor et hold på 20 modige mænd, som alle har besteget Everest tidligere. Den farefulde færd er planlagt til april, som giver de bedste betingelser for bjergbestigning på de kanter.

Holdet vil forsøge at nå op til dødszonen på 8000 meter, hvor der ikke er nok ilt til at holde liv i noget. Det modige team skal fjerne mere end to tons skrald, som er blevet efterladt gennem tiden.

Hver bjergbestiger vil klatre op i dødszonen flere gange og tage omkring 15 affald med ned ad gangen.

- Vi tager en stor risiko. Ingen har før prøvet at gøre rent på Everest i den højde. Det bliver svært, men vi er sikre på, at det nok skal lykkes, lyder det fra Sherpa.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen