Top tossede træer

Tosset med træer? ekstrabladet.dk/ferie giver dig her en guide til nogle af verdens mest spektakulære af slagsen

En skive af den enorme cypres i Mexico kunne lægge gulv til et gennemsnitligt dansk parcelhus. (Foto: Bobak Ha'Eri/ Wikipedia)
En skive af den enorme cypres i Mexico kunne lægge gulv til et gennemsnitligt dansk parcelhus. (Foto: Bobak Ha'Eri/ Wikipedia)

Circus Træerne (Californien)
Som en slags hobby begyndte den amerikanske bønnebonde Axel Erlandson i 1925 at plante, flette, bøje og på alle mulige måder manipulere en masse træer i sin baghave. Resultatet blev, år senere, da træerne var vokset sammen på forskellig vis, ganske spektakulært.

Kæmpe træer i kurveflet, træer sammenvoksede til store buer, kubiske træer – udvalget er stort og forundringen ligeså hvis man tager en tur igennem disse besynderlige botaniske kunstværker, der går under navnet "Cirkus Træerne".

Erlandson, der i øvrigt aldrig afslørede præcis hvordan han lavede sine træer, er i dag død og borte, men mange af hans træer blev opkøbt af rigmanden Michael Bonfante, og kan i dag ses i hans forlystelsespark Gilroy Gardens, i Gilroy, Californien.

Kapel-egen i Allouville-Bellefosse (Frankrig)
Selve egen er næsten 900 år gammel og et af Vesteuropas største træer, hvilket i sig selv er ganske interessant - specielt, hvis man er ekstra botanikinteresseret. Den virkelige attraktion kan man dog takke den lokale præst, Abbot Du Détroit for.

Han har muligvis aldrig fået lov til at have en træhytte i baghaven som barn, for i 1669 fik han nemlig den ide, at bygge et lille kapel til ære for den hellige jomfru Maria oppe i det dengang allerede enorme, og desuden hule tre. Kapellet er senere blevet udbygget, og udgør i dag en ret stor del af det gamle egetræ.

General Sherman og Drive-Thru Træerne (Usa)
Ja ja – vi ved det. I USA skal alting jo gerne være det største og det vildeste. Også deres træer. Muligvis derfor har amerikanerne med utroligt tilbagevirkende kraft sørget for, at verdens største træer gror netop der i landet.

De enorme Sequoia-træer, med det fine latinske navn Sequoiadendron giganteum gror i flere tusinde år. Det største nulevende, der er blevet døbt General Sherman, står 84 meter højt i Sequoia national park i Californien.

En anden lidt mindre Seqouoria art, Kyst-Redwood træet, er dog stadig er ganske imponerende i omfang. De gror flere steder i Californien, og fire af dem har nået størrelser, så man har fundet det nemmere at bore en tunnel og føre den californiske landevej durk igennem dem, i stedet for at køre uden om.

Montezuma Cypress: Tule Træet (Mexico)
Usa har muligvis verdens højeste og verdens største træer. Men det bredeste af slagsen ligger i nabolandet Mexico. Nærmere bestemt nær byen Oaxaca, hvor den enorme Montezuma Cypres, der går under navnet Tule-træet står.

Ikke forfærdeligt højt – bare almindeligt kæmpestort – men med en omkreds på 58 meter er det alligevel en imponerende vækst, der langt overskygger den kirke, den står ved siden af.

Det ensomme træ i Ténéré (Niger)
I den vestlige del af Sahara, i staten Niger lå engang en akacielund. Som klimaet i regionen blev tørrere og varmere døde lundens træer dog ud. Alle, undtagen et. Et akacietræ overlevede midt i, hvad der nu var en gold ørken.

Der stod det så med 400 km. i alle retninger til nærmeste nabotræ. Det absolut ensomste træ i verden. Dog vajede dets krone utrætteligt i ørkenvinden ind til 1973, hvor det på nærmest ufattelig vis lykkedes en libysk ørkenbrandert at brage ind i det i en Landrover og gøre transformationen fra akacielund til ørken komplet. Et stykke præcisionsarbejde uden lige.

I dag er der rejst en skulptur af træet, hvor det stod. Som minde om det berømte træ, og måske også for at minde os om, at ligegyldigt hvor gode betingelser Moder Natur giver os for at undvige, så skal det nok lykkes menneskeheden at pande hende ned.

1 af 6 Nogle af de mange "cirkus træer" er decideret udfordrende. Vi vil lade det være op til læserne selv, at bedømme formen på dette eksemplar. (Foto: Gilroy Gardens)
2 af 6 Det er et træ - men det er også en kirke... (Foto: Wikipedia)
3 af 6 Det ensomme træ. i 1973, Før det blev kørt ned. (Foto: Wikipedia)
4 af 6 I dag står der en skulptur, hvor det ensomme træ engang stod. (Foto: Wikipedia)
5 af 6 General Sherman er så stort, at eks-præsident Bush ser ud til at have svært ved at magte det. (Foto: AP)
6 af 6 En skive af den enorme cypres i Mexico kunne lægge gulv til et gennemsnitligt dansk parcelhus. (Foto: Bobak Ha'Eri/ Wikipedia)
0 kommentarer
Vis kommentarer