Græd med jøderne

Jerusalems gamle bydel huser nogle af de helligste steder for såvel jøder, kristne som muslimer. Og for kristne er julen noget særligt

Der er trængsel i basarens snævre gyder. (Foto: Jesper Møller)
Der er trængsel i basarens snævre gyder. (Foto: Jesper Møller)

Manden rokker frem og tilbage med overkroppen som i en slags trance, mens han med lukkede øjne mumler en række bønner.

Hans skæg er langt, og bortset fra den hvide skjorte er han klædt helt i sort - inklusive den lange skødefrakke og stive hat, der er karakteristisk for de mandlige, ortodokse jøder.

Vi befinder os ved Grædemuren i Jerusalems gamle bydel. Muren er jødedommens helligste sted, og den er en del af muren, der i sin tid omgav jødernes tempelplads.

Det er tabet af datidens tempel, som jøderne i dag begræder ved muren, og det er netop den grådlignende bøn, der givet Grædemuren sit navn.

Selv om de ortodokse jøder er i overtal, er der mange andre til stede. Unge i farvestrålende tøj med en kalot på hovedet, soldater i uniformer, og så er der alle os turister, der også får udleveret en kalot ved indgangen.

Flest mænd
Mange afslutter deres bønner med at kysse muren, mens andre propper sammenfoldede papirlapper med bønner og ønsker ind i murens sprækker. Sidstnævnte tradition er blevet så udbredt, at hver en lille sprække efterhånden er fyldt med papir.

Grædemuren er opdelt i to afdelinger for henholdsvis mænd og kvinder.

Ikke mindst hos mændene hersker der en helt særlig og forunderlig stemning, og Grædemuren er suverænt det mest fascinerende sted at besøge i Jerusalem.

Muslimsk helligdom
Jødernes tabte tempel lå på Tempelbjerget, der hæver sig over Grædemuren. På selve Tempelpladsen finder man i dag Klippemoskéen, der uden sammenligning er bydelens smukkeste bygningsværk.

Moskéens gyldne kuppel kan ses på lang afstand, og tæt på er det de farvestrålende mosaikker, der gør bygningen til en særlig visuel nydelse.

Andetsteds på det lille Tempelbjerg ligger yderligere en moské - den kæmpestore Al Aqsa, der har plads til 5000 bedende og er muslimernes tredjehelligste sted efter Mekka og Medina.

Tempelbjerget er således et helligt sted for både jøder og muslimer. Når man står ved grædemuren, og jødernes messende bønner blandes med lyden fra moskéernes minareter, hvorfra der indkaldes til bøn, er det virkelig en kontrast af dimensioner.

Så indser man for alvor, hvorfor Jerusalems status er et så stort og følelsesladet problem, og hvorfor byen formentlig til evig tid vil være et stridsspørgsmål mellem nogle af verdens førende religioner.

En sand labyrint

Jerusalems gamle, muromkransede bydel består af et væld af snævre gader, hvoraf nogle er overdækkede. Selv med et bykort ved hånden er det næsten umuligt ikke at fare vild i de krogede gyder, men da bydelen ikke er større end en kvadratkilometer, kommer man hurtigt på rette vej igen.

Det gælder altså om blot at slentre rundt og nyde den fremmedartede og eksotiske stemning. Her fornemmer man virkelig Mellemøstens mystisk, og med lidt fantasi kan man sagtens forestille sig Jesus, hans disciple samt alverdens erobrere gå omkring i de smalle stræder.

I Jesu fodspor
Jerusalems gamle bydel er ikke blot hellig for jøder og muslimer. Få hundrede meter fra Grædemuren og Tempelbjerget kan man gå i Jesu sidste og blodige fodspor, der er hellige fodtrin for alle kristne.

Via Dolorosa - Smertens Vej - er angiveligt den strækning, hvor Jesus slæbte sit eget kors fra domsafsigelsen af Pontius Pilatus til sin korsfæstelse. Om ruten er historisk korrekt, ved ingen, men i dag er 14 steder langs vejen markeret med små tavler.

De sidste fem ligger i Den Hellige Gravs Kirke – i daglig tale blot Gravkirken – og heriblandt er stederne, hvor Jesus angiveligt blev korsfæstet og begravet. Mange tvivler på, at begivenhederne fandt sted netop her, men det afholder ikke alverdens kristne fra at valfarte til Gravkirken, der regnes for deres vigtigste helligdom.

I juledagene er der ekstra mange besøgende. Et stort antal kristne pilgrimme drager til Jerusalem for at besøge Gravkirken samt byen Betlehem, hvor Jesus angiveligt blev født. Betlehem ligger blot ni km fra Jerusalem på den såkaldte Vestbred, der er under palæstinensisk hjemmestyre.

Masser af butikker
Det er ikke blot de historisk interesserede, der får fuld valuta for pengene i Jerusalems gamle bydel. Også de shoppeglade har uanede muligheder, idet bydelen rummer et væld af små forretninger og boder, hvor alverdens varer er til salg.

Fra Jaffa-porten, der er hovedindgangen til den gamle bydel, går en smal vej direkte ned til Grædemuren. Gaden vrimler med butikker og er en del af den berømte sukh (basar), der også tæller en del af Via Dolorosa.

Vareudbuddet i sukh’en er enormt og spænder lige fra træfigurer af Jesus på korset til lædertasker og smykker af tvivlsom kvalitet. Som i alle andre, mellemøstlige basarer er det klogt om at prutte kraftigt om prisen.

Koldt om vinteren
Jerusalem kan opleves på rundrejsen 'Israel - en rejse i tid og sted', som udbydes af Tema Rejser. Læs mere på temarejser.dk.

Israel kan være kold om vinteren samt ganske lun i højsommeren, så temperaturmæssigt er forår og efterår at foretrække. Dog ligger Jerusalem i 800 meters højde, så her er det ofte lidt køligere end i resten af landet.

Læs mere om Jerusalem på jerusalem.muni.il.

Vidste du
- at den gamle bydel er opdelt i fire kvarterer - det jødiske, kristne, armenske og muslimske.
- at der bor omkring 15.000 mennesker inden for murene. Specielt det jødiske kvarter er meget attraktivt, og her finder man Israels dyreste priser på lejligheder.
- at syv porte giver adgang til bydelen.
- at muren rundt om den gamle bydel er fire km lang, og det er muligt at spadsere hele vejen rundt.
- at den gamle bydel for længst er optaget på UNESCO's såkaldte verdensarv-liste.

1 af 4 Børnearbejde er ikke forbudt i Israel, og man skal ikke være gammel for at passe en salgsbod. (Foto: Jesper Møller)
2 af 4 Grædemuren er jødedommens helligste sted, og den er Jerusalems mest fascinerende seværdighed. (Foto: Jesper Møller)
3 af 4 Klippemoskéens gyldne kuppel kan ses på lang aftsnad og er den gamle bydels smukke vartegn. (Foto: Jesper Møller)
4 af 4 Der er trængsel i basarens snævre gyder. (Foto: Jesper Møller)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere