Vild shopping i Wien

Wien har elegante butikker og funky små bikse, men intet slår kejserbyens mange julemarkeder

I Wien kan du både møde de markante indslag af fornem klassisk kultur - som den her er markeret af lysekroner i en gågade - og af hyggelige og varierede julemarkeder. (Foto: Jakob Jørgensen)
I Wien kan du både møde de markante indslag af fornem klassisk kultur - som den her er markeret af lysekroner i en gågade - og af hyggelige og varierede julemarkeder. (Foto: Jakob Jørgensen)

Østrig bliver nærmest overrendt af danskere om vinteren. Men det er mest skisportsstederne, vi søger ned til. Ikke kejserbyen og hovedstaden Wien, som fortjener mindst lige så megen opmærksomhed som pisterne.

Byen fortryller og forfører. Især ved juletid, når små lys glimter fra træerne, gågaderne er pyntede langt mere overdådigt end vores egne, hestevogne kører side om side med sporvogne - og de mange julemarkeder breder sig på forskellige pladser.

Jul på slottet
Et af dem er Schönbrunns, som fylder slotspladsen foran de tidligere kejseres slot. Og her er romantik for alle euroerne.

Rundt om det gigantiske juletræ står 60 boder i en nydelig bue. Duften af kanelbrød, småkager, brændte mandler og Glühwein hænger i luften og mødes med lyden af et kor, der synger julesalmer, så man næsten bliver hypnotiseret til at købe endnu et julehjerte i glas, en håndsnittet træskål eller en gammeldags tinsoldat.

Et andet og mere folkeligt marked er det store adventmarked på Rådhuspladsen. Juletræet knejser over det hele med hundredvis af røde hjerter, og karrusellen kører bogstavelig talt. Kommer du, når mørket er faldet på, kan du nyde dekorationerne i træerne og lyset fra rådhuset.

Her er 150 boder - nogle med billigt tingeltangel, andre med smukke keramikting og bivoks-lys. Og mange med julepynt, som ikke kan købes magen til herhjemme.

Cool jul
Jeg købte bl.a. ti guld-stiletsko til juletræet, og midt i mylderet - og med et glas glohedt Glühwein i hånden - sendte jeg en tanke hjem til den tomme plads foran Københavns Rådhus.

Tager man sporvogn 49 til Stiftgasse, kommer man til et anderledes marked, Spittelberg.

Bydelen er Wiens Soho med hippe butikker og gallerier, og dets marked er ikke samlet på en enkelt plads, men foregår ude i de hyggelige gader og i gårdene mellem de majestætiske bygninger. Her er en særlig stemning, og kvaliteten på de fleste varer er høj.

Smarte storbyborgere, funky unge, nysgerrige turister og børnefamilier finder alle hen til markedet, så undgå eftermiddagen, hvis du ikke er til menneskemylder.

Her findes alt hvad hjertet begærer
- Museumsbutikken i Kunsthaus Wien har krus, paraplyer, tryk, nøgleringe og en hel masse andet godt med Hundertwasser-motiver. Her er virkelig chancen for at finde anderledes julegaver i god kvalitet.

- Butikken i Museum moderner Kunst er også god. Her kan man blandt meget andet godt som manchetknapper og skåle købe en dørstopper formet som en rød stilet-sko - pris 100 kr.

- Anna Stein på Kettenbrückengasse nær Naschmarkt, er en Aladdins hule af god smag, men samtidig en butik, der også har halskæder med små pelskugler, unikke smykkeskrin og østrigsk snaps i gammeldags flasker.

- Nok er Østrig kendt for sine Mozartkugler, men i Wien er der mange butikker med fin, hjemmelavet chokolade - en af dem er Confiserie Altmann & Kühne på gaden Am Graben.

- Her fås det dejligste chokolade i de fineste, håndlavede æsker. Hvis man har smag for østrigske specialiteter, er Austrian Delights i Judengasse også et hit.

- Mariahilfer-Strasse er for Wien, hvad Strøget er for København. Ud over de traditionelle, internationale mærker, er her små specialbutikker.

- I nærheden ligger Lindengasse, som er en gåtur værd på grund af de hippe tøjbutikker.

Det skal du spise
Fancy restauranter af høj kvalitet ligger side om side med elegante cafeer, men en ting bør man prøve: Et besøg på en gammeldags restaurant med en tallerkenstor wienerschnitzel, brasede kartofler og et stort krus øl. Det er ikke stor gastronomi, men efter en hel dag ude i kulden, er det en oplevelse af de store at indtage en hel masse gris.

Bastei Beisl er uprætentiøs og folkelig, Figlmüller finere - til gengæld hævder de, at de har byens største schnitzler.

Gå ikke glip af kage og kaffe på et af de mange 'Kaffee-haus'. Det 120 år gamle Sluka nær rådhuset kan anbefales på grund af deres lækre kager. Prøv Sluka-kagen med nødder, chokolade og orangesmag. En kaloriebombe, der er værd at tage på for.

Hvis man er til lysekroner i loftet, store saloner og fornem service, er Demel stedet. Atter et konditori, der har mange års tradition bag sig, men som er i en helt anden liga end Sluka, der går mere op i kvaliteten end indretningen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere