Køb julegaverne i London

London er et mekka for shoppere - både i de elegante stormagasiner og de små, hippe kvarterer

Hvert år i november stimler londonere sammen på byens store shopping gader, når julelysene tændes. I år er der pakker og paraplyer over Oxford Street. (Foto: Getty Images)
Hvert år i november stimler londonere sammen på byens store shopping gader, når julelysene tændes. I år er der pakker og paraplyer over Oxford Street. (Foto: Getty Images)

Hvert år i starten af november venter londonerne i spænding: Hvad har det berømte stormagasin Harrods valgt som juleudsmykning i år? Der er altid et tema, som går igen i alle vinduer og rundt om i det enorme shoppingmekka, og hvert år overgår tidligere års udsmykninger.

Juleshopperen bør starte her. Både på grund af stemningen, selve bygningens elegance med stuk og lysekroner i loftet og de mange butikker, som sælger kendte mærker som Stella McCartney og Armani. Harrods er enorm, men gå ikke glip af 'Christmas world' på anden sal, hvor man kan gå amok i julepynt.

Let at komme rundt
Det er ikke billigt at handle i Harrods, men det er en stor oplevelse at gå rundt her, og når Visakortet er lænset, kan man gå ned på nederste etage og afslutte indkøbene med sushi eller engelske scones. Eller hvis det skal være fint: Et glas champagne i Harrods' champagnebar på første sal.

Men London er mere end Harrods og det lige så raffinerede Fortnum & Mason.

Det er markeder bredt ud over hele byen, butikker der har specialiseret sig i en enkelt ting som paraplyer eller trylleting. Det er gader som Sloane Street med det dyreste designertøj, og arkader som er pyntet overdådigt i juletiden.

Og så er der de røde dobbeltdækkerbusser, de sorte taxaer og den overskuelige og logisk opbyggede undergrundsbane, der tager dig rundt i hele byen på kort tid.

Covent Garden
Har mange typisk, britiske pubber og gode restauranter i alle prislag, og så ligger her nogle af Londons smarteste tøjbutikker.

Det overdækkede marked, the Covent Garden Piazza, har små, sjove specialbutikker som for eksempel legetøjsbutikken Benjamin Pollocks Toy Shop, hvis speciale er gammeldags dukketeatre. Her finder du også sæbebutikken Lush, der blandt andet sælger pink badesalt, massageolier og håndsæber med guldglimmer i.

Ved juletid er stemningen skruet ekstra i vejret med underholdning og udendørs servering under varmelamper blandt udsmykkede træer. Her kan man spise ristede kastanjer og drikke varm æblemost.

Camden
Camden er et funky og ungdommeligt kvarter, hvor facaderne er lige så spøjse og specielle som det, der bliver solgt i butikkerne.

Her kan man forsyne sig med punk-outfit, nittebælter, piercinger, goth-tøj, hippiekluns og alt det, der ikke kan købes i centrum af London.

Der er flere markeder, som man finder på en gåtur ned af Camden High Street. Stemningen er uformel og afslappet.

Notting Hill
En charmerende bydel med små og fancy butikker - flere af dem vintage og mange af dem ejet af unge, talentfulde designere, der endnu ikke er slået igennem.

Her kan man gøre mange kup. Det samme er tilfældet på Portobello Market, der er Londons mest berømte marked. Mere end en kilometer butikker, boder og stande med alt, hvad julehjertet begærer - fra billige 'I love London' T-shirts til smarte kjoler, dyre sko, brugt og ubrugt tøj samt gammelt skrammel.

Soho
Nabo til Covent Garden og et sted, hvor natklubber, cafeer og natteliv kører i højeste gear. Samtidig er der alternative tøjbutikker med mærker, der ikke findes herhjemme. Her finder man også Chinatown, som foruden de mange kinesiske restauranter har mange sjove butikker med kinesisk tingeltangel.

Solid kost i storbyen
London har restauranter og cafeer på næsten hvert eneste gadehjørne, men gå ikke glip af en portion fish and chips på en af de mange, charmerende pubber. Som regel får man hjemmelavet remoulade til den saftige, store fisk og de lækre, knasende kartoffelbåde. Og selvfølgelig skal måltidet krones med et skummende glas fadøl. Alle pubber har et imponerende udvalg både af flaske- og fadøl.

Billige butikker
Gør som nogle af Londons smarte stylister. Gå i Uniqlo og køb cowboybukser, toppe og lækre kashmir-bluser til få penge.

Et par brandhotte cowboybukser kan fås til cirka 500 kroner.

Eller smut i Top Shop på Oxford Street, der godt nok er en verdensomspændende kæde, men her er tøj, som ikke sælges andre steder end i London.

Efter shopping-turen
Kan man overhovedet være i London uden at se en musical i West End? Det kan man godt, men det er synd at lade være.

Stemningen i et engelsk teater er anderledes end i Danmark, publikum lever sig fuldstændig ind i forestillingen og synger gerne med, hvis det stikker dem.

Jeg vil anbefale, at man bestiller billetterne hjemmefra. Det kan man blandt andet gøre på arteudland.dk. Det er dyrere end at smutte ind i en af de små boder ved Leicester Square, men der er ofte udsolgt til de mest populære forestillinger som ’Mamma Mia’.

1 af 2 Juleindkøb kan være trættende for små børneben, men shoppingen går lidt nemmere, når der er butiksvinduer som dette hos Fortnum & Mason. (Foto: Getty Images)
2 af 2 Hvert år i november stimler londonere sammen på byens store shopping gader, når julelysene tændes. I år er der pakker og paraplyer over Oxford Street. (Foto: Getty Images)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere