Shanghai har både charme og selvtillid

Kinas største by kommer i verdens søgelys som vært for Expo 2010. Og den er noget af en mundfuld for nybegyndere

Den blå Expo 2010-maskot Hai Bao er her, der og alle vegne - også i Shanghais gamle bydel Old Town. (Foto: AP)
Den blå Expo 2010-maskot Hai Bao er her, der og alle vegne - også i Shanghais gamle bydel Old Town. (Foto: AP)

Gaderne er pyntet med logo-bannere, og overalt står en figur af den lyseblå maskot Hai Bao. Shanghai er i fuld gang med at pudse fjerene til verdensudstillingen Expo 2010, der åbner 1. maj.

Shanghai er stolt af værtskabet, som næsten kan måle sig med Beijings OL, og byen hamrer og tømrer for at gøre klar. Overalt - overalt - er en kran i gang med at rive ned eller bygge op.

Men på trods af byggerod og enorm iver efter at nå det hele på den halve tid er byen stadig indbydende. Enkelte steder ligefrem flot. Og helt sikkert spændende:

Fra de små gyder med knallertlarm og maddufte over de stille alléer i det franske kvarter til udsigten fra promenaden The Bund over på det nye futuristiske kvarter Pudong.

Med et indbyggertal, der officielt ligger på 18 millioner - og uofficielt nærmer sig 20 - og et areal på 375 kvadratkilometer, virker Shanghai som noget af en mundfuld.

Det franske kvarter
Det er den også, men samtidig virker centrum overskuelig og kan i nogen udstrækning tages til fods. Især French Concession - det franske kvarter med hyggelige alléer - er en gåtur værd.

Der er masser, masser, at tage sig til og se, men man kan sagtens beslutte at tage den med ro og samtidig stadig nå at opleve og se byen rigtigt.

Man undgår næppe en tur eller flere ned ad hovedstrøget East Nanjing Road, der ender ved Renmin Park - Folkets Park - der er et stort åndehul i den pulserende storby.

Heller ikke The Bund - promenaden ved floden - skal man misse. Selv om her vrimler med turistglade sælgere med plastiklir og andet bling, så er udsigten både dag og nat virkelig betagende: Den futuristiske bydel Pudongs oplyste skyline ligner noget fra en film, og især Oriental Pearl Tower - det store tv-tårn med lilla kupler - er fascinerende.

Tag derover en dag, men lad være med at bruge penge på The Bund Sightseeing Tunnel, der er en opreklameret metrotur i diskolys. Tag i stedet færgen til 35 øre for en billet, og gør det en dag, hvor byen ikke er tung af smog. Ellers kan det ikke svare sig at tage op på 88. etage i Jin Mao-tårnet.

Og nyd så de lave priser, hvad enten det er på mad, hotelophold eller vanvidsshopping. Lige meget, hvor meget umage du gør dig, vil du stadig have svært ved at bruge budgettet op.

Fakta om Shanghai
Valuta: 100 RMB (Renmimbi/kinesiske yuan) = 74 d.kr.

Klima: Fra ti grader i december og januar til gennemsnitligt over 30 grader i juli. Mest regn i juni og september, men det er ikke noget, der gør noget, da det kun sjældent står ned i stænger i flere timer.

Der er en del smog, men det svinger meget: Nogle dage er himlen blå fra morgen til aften - andre dage er sigtbarheden lav pga. forureningen, der hænger som grå dis over byen.

Transport: Metroen er effektiv og billig (3 RMB), men byen er ikke tæppebombet med metrostop, så der skal som regel suppleres med en lille gåtur. Taxaer er der masser af - de har en startpris på 11 RMB, og de fleste ture kan klares for under 20 RMB. Busser er der også, men køreplanen står på kinesisk, så den kan være svær at gennemskue.

Færgen til Pudong koster 0,5 RMB og tager ikke mange minutter. Det gør The Bund Sightseeing Tunnel til 40 RMB under floden heller ikke, men lige meget, hvor meget den anbefales i rejsebøgerne, så lad være med at bruge tid eller penge på den.

Fly dertil: Shanghai tur/retur er over en af de europæiske storbyer og tager ca. 13 timer. Priser fra 4000 kr.

Fra køjeseng til king size
Bestem selv, om du vil spare på rejsebudgettet og bo på sovesal til 40 kr. eller boltre dig i dobbeltsenge med udsigt over floden.

1 stjerne Har du ikke noget imod otte personer på ét værelse, står flere billige hostels til rådighed, hvor du kan få overnatning for omkring 40 kr. Eksempelvis det hyggelige Blue Mountain Hostel, som også tilbyder pool, bar, vaskemaskine, trådløst internet og et mindre menukort.
- 1072 Nong Quxi Road (Lu Ban Road metrostation)
- Bmhostel.com
- Hostelworld.com

5 stjerner Har du altid drømt om at prøve hotelluksus, er Shanghai stedet. Ikke mange andre storbyer kan tilbyde fem stjerner for omkring 800 kr. for et dobbeltværelse. Anbefalelsesværdig er Broadway Mansions Hotel lige nord for The Bund og en ti kroners taxatur fra centrum. Du bliver opvartet i hoved og røv samtidig med, at du nyder flodudsigten og skyskraberbyen Pudong.
- 20 North Suzhou Road
- Broadwaymansions.com
- Luxurytravel.com

Uden mad og drikke
- Bliver du forskrækket over ny mad - eller er du bare dårlig til at jonglere spisepinde - kræver det kinesiske køkken lidt mod. Her er mange sære ting, men som udgangspunkt er det altid muligt at finde noget lækkert og ufarligt.

- Aijsen er en kinesisk fast food-kæde med nudel- og risretter, super, salater og andet godt to stay eller to go. En skål ris med kylling og grøntsager koster ca. 15 kr., smager godt og mætter fint. Også deres supper er værd at smage.

- Et andet godt og nemt sted er Megabite, der typisk er den øverste etage i et stormagasin. Side om side ligger her restauranter med sydende pander. Billigt og lige til at pege på og få serveret.

MEN: Man skal lige vænne sig til, at fjerkræsaksen tilsyneladende er det mest anvendte redskab i det kinesiske køkken. De fleste retter serveres med ALT fra et dyr: skind, ben, brusk og fedt. Så der skal pilles og rodes lidt i gryden for at få bidder af reelt kød.

Men fortvivl ikke - det smager altså godt.

- Kan man ikke overskue bøvlet, så bestil grøntsagsretter. Eller tag på vegetarisk restaurant med 'snydekød' af tofu eller svampeprotein.

- Vær i øvrigt heller ikke bange for at købe en dumpling fra et gadekøkken. De små pakker med kød- eller grøntsagsfyld er et glimrende mellemmåltid.

Sprog og kultur
- I centrum står de fleste skilte på kinesisk og engelsk, så her er det nemt nok at finde rundt.

- En del unge forstår og taler udmærket engelsk og vil utrolig gerne hjælpe, hvis man henvender sig. Men de ældre generationer forstår ikke meget andet end ‘okay’. Til gengæld er kineserne vanvittigt høflige og hjælpsomme.

- Mange rejsebøger har en miniparlør med de mest anvendelige ord og fraser på kinesisk. Hav den med overalt, så du bare kan pege i den. I øvrigt kommer man også langt med gæt og grimasser, for kineserne er tålmodige som bare pokker.

- På restauranter skal man lige vænne sig til, at det er helt almindeligt at slubre, smaske og bøvse. Husk, at selv om det kan være virkelig generende, er det nu engang sådan, kineserne gør.

- Kø-kultur er ikke-eksisterende. Først til mølle-princippet er vejen frem.

- Og smil, smil, alt hvad du har lært. Kineserne forstår det, og straks er den kulturelle distance meget mindre.

Havfruen rejser 1. april
Den Lille Havfrue bliver udlånt til Expo 2010. Havfruen rejser til Shanghai 1. april næste år og vender hjem til Danmark 30. november.

I Shanghai skal hun sidde i den danske pavillon i vand fra Københavns Havn.

1 af 2 Man er ikke i tvivl om, at Shanghai skal være vært for verdensudstillingen, og flere steder har man talt ned til begivenheden i hele og halve år. Foto: AP
2 af 2 Den blå Expo 2010-maskot Hai Bao er her, der og alle vegne - også i Shanghais gamle bydel Old Town. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere