Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Se 2. Verdenskrigs mest berømte bombefly

Legendariske Memphis Belle, der gennemførte 25 bombetogter over Tyskland og Frankrig, bliver nu istandsat. Og du får lov at se på

Memphis Belle - her med den oprindelige besætning - skød otte fjendtlige fly ned, skadede 12 plus fem mulige nedskydninger. (Foto: AP)
Memphis Belle - her med den oprindelige besætning - skød otte fjendtlige fly ned, skadede 12 plus fem mulige nedskydninger. (Foto: AP)

Måske vil nogle indvende, at Enola Gay - B-29'eren der smed atombomben i Hiroshima - var af større betydning. Men der er sandsynligvis flere, der vil nikke genkendende til B-17-bombeflyet Memphis Belle, der i et halvt år fristede en langt farligere tilværelse i luftrummet over Tyskland og Frankrig i 1942-43.

Og det er blandt andet på grund af filmene ' Memphis Belle: A Story of a Flying Fortress' og ' Memphis Belle' - fra henholdsvis 1944 og 1990.

Det blev til imponerende 25 bombetogter over Frankrig og Tyskland for flyet, der i dag snart er færdigrestaureret, så alt fra den gennemsigtige plasticnæse til de dobbelte kaliber .50 maskinkanoner i flyet bagende er som dengang.

LÆS OGSÅ:

Se også: Bizart: Se Boeing 747 med en ekstra motor

Man agter dog ikke at pille ved den langbenede pin-up pige i den blå badedragt på flyets side over Memphis Belle-logoet.

Flyet skal om to år udstilles på National Museum of the US Air Force på Wright-Patterson Air Force Base nær Dayton, Ohio.

Skulle du dog komme til den amerikanske delstat inden da, kan du se selve restaurationen finde sted. Og det er der hårdt brug for. For stod i mange år på Mud Island i Mepphis, hvor tidens tand har sat sit præg, ligesom meget af indmaden var blevet skrællet bord af souvenirjægere.

LÆS OGSÅ:

Se også: Hun overlevede flystyrtet som den eneste

Flymuseet i Ohio er i det hele taget et besøg værd for flyentusiaster, der ligeledes vil kunne se en række skelsættende fly fra USAs andre krige i Korea og Vietnam samt naturligvis fra Den kolde krig.

- Det er et meget berømt fly og er også af stor historisk betydning, og det er helt passende, at flyet skal være her, siger istandsætter Greg Hassler fra museet til Fox News.

- At restaurere dette fly er at ære den generation, jeg betragter som den fineste nogensinde.

LÆS OGSÅ:

Se også: Vil begrave Boeing 727 i ørkenen

Flyet fik sin navn efter en flodbåd i John Wayne-filmen 'Lady for a Night'. Den ti mand store besætning stemte om det, og pigen på flyets side blev skabt af kunstnereen George Petty i et nummer af mandemagasinet Esquire i 1941.

Det var et af hele 12.000 B-17-præcisionsbombefly, der skulle ramme tung industri og ubådshangarer i Tyskland og det besatte Frankrig fra baser i det centrale England.

SE OGSÅ:

Udland - 21. dec. 2011 - kl. 11:08 TV: Julemandens hjælpere udsmykker fly

To ud af mænd, der var på missioner med disse fly, overlevede ikke krigen. Det gjorde alle på Memphis Belle.

1 af 3 Sådan så flyet ud i 2007. Man er kommet et stykke vej siden, men der går endnu to år, før det er helt færdigt. (Foto: AP)
2 af 3 Sådan ser en B-17 ud i kampklar tilstand. - her er det 'The last B-17 Flying Fortress', Sally B. (Foto: AP)
3 af 3 Memphis Belle - her med den oprindelige besætning - skød otte fjendtlige fly ned, skadede 12 plus fem mulige nedskydninger. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen