Tonsvis af te og chili

I tropeheden dufter Sri Lanka langt væk af chili, karry og spændende kultur

På elefantbørnehjemmet i Kandy kan du for en skilling købe en frugtkurv og selv fodre de dejlige snabeldyr.
På elefantbørnehjemmet i Kandy kan du for en skilling købe en frugtkurv og selv fodre de dejlige snabeldyr.

Det virker næsten symbolsk, at den frodige ø syd for Indien har form af en tåre. For Sri Lanka har været plaget i krig og katastrofer gennem årtier. En borgerkrig, der varede i 25 opslidende og først for få år siden fik ende. Og tsunamien i 2004, hvor Sri Lanka var blandt de hårdest ramte nationer og flere end 35.000 omkom i de høje bølger.

Prøvelserne har været mange for det lille land, men Sri Lanka har rejst sig fra dem igen og igen. Og øen er stadig en smuk, grøn perle med en fascinerende kultur og spændende historie.

Gennem århundrede har både portugiserne, hollænderne og briterne på skift koloniseret landet for at få fingrene i dets dyrebare krydderier og te. Og disse skatte nyder man også som turist i den grad godt af.

Det srilankanske køkken bugner af krydderier og friske urter, der gør den lokale mad til en festlig oplevelse af smagsvarianter – hvis man da kan overtale kokken til at skrue så meget ned for chilien, at tungen ikke brænder op.

'Please, not spicy!'
Enhver lokal madmor med respekt for sig selv har sin helt egen version af 'rice and curry', der for det meste består af en stor skål kogte ris og dertil et væld af mindre skåle med forskelligt kød og grøntsags- tilbehør. Sig 'not spicy, NOT spicy', når du bestiller, så er chancerne for, at du lige akkurat kan udholde mængden af chili, gode.

På steder med mange turister er de dog generelt gode til at dosere de mange krydderier til sarte vestlige ganer.

LÆS OGSÅ: Her er de tåbeligste ferieklager

Ved kysterne er udvalget af friskfangede fisk og skaldyr i øvrigt stort og priserne små – en hel grillet fisk med rigeligt kød til en fuldvoksen mand koster omkring 50 kroner.

Hvis man herhjemme kigger på hylderne med te i supermarkedet står der med garanti 'Ceylon Tea' på en del af dem. Det betyder, at de er importeret fra Sri Lanka, der er verdensberømt for sin te – og i øvrigt verdens fjerde største producent.

Tefabrikker
I bjergbyen Kandy er flere tefabrikker åbne for turister. Et besøg tager højest tyve minutter, men giver et spændende indblik i den ældgamle tradition, der beskæftiger mere end en million srilankanere.

Et besøg på fabrikkerne er ganske gratis, men det er svært ikke at komme derfra med hænderne fulde af nyindkøbt Earl Grey.

1 af 2 Sri Lankas køkken bugner af krydderier, urter og en stribe andre friske råvarer, der gør den lokale mad til en festlig oplevelse af smags-varianter.
2 af 2 På elefantbørnehjemmet i Kandy kan du for en skilling købe en frugtkurv og selv fodre de dejlige snabeldyr.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere