Romantiske Malmø

Sveriges tredjestørste by er perfekt til en romantisk weekendtur

Möllevångstorget er måske ikke så charmerende som Lilla Torget, men der er færre turister, lige som de mange frugt- og grøntboder på pladsen medvirker til at give indtryk af et mere lokalt miljø. (Foto: Werner Nystrand)
Möllevångstorget er måske ikke så charmerende som Lilla Torget, men der er færre turister, lige som de mange frugt- og grøntboder på pladsen medvirker til at give indtryk af et mere lokalt miljø. (Foto: Werner Nystrand)

Den ligger bare der. Lige ovre på den anden side. På trods af, at min mor er vokset op i byen i en tid, hvor byens bedsteborgere blev omtalt herr landsretsdommeren og herr byrådssekretær, og jeg selv har levet hele mit liv i og omkring København, så har jeg aldrig haft noget nært forhold til byen på den anden side af sundet – Malmø.

Engang skulle man rejse til Malmø med båd, men i dag går al trafikken over Øresundsbroen, der ganske som mine forældre engang sidst i 1950'erne bragte Sverige og Danmark nærmere hinanden.

Min skøre familie
Men trods den nære fysiske afstand til København, så minder Malmø slet ikke om den danske hovedstad. Heldigvis kan man sige. For den mentale afstand er vigtig, når man vil trække stikket fra den travle hverdag med børn og job, summende mobiler og tøj, der skal vaskes i en skrue uden ende.

Vi lod brobizzen bippe en enkelt gang, før vi kørte ind i Malmøs gamle bydel, hvor vi boede på det charmerende gamle hotel Mayfair Tunneln lige bag byens imponerende rådhus. Den hvælvede kælder stammer helt tilbage fra 1400-tallet, og hotellets elevator, fortalte portieren, er Malmøs ældste. Og hastigheden taget i betragtning var der ingen grund til at betvivle netop den oplysning.

LÆS OGSÅ: Tag på tøsetur eller herrehørmer i Malmø

Faktisk har min mor senere fortalt, at det var netop på dette hotel en af hendes onkler mistede livet i begyndelsen af 1950'erne, da han i en kæmpebrandert faldt ned af en trappe. Han var en højt estimeret bankdirektør. Hans søn mødte få år senere sin skæbne på samme hotel. Også han var lidt for glad for sprut. Han var journalist på Skånska Dagbladet. Han fik dog først en hjerneskade og mistede førligheden, før han senere døde.

Alt det var vi slet ikke klar over, da vi tjekkede ind, endsige kom behørigt berusede hjem fra to vidunderlige aftener i Malmøs restaurationsliv. Og vi forlod da også byen igen. Ikke bare i live, men også både glade og genopladede.

Ud i det fri med maden
I Malmø bor der kun en anelse flere mennesker end i Aarhus, og den centrale del af byen er ganske overskuelig. Og retfærdigvis skal det siges, at har man kun kort tid at gøre godt med, er der ingen grund til at tage alt for langt ud fra centrum. Heller ikke ud til socialbyggeriet Rosengård, hvor fodboldlømmelen Zlatan Ibrahimovic voksede op.

Kommer I om eftermiddagen, så tag en smut rundt i byen og nyd eventuelt en drink før maden på Lilla Torget. Her er der udeservering fra det tidlige forår, og ganske som vi danskere styrter også vores naboer udenfor for at spise og drikke, selv om der kun er seks grader varmt og en enkelt solstråle i sigte. Se livet udspille sig, når turister finde borde, og de lokale hilser på hinanden, og nydelige svenske forretningskvinder forsøger at plante hælene strategisk på torvets brosten.

Der er masser af restauranter i byen, men belært af bitter erfaring er de fleste af dem, man finder langs byens gågade og ved det ualmindeligt charmerende Lilla Torget, relativt uinteressante. Søg i stedet ned i sidegaderne og find guldet. Et par af de særdeles anbefalelsesværdige kan du se i boksen andetsteds på disse sider.

Lad os 'fika'
Og dagen efter bør I gøre som svenskerne. De 'fikar'. Det er noget med at drikke litervis af kaffe og spise eksempelvis kanelbullar eller andre kager. Den svenske kaffekultur er ganske enkelt stærkere end den danske, og i Malmø kommer man ikke uden om Lilla Kafferosteriet. Her har baristaerne vundet priser, og der er både en hyggelig gårdhave og flere indendørs etager at sætte sig til rette med sin latte, espresso eller bare gode skånske kaffe samt en kanelbulle eller måske en sandwich med gedeost og tomater.

LÆS OGSÅ: Ny togtunnel gavner shopping-glade danskere

Jeg selv er blevet lidt klogere på Malmø i de senere år. Og trods de få kilometer fra den hjemlige ægteseng, bliver det ikke sidste gang, datteren bliver sendt til pasning, og både aftens- og morgenmaden bliver indtaget på den anden side af sundet.

Ekstra Bladet Ferie var inviteret af VisitSweden

1 af 2 Stortorget foran Malmøs smukke rådhus gør sig bedst om aftenen, hvor belysningen får det til at vokse og forvandler Malmø fra en stor provinsby til en rigtig storby. (Foto: Thomas Borberg)
2 af 2 Möllevångstorget er måske ikke så charmerende som Lilla Torget, men der er færre turister, lige som de mange frugt- og grøntboder på pladsen medvirker til at give indtryk af et mere lokalt miljø. (Foto: Werner Nystrand)
0 kommentarer
Vis kommentarer