Skyd kanonen af i sneen

Skiskydning kræver hurtighed og præcision, når gevær og brædder skal mestres på samme tid

Riflen skal hvile på kind og skulder, inden man trykker på aftrækkeren. (Foto: Sarah Stilling Skrivergaard)
Riflen skal hvile på kind og skulder, inden man trykker på aftrækkeren. (Foto: Sarah Stilling Skrivergaard)

Igennem sigtekornet kan man se det sorte, runde mål. Kind og skulder skal hvile på riflen, før patronen bliver skudt af ... Bang!

Med et skarpt knald smælder patronen ud af biatlonriflen. En 5,6 mm kugle borer sig gennem målskiven. En skive ramt. Fire skud og fire målskiver tilbage. De frosne fingre knokler med lademekanismen.

– I skal ikke kun se på biatlon. I skal føle det. Der er smilegaranti efter en omgang skiskydning, forsikrer vores instruktør, Thomas Unterfrauen på engelsk med en tyk Arnold Schwarzenegger-accent.

Ski og skud
Vi er i Seefeld, Østrig, ca. 17 kilometer fra Innsbruck. Et skiparadis og mekka for langrendsentusiaster – og en af de mest populære destinationer i Tyrol.

I dag er vi ti mennesker samlet ved biatlonbanen – bedre kendt som skiskydning – hvor ungdoms-OL fandt sted i januar. Men det er ikke første gang, at området har været vært for større sportsevents. I 1964 og 1976 var området vært for de 'rigtige' olympiske vinterlege.

LÆS OGSÅ: Pejsehygge og ski for begyndere i fjeldene

Vi skal praktisere skiskydning – en disciplin med langrendsski og en riffel. Og rigtige patroner.

– Skuddene er skarpe, så pas på, at I ikke træder uden for stregen, advarer instruktøren, da en fra holdet forsøger at få et billede af en, mens denne prøver kræfter med geværet.

Mærk presset
Først skal alle ti holdmedlemmer lære at ligge ordentligt med riffel og ski, før vi kaster os ud i konkurrence. Med geværet på skulderen og skiene spredt ud til hver side kaster alle fra holdet sig ud i den ultimative ufordring: At ramme alle fem målskiver i en omgang.

– Nu skal vi mærke presset, når pulsen er helt oppe og man skal koncentrere sig om at skyde, siger instruktøren, mens alle fra holdet gør sig klar til konkurrencen.

LÆS OGSÅ: Stift vand og blød sne

Presset og præcisionen er netop det karakteristiske ved skiskydning.

Vi er delt i to hold af fem deltagere, der på skift løber en runde på stadion på cirka 150 meter for derefter at lægge os ned for at skyde.

Hurtig skøjteteknik
Efter at have kæmpet sig igennem den flade bane er pulsen er helt oppe i det røde felt. Og det er udfordringen: At koncentrere sig om målet og håndtere riflen mens pulsen hamrer derudad. Riflen er svær at holde stille. Nogle patroner borer sig igennem målskiven. Andre rammer ikke.

Vores præstationerne er generelt gode. Alle holddeltagere formår at ramme målskiven mindst to gange. Det tager lidt tid at mestre ski og riffel, men skiskydning er sjov kombination af præcision og fysisk langrendssport.

Hele holdet bruger skøjteteknikken, hvis skrå, udadgående bevægelser minder om at stå på rulleskøjter. Denne type langrend er en tand hurtigere end den klassiske, hvor skiene holdes parallelt.

Området omkring Seefeld har blå, røde og sorte pister, der strækker sig over 279 kilometer, og du kan dyrke både alpint skiløb og langrend – men der det sidste turisterne kommer efter.

Ekstra Bladet var inviteret af Olympia Region Seefeld.